Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Dubrovnik je kroz stoljeća predvodnik u mnogim područjima

Posebno je istaknuo značaj jučerašnje sjednice Vlade RH i vrijednost projekata izgradnje Pelješkog mosta i obnove Zračne luke Dubrovnik, koji se ostvaruju zahvaljujući hrvatskom članstvu u Europskoj uniji
02. veljače 2019. u 13:58 1 komentara 187 prikaza
Plenković u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/11

U povodu blagdana svetog Vlaha i Dana Grada u subotu na svečanoj sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća u Kazalištu Marina Držića predsjednik Vlade RH Andrej Plenković  je rekao kako je Dubrovnik mudrim upravljanjem, trgovinom, diplomacijom i ljubavlju prema slobodi kroz stoljeća postao predvodnik na mnogim područjima.

sjednica Vlade Plenković: 'Postavljanje pilona od 130 metara na Pelješkom mostu za Guinnessovu je knjigu rekorda'

„Na velike obljetnice koje grad proslavlja gledamo s ponosom, ali i s obvezom. Treba njegovati baštinu, a u zadnje tri godine ova Vlada je financirala više od 200 programa u kulturi s 36 milijuna kuna“, rekao je Plenković, i istaknuo kako je načelo rada njegove Vlade suradnja s jedinicama lokalne samouprave.

Posebno je istaknuo značaj jučerašnje sjednice Vlade RH i  vrijednost projekata izgradnje Pelješkog mosta i obnove Zračne luke Dubrovnik, koji se ostvaruju zahvaljujući hrvatskom članstvu u Europskoj uniji.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u govoru je naglasio kako je u proteklih godinu dana gradska uprava pokrenula snažan investicijski ciklus, uz najveći proračun u povijesti. Napomenuo je kako je iz fondova Europske unije u godinu dana osigurano 80 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Andrej Plenković Sjednica u Dubrovniku Plenković: Informacije cure još prije ove Vlade i to nije dobro

„Umjesto da se zadužujemo, dobivena sredstva kanaliziramo u gospodarenje otpadom, obnovu baštine, modernizaciju javnog gradskog prijevoza, izgradnju i energetsku obnovu naših dječjih vrtića i osnovnih škola“, istaknuo je Franković. Naglasio je kako je turizmu pružena nova prilika, kroz projekt „Poštujmo Grad“, koji je prepoznao i UNESCO.

„Koristeći se dijelom i iskustvima drugih i inicirajući razgovore s vodećim svjetskim društvima za kružna putovanja odredili smo smjer kojim želimo krenuti naprijed istovremeno oplemenjujući naše nasljeđe i stvarajući novu vrijednost, čuvajući ovaj stoljetni kamen, ali ne gušeći razvoj gospodarstva“, rekao je Franković.

Govore su održali i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Andrej Plenković Andrej Plenković: 'Vlada će krenuti u kupnju novih zrakoplova, to je zahtjevna poslovna operacija'

Laureatima su dodijeljene nagrade Grada Dubrovnika. Nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo pripala je skladatelju i glazbeniku Đelu Jusiću, dok su Nagradu Grada Dubrovnika za 2018. godinu dobili glazbenik Luciano Capurso, zapovjednik vatrogasne postrojbe grada prijatelja Bad Homburga  Daniel Guischard, autor monografije o festanjulima Dubravko Kovačević, rektor crkve Sv. Vlaha don Toma Lučić, sveučilišni profesor Luko Milić te Nogometni klub GOŠK Dubrovnik 1919.

Među uzvanicima na svečanoj sjednici bili su dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, ministri i državni tajnici u Vladi RH te zastupnici u Hrvatskom saboru, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica te predstavnici vjerskih zajednica, diplomatskog zbora i brojni drugi.

Premijer Plenković je jutros položio vijence za poginule branitelje na groblju Boninovo, protom obišao novu zgradu Državnog arhiva u Dubrovniku i gradilišta škole Montovjerna i Studentskog doma te otvorio vrtić Palčica.

F-16 F-16 Barak Hrvatska nabava aviona postala je poligon za glavnu političku bitku

Poslijepodne će sudjelovati  na otvaranju Feste svetog Vlaha i na Večeri od Kandelore (Svijećnica). U nedjelju, na Dan Grada Dubrovnika i blagdan svetog Vlaha, nazočit će svetoj misi i sudjelovati u procesiji ulicama grada.

>> Plenković u Dubrovniku

Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Bubalamala:

    Sve za Slavoniju, Slavoniju ni zašto ali pare ne one idu na jug !