Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI S DRŽAVAMA

Plenković ne odustaje od turističke sezone: 'Ali, ne očekujte rekorde'

U Zadru otvoreni kafići s kavom za van
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/7
23.04.2020.
u 14:55

Napomenuo je da propusnice ostaju, ali će se lakše izdavati

Sve što smo dosad učinili je ostvarilo kvalitetan, dobar rezultat. Zaraza je spora i smrtnost je relativno mala. Taj temeljni cilj je ostvaren u protekla dva mjeseca. Istodobno mjere koje smo dali za gospodarstvo omogućile su zadržavanje radnih mjesta u situaciji kada su mnogima bile obustavljene ili ograničene djelatnosti. Sada se nalazimo u fazi kada smo došli do postupnog ukidanja ograničavajućih mjera. Vlada je pažljivo gledala kakav će učinak imati ove mjere na gospodarstvo. Molim sve naše sugrađane da dobro razumiju što danas radimo. Sve ono što se tiče higijenskih standarda i socijalne distance i dalje vrijedi. Gospodarske i društvene aktivnosti pomoći će nam da postupno aktiviramo ono što sada nije bilo moguće. Ukoliko ocijenimo da će ove mjere ugroziti sadašnji rezultat, moguće je  ponovno uvođenje mjera. Reverzibilnost dakle nije isključena - kazao je na konferenciji za medije premijer Andrej Plenković komentirajući plan za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti koje je Vlada usvojila na današnjoj sjednici.

Govoreći o turizmu i nadolazećoj sezoni kazao je da je obavio cijeli niz razgovora s čelnicima država čiji državljani vole i dolaze u Hrvatsku, među njima su austrijski premijer Sebastian Kurz, mađarski  predsjednik Viktor Orban te slovenski premijer Janez Janša. Otvaranje granica nije samo želja Hrvatske, kazao je dodajući da je obveza Vlade je da na Europskom Vijeću pokrene razgovore o otvaranju granice među članicama EU uz uvjet da te članice imaju istu, zadovoljavajuću epidemiološku situaciju.

- Tražit ćemo rješenje da se može odraditi sezona. Jasno, ona ne može biti rekordna kao zadnje tri - kazao je premijer.

- Što se tiče financija. Mi smo rekli, domaća i međunarodna tržišta kapitala, međunarodne financijske institucije i Europska unija. To su četiri okvira unutar kojih ćemo se tražiti sredstva - kazao je odgovarajući na pitanje o zaduživanje države.

Napomenuo je da propusnice ostaju, ali će se lakše izdavati.

>> VIDEO Znanstvenik Nenad Ban otkriva čega se i dalje treba strogo pridržavati nakon popuštanja mjera

- Proširit će se opseg razloga zbog kojeg se mogu izdavati. One ostaju, ali opseg razloga zašto mogu biti izdane će biti povećan uz praćenje epidemiološke slike. Što se tiče trgovina, HZJZ će izraditi preporuke. Očekujemo da se radi dvokratno i cijeli dan", rekao je navodeći kao primjer da će osoba iz Krapine moći dobiti propusnicu da one da more.

Upitan koja je mjera popuštanja detektirana kao najveća ugroza, odgovorio je: - Mi smo s epidemiolozima vodili detaljne razgovore o svakoj od mjera. Sve ove mjere treba gledati u kontekstu horizontalnih mjera i temeljnih preporuka načina ponašanja. Još jednom apeliram, one su ključ da spriječimo zarazu među našim sugrađanima.

- Mi ne slijedimo, niti trčimo. Otpuštamo mjere koliko možemo, ali oprez maksimalan - istaknuo je.

Najavio je da će glavne teme Europskog Vijeća danas biti načini kako osigurati da se sedmogodišnji europski proračun koji je dogovoren u sasvim drugim okolnostima, transformira u ključni instrument gospodarskog oporavka zemalja članica.

- Želimo da EK sa svim svojim službama iznjedri ažurirani prijedlog, temeljem kojeg ćemo imati europski proračun posebno vidljiv u prvim godinama iduće financijske perspektive. Svima nama treba financijska potpora 2022., 2023. Očekujemo inkluzivan pristup i za one članice koje jesu u eurozoni i za one koje nisu.

Podsjetimo, Vlada je najavila relaksiranje mjera u tri faze. Prva faza počinje u ponedjeljak, 27. travnja kada će se omogućiti rad svim trgovinama i svim uslužnim djelatnostima koje nemaju bliski kontakt. U drugoj fazi (od 4. svibnja) omogućit će se rad i svim poslovnim subjektima u kojima se ostvaruje kontakt s klijentima, a u trećoj fazi koja počinje 11. svibnja planirano je otvaranje trgovačkih centara, predškolskog vrtića i škola za učenike do 4. razreda te rad ugostiteljskih objekata na terasama te u smještajnim objektima.



 

Komentara 6

Avatar SandraBJ91
SandraBJ91
18:41 23.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Avatar JenniferIQ87
JenniferIQ87
17:15 23.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Avatar LisaIJ84
LisaIJ84
15:33 23.04.2020.

a︆­b︆­r︆­e︆­.︆­a︆­i/a16n

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije