Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLENKOVIĆ O CIJEPLJENJU:

'Zdrav razum nalaže, ako imaš alat kojim se možeš braniti kada te netko želi ubiti, da taj alat koristiš'

plenković
Foto: HRT
1/2
07.07.2021.
u 08:40

Znanstvena zajednica u enormno je kratkom roku uspjela pronaći cjepivo za novu bolest i moramo im biti zahvalni, dodao je

Premijer Andrej Plenković gostovao je u emisiji A sada Vlada na HRT-u. Komentirajući privođenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, Plenković je rekao da ne želi prejudicirati bilo čiju odgovornost, ali da ta situacija nije ugodna ni za HRT ni za Sabor, koji je imenovao Bačića. Rekao je da će danas Odbor za medije i informatizaciju održati sjednicu na kojoj će biti predloženo Bačićevo razrješenje i imenovanje vršitelja dužnosti.

"Jedini logičan izbor nakon konzultacija i rasprave o ovoj temi jest da to bude gospodin Renato Kunić koji trenutačno prema Statutu HRT-a obavlja svojevrsnu ulogu zamjenika ako glavni ravnatelj ne može obavljati svoju dužnost", rekao je Plenković.

Borba protiv korupcije

"Borba traje stalno. Nema nedodirljivih, nema tajni. Poruka je da je to neprihvatljivo. Ove poruke su važne, penalizirajuće, i tako trebamo nastaviti", kazao je premijer.

Cijepljenje i epidemija

"Nema čovjeka u Hrvatskoj i svijetu koji ne zna da smo suočeni s virusom koji je smrtonosan. Teško mi je zamisliti da ima netko da misli da nema problema. Država nastoji zaštititi svoje građane. Prije cjepiva koristili smo se raznim metodama koje su sve naspram cjepiva slabije. Znanstvena zajednica je u kratkom roku pronašla cjepivo za novu bolest i na tome im trebamo biti zahvalni. Zdrav razum nalaže, ako imaš alat kojim se možeš braniti kada te netko tuče, puca po tebi, želi te ubiti, da taj alat koristiš. Dakle to je samoobrana, mi govorimo o samoobrani", kazao je.

"Da se danas odluči cijepiti 1,3 milijuna Hrvata, svi oni mogu dobiti ubod iglom i cjepivo. Dakle, to je situacija danas. Da se to dogodi, mi bismo u jedan dan riješili problem. U jedan dan bismo bili mirni, imali bismo kolektivni imunitet za nekoliko tjedana nakon druge doze, mogli bismo imati ukidanje ograničenja, super turističku sezonu i jednu normalnu, zdravu gospodarsku i društvenu atmosferu, dodao je.

Što se tiče najave uvjetovanja potpora poslodavcima cijepljenjem radnika, Plenković je rekao da poštuje odabir svakog čovjeka te da je Vlada odlučila da će cijepljenje biti na dobrovoljnoj bazi. Međutim, pozvao je da se svi pokušamo staviti u funkciju poreznih obveznika, koji na kraju, kako je rekao, plaćaju sve troškove.

"Ako je korona sve nas zajedno koštala 34 milijarde kuna do sada, kad sve skupa izračunamo, mi smo ili toliko imali propuštenoga prihoda ili smo morali imati veći rashod koji smo nadomjestili zaduživanjem. To ćemo na kraju svi skupa platiti", rekao je Plenković. Dodao je da je temeljno načelo društvo i naroda načelo solidarnosti te da moramo jedni drugima pomoći. "U nekim kulturama, u nekim zemljama, pomalo postaje neugodno onome tko se nije cijepio u odnosu na kolektiv u kojemu on, recimo, radi, a tamo je 85 posto cijepljenih. Ovoga gledaju kao da je neodgovoran prema sebi i drugima", rekao je Plenković. Naglasio je da su rizici od cijepljenja minimalni u odnosu na rizike od bolesti.

"Dvostruki kriteriji boraca za neovisno pravosuđe"

Plenković se osvrnuo i na prosvjede zbog bespravne gradnje u uvali Vruje, gdje je održan i Festival bespravne gradnje. Prozvan je poduzetnik Stipe Latković, ali i predsjednik Republike Zoran Milanović, kojem je Latković bio donator u predsjedničkoj kampanji. Radi se o državnoj imovini, a Plenković je rekao da, koliko je njemu poznato, država postupa po tom pitanju - inspektorat je donosio niz odluka koje očito nisu poštovane.

"Te odluke datiraju ne samo od ove godine, nego od niza godina ranije, i zato ovi borci za pravosuđe, koji optužuju, kao Milanović, da je pravosuđe HDZ-ovo, da je HDZ ovakav i onakav, staju u zaštitu ovih bespravnih graditelja. To je fantastičan primjer dvostrukih kriterija koji su inače jedan od glavnih elemenata Hrvatske danas. Što jedan može, drugi ne može", rekao je Plenković.

Napad na pripadnike LGBT zajednice

"Najoštrije osuđujem, to je nedopustivo, treba poštovati prava svih manjina. Mi smo za to da svatko njeguje svoje vrijednosti. Hrvatska je dovoljno velika za slobodu svih. A fizičko nasilje nad pripadnicima LGBT zajednice najoštrije osuđujemo. To je napravio i potpredsjednik Vlade Milošević i to je stav svih nas. Isto tako nedopustivo je huškanje. I sada ova dvojica plaču, Petrov i Grmoja, koji su očito bili prepoznati kao nekakvi huškači. Meni takve prijetnje stižu na dnevnoj, tjednoj  bazi. Najgori su akteri na sceni koji su isključivi", kazao je premijer. 

Komentara 84

PR
pravednik2
09:26 07.07.2021.

Tko voli Hrvatsku i ljude općenito, taj će se cijepiti.

PI
PijemŽivce2
08:37 07.07.2021.

Antivakseri će uništiti sezonu i Hrvatsku

HU
Hubrvi
10:15 07.07.2021.

Onima koji se ne zele cijepiti trrba zabraniti da ulaze u trgovacke centre, u autobuse, treba ih potpuno iskljuciti iz javnog zivota. Ako oni traze da se respektira njihovo pravo da se ne cijepe, onda se mora respektirati moje pravo, da se mogu slobodno kretati bez straha da me netko nekakvom coronom zarazi. A to nije za nekakvu diskusiju. S druge strane, kad se zaraze, treba im naplatiti sve troskove lijecenja ili im potpuno uskratiti svaku medicinsku pomoc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije