Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pozdrav 'Za dom spremni' vezan za NDH i ustaški režim

Na upit novinara vrijeđa li ga osobno pozdrav "Za dom spremni" Plenković je odgovorio kako za njega taj pozdrav ima "predominantno konotacije vezane za NDH i ustaški režim", pa mu stoga nije prihvatljiv
07. rujna 2017. u 14:57 192 komentara 10075 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas da pozdrav "Za dom spremni" za njega ima konotacije vezane za NDH i ustaški režim, a premještanje HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku je prva faza rješavanja pitanja totalitarnih obilježja.

Zlatko Hasanbegović ZLATKO HASANBEGOVIĆ 'Slučaj ploče nametnuli su politički trgovci i reketari na kojima počiva Vlada'

"Pitanje ploče u Jasenovcu riješili smo na način kako inače želimo riješiti teme koje stvaraju velike ideološke prijepore u hrvatskom društvu, tako da smo vodili dijalog s udrugom koja je postavila ploču, uz poseban pijetet prema žrtvi 11 hrvatskih branitelja i članova njihove obitelji", rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Andrej Plenković
1 / 22
Skinuli su HOS-ovu ploču u Jasenovcu!

Druga faza - jasno reguliranje korištenja simbola totalitarnih sustava

Na taj način dogovoreno je premještanje ploče iz Jasenovca u Novsku, uz spomen obilježja braniteljima koji su poginuli na novljanskome ratištu, čime je riješena prva faza te teme, dodao je.

"Druga ključna i dugoročno važnija faza je sustavno i jasno zakonsko reguliranje korištenja simbola i znakovlja totalitarnih sustava", kazao je. To pitanje nije regulirano i ti su grbovi u statutima udruga bili dopuštani od različitih tijela vlasti u različitim političkim vremenima i zakonito registrirani.

Na upit novinara vrijeđa li ga osobno pozdrav "Za dom spremni" Plenković je odgovorio kako za njega taj pozdrav ima "predominantno konotacije vezane za NDH i ustaški režim", pa mu stoga nije prihvatljiv.

Plenković je rekao da je zamolio Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnih sustava da intenzivira svoj rad i donese preporuke za cjelovito zakonsko rješenje koje će tada Vlada predložiti Saboru.

Novska HOS HOS: 'Hvala Novskoj, ploča ne gubi na snazi što više nije u Jasenovcu'

"Tada ćemo nastojati riješiti pitanje i pozdrava 'ZDS' i drugih simbola totalitarnih sustava na cjelovit način kako bi iz postupanja i sudske i upravne prakse nestale dileme i dvojbe, i kako se te teme ne bi zlorabile, da Hrvatsku 21. stoljeća kontinuirano vraćaju nazad. To je vrijednosno pitanje, a sada je vrijeme da to pitanje riješimo", poručio je.

Sudska praksa proteklih je godina bila različita pa Plenković, kako kaže, želi pronaći društveni konsenzus kojim će se u vrijednosnom smislu vrlo jasno artikulirati što je prihvatljivo, a što nije, te kakve su konotacije totalitarnih simbola i znakovlja u smislu zakonske dopustivost,i kako bismo u budućnosti imali čistu i jasnu situaciju.

"Za dom spremni" nije legaliziran

Plenković je također opovrgnuo tvrdnje predstavnike udruga HOS-a da je pismo načelnice iz Ministarstva uprave navodno legaliziralo grb HOS-a s pozdravom "Za dom spremni".

"Zadnjih nekoliko sati govori se o aktu ili pismu načelnice u Ministarstvu uprave kojim je navodno nešto legalizirano. To je apsolutno netočno, nikakva legalizacija nečega što je davno registrirano s bilo kakvim pismom Ministarstva uprave nije se mogla dogoditi", ustvrdio je Plenković.

Vlada donijela odluku o nagrađivanju vatrogasnih snaga i protupožarnih zračnih snaga BANSKI DVORI Plenković poručio Slovencima: Politika ucjena ne vodi nikamo

Riječ je, kaže premijer, o pukom tehničkom usklađivanju statuta udruga s novim Zakonom o udrugama, koji uopće ne dotiče pitanja simbola, pečata ili slogana.

Demantirao je da potpredsjednik Vlade Predgrad Štromar i koalicijski partner HNS nisu bili upoznati s potezima Vlade. "Razgovarali smo s partnerima i HNS je svjestan rješavanja ovoga pitanja u dva koraka", rekao je premijer.

Na novinarski upit treba li kazniti korištenje pozdrava "ZDS" na konferenciji HOS-a Plenković je odvratio da nije gledao tu konferenciju, ali je važno kontekstualiziranje tog pozdrava, kako u postupanju policije tako i sudova.

"Ukoliko se taj pozdrav koristio na način da je vrijeđao nekoga drugoga u tom kontekstu, onda je policija postupala u nizu slučaja, imate primjera u proteklih mjesec i pol dana, proteklih godina", rekao je.

Bolje komuniciranje oko poreza na nekretnine

Premijer je novinarima izjavio i da će Vlada odgoditi uvođenje poreza na nekretnine, odnosno predložiti izmjene Zakona o lokalnim porezima, te istodobno organizirati argumentiranu i cjelovitu raspravu o tom porezu.

"Mislim da smo trebali uložiti veći napor u komunikacijskom smislu, dati konkretne simulacije starosti nekretnina, veličine, aktualne naknade, sutrašnji porez, kako bi se iz apstraktne teme, u kojoj se šire strahovi i dezinformacije, stvari stavile na papir i u brojkama jasno kazalo o čemu je riječ", kazao je Plenković.

Trg maršala Tita Ivan Hrstić Kako je Hrvatska postala ravna ploča

Pritom je odbacio spekulacije novinara da bi zbog odgode poreza pozicija ministra financija Zdravka Marića mogla doći u pitanje.

Upit o pismu žena iz Srebrenice, koje su optužile hrvatsku predsjednicu za narušavanje odnosa Hrvatske i BiH, Plenković je iskoristio kako bi se još jednom osvrnuo na svoj nedavni posjet BiH, tijekom kojeg je, kako je kazao, poslao poruke suradnje i prijateljstva i brige o Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu.

"Razina suradnje između Hrvatske i BiH je takva da zajednički činimo napore kako bismo osigurali sigurnost naših sugrađana i građana BiH", poručio je premijer.

Do modifikacije će doći

- Zahvaljujem svim članovima povjerenstva koji su sukladno dogovoru iz srpnja dovršili rad na akcijskom planu i predali mi ga. To je dokument od preko 200 stranica, iza kojeg u cjelini mogu stati svi članovi Posebnog stručnog povjerenstva  - kazao je danas premijer Plenković poručujući kako će sadržaj akcijskog plana svakako pročitati.

-  Riječ je o Povjerenstvu u kojem sudjeluju ljudi koji su zavrijedili u njemu biti zbog svojih stručnih, akademskih kvalifikacija, ali i zbog činjenice da pripadaju različitim političkim opcijama i različitim svjetonazorima. I to je bit. Bit našeg budućeg angažmana na provedbi strategije obrazovanja znanosti i tehnologije će se fokusirati da ta tema bude svojevrsna pozitivna kompeticija, a ne tema koja će stvarati podjele u hrvatskom društvu - kazao je. Napomenuo je da je zajednički cilj partnera u parlamentarnoj većini da se početkom iduće školske godine krene s pilot-projektima u školama kako bi se novi obrazovni program testirao.

Ipak, premijer nije kazao što će biti s Posebnim stručnim povjerenstvom za koje je najavljeno da će se nakon predaje akcijskog plana modificirati - točnije nije kazao tko će to tijelo preuzeti.

- Do modifikacije će sigurno doći, a kada, dogovorit ćemo se s našim partnerima u Vladi - kazao je premijer.

ploča DOGOVOR S VLADOM Skoro tri sata skidali HOS-ovu ploču u Jasenovcu. Prebačena je u Novsku Predrag Štromar (HNS) PRVE REAKCIJE Štromar: Nisam znao da je HOS-u odobren pozdrav ZDS, bio sam na sjednici Vlade Otvoreno Zlatko Hasanbegović: 'U modernoj Hrvatskoj nema razloga za posezanje za simbolima poražene NDH'
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Deleted user:

  opa......HDZ se okrenuo biračkom tjelu SDSS i SDPa ......Sanaderova i Šeksova taktika se ponavlja

 • Avatar alien79
  alien79:

  Andrej Rašeta Plenković koherentno i kontekstualno radi na izvršenju memoranduma SANU 2

 • Hrvatska:

  Samo cekaj doci ce izbori za 3 godine i vidjet cemo jeli ti prihvatljiv. Narod sve gleda.