Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA SMS

Predsjednica: Ne rušim Vladu i Plenkovića. Zašto nije sazvao VNS? Premijer: Nisam to doživio kao udar

Kolinda Grabar-Kitarovi, Andrej Plenković
Foto: Pixsell
1/3
29.11.2018.
u 21:26

Predsjednica smatra nedopustivim što je do danas izostala mjerodavna reakcija nadležnih državnih tijela na objavljivanje informacija koje su još predmet tajne istrage

Afera s lažnim SMS-ovima, koji su sugerirali tobožnju korespondenciju premijera Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade Dalić, i pritvorenim informatičarem Franjom Vargom koji je povezan s bivšim vodstvom HDZ-a danas se prometnula u novi, možda dosad i najjači sukob na relaciji Pantovčak – Banski dvori.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u priopćenju koje se ne pamti s Pantovčaka, odlučila je bez uvijanja prozvati premijera Plenkovića da ne želi sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i zapitati se odakle i zašto cure informacije iz tajnih istraga na temelju kojih se nju neizravno uvlači u pokušaj rušenja premijera i šefa HDZ-a..

– Predsjednica RH najodlučnije odbacuje bilo kakve konstrukcije o njezinoj navodnoj umiješanosti u navodno rušenje Vlade Andreja
Plenkovića. Predsjednica drži da je sama ta konstrukcija, na temelju izjava čiju vjerodostojnost ni istinitost nisu potvrdile nadležne
institucije, izravan politički udar na državne institucije Republike Hrvatske, a posebice na instituciju Predsjednice Republike Hrvatske. Upravo zbog neprovjerenih informacija koje su objavljene u određenim medijima, Predsjednica Republike predložila je još 26. listopada o.g. predsjedniku Vlade sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, međutim na taj prijedlog ni do danas nije dobila odgovor – priopćili su danas poslijepodne s Pantovčaka.

Iako u Uredu predsjednice nisu htjeli davati dodatna obrazloženja o priopćenju, posve je jasno da se špijunsko-politički triler u koji su, uz Franju Vargu, upleteni i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, predsjedničin savjetnik Vlado Galić, koji je navodno Vargu 2014. godine angažirao da za HDZ vodi prljavu kampanju na društvenim mrežama, dobiva epilog na najvišoj državnoj razini. Neposredni povod predsjedničina priopćenja, očito je, posljednji tekst tjedniku Nacional u kojem se sugerira da se izradom lažnih SMS-ova između premijera i Martine Dalić de facto htjeli izvršiti državni udar, a preko Vlade Galića u tu se priču uvuklo Kolindu Grabar-Kitarović.

– Predsjednica Republike drži nedopustivim što je do danas izostala mjerodavna reakcija nadležnih državnih tijela na objavljivanje informacija koje su još predmet tajne istrage. Stoga očekuje da sva nadležna tijela na Sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost izvijeste o svim poduzetim radnjama u svrhu raščišćavanja ove afere i otkrivanja njezinih nositelja i ciljeva, a bez namjere narušavanja tajnosti istrage – piše u priopćenju koje potpisuje predsjedničina glasnogovornica Ivana Crnić. Predsjednici očito nije sporan samo Nacionalov tekst nego i iskaz Franje Varge koji je procurio u medije, a sve je garnirano time što se u dijelu HDZ-a može čuti kako predsjednica i ekipa njezinih savjetnika, posebice Mate Radeljić, Plenkoviću postavljaju političke mine želeći da Grabar-Kitarović preuzme HDZ.

– Moram priznati da kad sam dolazio u Sabor nisam ni vidio to priopćenje. Bili smo na važnom sastanku u Bratislavi. Prije dolaska u Sabor dogovorili smo odluku o podizanju minimalne plaće u Hrvatskoj. Sutra ćemo na Vladi to objaviti. I riješili smo sva pitanja o proračunu. Iza nas je porezna reforma, sljedeći tjedan ćemo usvajati mirovinsku reformu. Mogu reći da idemo u dobrom smjeru. Gledajte, mi smo u političkoj utakmici svaki dan. Kad bi gledao koliko udara stiže sa svih strana, mogao bih reći da svaki dan imamo buru ili neki ozbiljniji vjetar. Nisam to doživio kao udar. Udar je bilo ono prije nekoliko mjeseci s lažnim SMS-ovima. Smatram uvijek da politički možemo raspravljati o svemu. Ovdje ne vidim ništa posebno novog što se ne zbiva svaki tjedan u našem političkom prostoru – rekao je Plenković.

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, kaže, bit će tijekom prosinca.

– Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost mora biti jako dobro pripremljena. Moja procjena je da za tu sjednicu treba odabrati trenutak kada sve bude spremno. Kada će to biti? Kada se dogovorimo. Bit će tijekom prosinca u svakom slučaju – najavio je Plenković.

Ima li političkog udara na institucije i predsjednicu? – Na predsjednicu? Kad bi bio tako osjetljiv svaki dan bih mogao reći da je bio neki udar. Nije to ništa tako strašno, treba biti otporan na to – zaključio je premijer.

>> Kronologija afere lažnih SMS-ova

Komentara 183

BA
bakulušić
17:07 29.11.2018.

Izravan politički udar na državu traje od 2 000. godine tako da će represivna tijela i sudovi imati jako puno posla kad Hrvatskom prestanu vladati partizanska i komunistička djeca. Nadajmo se da arhivi ne će biti uništeni.

Avatar Tito Krmčina
Tito Krmčina
16:54 29.11.2018.

Ti jača od Tita carice

Avatar nula
nula
17:20 29.11.2018.

Kolinda, tuzi ih za izdaju. Ovo je preslo sve mjere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije