Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK S NJEMAČKIM MINISTROM

Plenković i Altmaier za intenziviranje gospodarske suradnje između Hrvatske i Njemačke

Premijer ugostio ministra gospodarstva i energetike Njemačke
Foto: Patrik Maček/Pixsell
1/7
21.10.2019.
u 17:53

Njemačka je prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj, s više od 5 milijardi eura ukupne robne razmjene u 2018. godini

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i njemački ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier u ponedjeljak su potvrdili izvrsne političke odnose dviju država i sve bolju gospodarsku suradnju, založivši se za daljnji rast investicija te stvaranje novih poslovnih prilika, osobito u području energetike, automobilske industrije, industrije 4.0 i inovacija.

Na sastanku u Banskim dvorima uz predsjednika Vlade bili su ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Njemačka Božo Ljubić, priopćeno je iz Vlade.

Plenković i Altmaier potvrdili su izvrsne političke odnose Hrvatske i Njemačke kao dvije članice EU-a i NATO-a, kao i sve bolju gospodarsku suradnju, s obzirom da je Njemačka prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj, s više od 5 milijardi eura ukupne robne razmjene u 2018. godini.

Založili su se za dodatno intenziviranje gospodarske suradnje Hrvatske i Njemačke, kao i daljnji porast investicija te stvaranje novih poslovnih prilika, osobito u području energetike, automobilske industrije, industrije 4.0 i inovacija.

Razgovarali su i o pozitivnim gospodarskim trendovima u Hrvatskoj, Višegodišnjem financijskom okviru EU-a te aktualnim zbivanjima oko Brexita, navodi se u priopćenju. Dodaje se da je bilo riječi i o turizmu i uspješnoj ovogodišnjoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj, s obzirom i na velik broj njemačkih turista koji posjećuje Hrvatsku, a naglašeno je i da ukupnom jačanju odnosa Hrvatske i Njemačke pridonosi i zajednica Hrvata koji žive u Njemačkoj.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što će Hrvatska i Njemačka 2020. godine podijeliti po šest mjeseci predsjedanja Vijećem Europske unije, s dobro usklađenim programima predsjedanja za dobrobit cijele Unije.

Poručio je da se Hrvatska kvalitetno priprema za nadolazeće predsjedanje, istaknuvši da će prioriteti biti gospodarski rast i ravnomjerni razvoj svih članica EU-a, prometna, energetska i digitalna povezanost, unutarnja i vanjska sigurnost te globalna uloga Europske unije, zaključuje se u priopćenju.

Sastao se i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović

Grabar-Kitarović i ministar Altmaier složili su se kako su odnosi Hrvatske i Njemačke primjer dobrih odnosa dviju država i međusobne uspješne gospodarske i bilateralne suradnje, a kao garanciju daljnjeg unaprjeđenja suradnje dviju zemalja istaknuli su Akcijski plan o pojačanoj suradnji između Vlade RH i Vlade SRNJ, potpisan u ožujku ove godine, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Predsjednica je istaknula kako je Njemačka jedan od najvažnijih hrvatskih gospodarskih partnera, ali i kako bi nas radovala daljnja njemačka ulaganja, osobito u području inovacija i visoke tehnologije te zahvalila na potpori koju Njemačka pruža Hrvatskoj na putu da postane država članica OECD-a, navodi se u priopćenju. 

Kao hrvatske prioritete istaknula je pristupanje Schengenu i uvođenje eura te izrazila nadu kako će Hrvatska ubuduće sudjelovati na sastancima European Battery Alliance, a hrvatska poduzeća biti uključena u projekte od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) kojima koordinira Njemačka, zaključuje se u priopćenju. 

Komentara 7

DU
Deleted user
20:00 21.10.2019.

Plenki sada vraća ono što je Milanović uništio i blokirao.

VA
Vagabundo
20:13 21.10.2019.

Dobri odnosi s celnicima EU, kao sto je Njemacka, nam svakako idu u prilog, pogotovo za hrvatsko gospodrastvo.

IN
instruktori
20:17 21.10.2019.

Nakon znatno poboljasnih politickih i gospodraskih odnosa Hrvatske i Njemacke, vise se nitko ne sjeca losih poteza Milanoviceve vlade kao sto je Lex Perkovic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije