Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković najavio podizanje minimalne plaće

Minimalna plaća je inače propisana Zakonom o minimalnoj plaći te iznosi 3.267,81 kn bruto, a može biti i manja od propisane svote ako je tako ugovoreno kolektivnim ugovorom
29. studenoga 2018. u 20:50 44 komentara 1747 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada RH će sutra donijeti odluku o podizanju minimalne plaće, najavio je danas predsjednik Vlade Andrej Plenković ne želeći pri tome otkrivati koliko točno će se dignuti minimalna plaća koja je ove godine iznosila 2.751,84 kune.

Kolinda Grabar-Kitarovi, Andrej Plenković AFERA SMS Predsjednica: Ne rušim Vladu i Plenkovića. Zašto nije sazvao VNS? Premijer: Nisam to doživio kao udar

– Prije dolaska u Sabor dogovorili smo važnu odluku koju ćemo obznaniti na Vladi o podizanju minimalne plaće u RH uz kompenzacijske mjere poslodavcima. To će biti jedna bitna poruka za što dostojanstveniji život onih koji imaju najmanje plaće u Hrvatskoj uz odgovarajuće kompenzacijske mjere poslodavcima. Mislim da će to biti dobro pogođena mjera – rekao je Plenković nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, dodavši kako će odluku detaljnije obrazložiti danas na sjednici Vlade. Minimalna plaća je inače propisana Zakonom o minimalnoj plaći, a može biti i manja od propisane svote ako je tako ugovoreno kolektivnim ugovorom. U tom slučaju svota minimalne plaće ne može biti manja od 95% svote propisane Uredbom o visini minimalne plaće, odnosno ne može biti manja od 3.267,81 kn bruto.

Andrej Plenković rasprava Plenković predstavio proračun: Prvi put Hrvatska ne troši više nego što ima

Rast minimalne plaće u više navrata tražio je i oporbeni SDP, ali i vladajuća Hrvatska demokršćanska stranka (HDS), što je u jednom trenutku rezultiralo i međusobnim prepucavanjem tko se toga prije sjetio. Zakon o minimalnoj plaći, koji je predložio Klub SDP-a, a po kojem bi se minimalna plaća povećala na 50 posto prosječne, Sabor u ožujku nije prihvatio. Tada ih je HDS optužio da su ideju HDS-a predstavili kao svoju, te da je HDS to predložio studenome prošle godine, a SDP im je uzvratio kako oni minimalnu plaću traže od 2016. godine.

Sabor bi se sutra trebao izjašnjavati o brojnim amandmanima koji su stigli na prijedlog državnog proračuna za 2019. godinu, te ga donijeti u ponedjeljak za kada je planirano glasovanje.

novac Novi podaci Prosječna plaća u Zagrebu viša od 7200 kuna

– Prilično smo zadovoljni s činjenicom da je iza nas porezna reforma, da će sutra ići u drugo čitanje paket mirovinske reforme, da ćemo ga usvojiti u Saboru idućega tjedna, da će se zaokružiti svi akti koji  su važni za usvajanje bitne reforme, a to je Državni inspektorat, niz spajanja agencija, racionalizacija i bolja učinkovitost, dakle, dio  strukturnih reformi, da je proračun u okviru onoga što smo predvidjeli, dizanje minimalne plaće, dobar dogovor sa sindikatima javnih službi. S aspekta onoga što mi je bitno, mogu reći da idemo u dobrom smjeru – objasnio je Plenković. Ne zna ništa, kaže, o najavi Milana Bandića da će iduće godine, osim besplatnih udžbenika za osnovnoškolce koji su dogovoreni u Vladi, tražiti i besplatne udžbenike za srednjoškolce kao i realizaciju svog projekta roditelj-odgojitelj.

>> Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

dirljivo
Tuga u obitelji zbog gubitka: Jelena Veljača objavila emotivnu fotku, fanovi izražavaju sućut
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
 • Avatar budalamanemakraja
  budalamanemakraja:

  ko vjeruje u ove false price taj je posvadan sam sa sobom,netreba dizatu nista samo neka vrate sta trebaju i ne kupuju nove aute pa ce biti i za bozicnice

 • Avatar VrliNoviSvijet
  VrliNoviSvijet:

  Mora paziti jer se minimalna plaća opasno približila nadnici SSS u državnoj upravi.

 • Aedes2017:

  Kada će predložiti poravnanje mirovina prema prosječnoj plači na postotak u EU ? Kad na vrbi rodi grożđe..ni tada.