Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR PREDSJEDNIKA VS-a

'Podržat ćemo Dobronića ako ga Milanović predloži. A suza mi kane kad navečer vidim svjetlo u Gradskoj upravi'

Zagreb: Plenković i Dombrovskis obratili se medijima nakon sjednice Nacionalnog vijeća
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.10.2021.
u 13:34

Riječ je o poštenom čovjeku, o čovjeku koji je zainteresiran za svoj posao te nesklon korupciji, kazao je

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak nakon sastanka parlamentarne većine da će vladajuća koalicija na sutrašnjoj sjednici saborskog Odbora za pravosuđe posvećenoj izboru predsjednika Vrhovnog suda podržati kandidature Radovana Dobronića i Marina Mrčele.

Plenković je na konferenciji za novinare rekao da je Dobronić iznio dobar program, a istodobno se pokazalo da dobar program ima i sudac Vrhovnog suda Mrčela, pa su obojica zavrijedila pozitivnu ocjenu.

– Da je profesorica Ksenija Turković bila kontaktirana od predsjednika kako bi je predložio kao kandidatkinju, mi bismo bili spremni podržati je. Nakon toga, njena kandidatura više nije dolazila u obzir, unatoč svim njenim kvalifikacijama. Zato je neobično što je predsjednik Milanović upitao tko je ta osoba. I više je nego neobično, nego je i nepristojno. No, budući da ona nije predložena, ne možemo odlučivati o njoj. Ovo govorim kako bih naglasio da Vlada nije ta koja stoji iza dugotrajnosti postupka ovog izbora. Milanović je svoj prijedlog dao suprotno Zakonu o sudovima i nije mi poznato zašto je to prof. Đurđević podržala – komentirao je Plenković situaciju s odabirom predsjednika Vrhovnog suda.

– Bitno je znati da u ovoj atmosferi nije realno očekivati da će se brojni ugledni pravnici htjeti u budućnosti javljati – kazao je.  
 
– Što se nas tiče, sudac Dobronić zadovoljava uvjete javnog poziva, prema našim procjenama, riječ je o poštenom čovjeku, o čovjeku koji je zainteresiran za svoj posao te nesklon korupciji. Malo je vjerojatno da će se u budućnosti itko bolji javiti. Bit će izabran onaj kojeg mi podržimo. Sabor odabire, a Sabor je parlamentarna većina. Da, podržat ćemo ga – nadodao je. 

Kako je kazao, parlamentarna većina želi vratiti fokus na prave probleme, a to su stvarna reforma pravosuđa, bolje funkcioniranje institucija, borba protiv korupcije.

Komentirao je i prosvjede ispred bolnica zbog uvođenja COVID potvrda u sustav zdravstva

– Golema većina zdravstvenih djelatnika na razuman je način doživjela uvođenje COVID potvrda, a to što neki nisu podržali, to je dio demokracije i političkog folklora. Vidjeli ste da je 20-ak djelatnika bilo i pozitivno na COVID tako da smo mi potvrdama eliminirali tih 20 koji su prijetnja za ostale. Ovi koji hoće prosvjedovati, neka prosvjeduju, to je demokracija, a većinski narod bit će pametan i znati tko je tko – odgovorio je. 

Osvrnuo se i na udžbenike Srbiji u kojima se negira postojanje hrvatskog jezika te kazao kako se radi o sramotnoj politici, a komentirao je i poskupljenje goriva.

– To je nedostatak poštovanja prema susjednoj državi i očekujem da će Srbija ispraviti tako nešto, a to ću reći i osobno predsjedniku Vučiću – kazao je. 

– Želimo učiniti sve da ne dođe do povećanja cijene plina i struje. Vlada je budna, prati situaciju i reagirat ćemo ako će biti potrebno – kaže o poskupljenju. 

Govoreći o nabavi borbenih zrakoplova, premijer je kazao kako će Hrvatska 2024. godine dobiti 12 zrakoplova.

– S obzirom na to da nam je ambicija ući u eurozonu, dobro smo izračunali kako bi to bilo izvedivo – odgovorio je. 

Komentirao je i 'kosture iz ormara' u Gradu Zagrebu. 

– Očito je da postoje problemi u odabiru kadrova. Koliko je zahtjevno voditi Zagreb vodeći shvaćaju iz dana u dan. Stalno čitam o nekakvim kosturima iz ormara, suza mi kane kad vidim da je svjetlo upaljeno u subotu u 21.30 sati. Zagreb je i moj grad, ali nećemo plakati – zaključio je Plenković. 

>> VIDEO Prema podacima portala Oštro, na hrvatskom su jeziku 532 Pandorina dokumenta

Komentara 42

MK
MKinkognito60
18:20 05.10.2021.

Sad nisam više siguran da će milanović predložit Dobronića niti Mrčelu i to zato jer je Plenković upotrijebio samo pohvalne komplimente Dobroniću.

IK
ikbmibm
18:39 05.10.2021.

Odluku će pasti u Saboru. Treba samo uguglati Marin Mrčela / Crosco

HU
Hubrvi
15:08 05.10.2021.

Kakav je narod, odnosno onaj dio pljuvaca po portalima kao i dio necijepljenih, a to je ca 30% populacije u Hrvatskoj, ta Vlada radi cuda. Tih 30, a mozda i 40%, ljencina, bezveznjaka koji dan za danom upropastavaji sve pred sobom, su stvarni kocnicari bilo kakvog jakog razvitka u Hrvatskoj. Voditi Hrvatsku i neutralizirati stetu koju rade tih 30 do 40%, je umjetnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije