Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: 'Uputit ćemo poruke smirivanja i snažne potpore Republike Hrvatske'

Plenković će s Čovićem razgovarati večeras, a utorak ujutro na rasporedu ima sastanak s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora
04. prosinca 2017. u 10:08 18 komentara 869 prikaza
Andrej Plenković, Dragan Čović
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Premijer Andrej Plenković večeras i sutra boravit će u radnom posjetu Mostaru, u misiji smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata zabrinutih zbog mogućih posljedica osuđujuće presude Haškog suda njihovim bivšim vojnim i političkim čelnicima.

GENERAL PETKOVIĆ Šestorka je bila duboko svjesna osuđujućih presuda Žalbenog vijeća

"Dogovorili smo da početkom idućeg tjedna dođemo u Mostar, sastanemo se s vodstvom Hrvata i braniteljima i uputimo poruke smirivanja i snažne potpore Republike Hrvatske", rekao je Plenković u petak u Zagrebu na konferenciji za novinare s čelnikom bosanskohercegovačkih Hrvata Draganom Čovićem.

Plenković će s Čovićem razgovarati večeras, a utorak ujutro na rasporedu ima sastanak s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora. 

Čović je u petak istaknuo da Hrvati u BiH sa zabrinutošću prate sve ono što se u Den Haagu događalo ovih dana. "Želimo stati iza svakog časnog pripadnika HVO-a i ohrabriti te ljude da ne nasjedaju na bilo koji oblik provokacije kojih već danas ima na nekim portalima i istupima nekih ljudi u BiH", izjavio je Čović, predsjedavajući predsjedništva BiH.

Rekao je da će vodstvo bosanskohercegovačkih Hrvata "znati odgovoriti političkim sredstvima na ta iskušenja" te tražiti rješenja za BiH i za ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda.

Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu je potvrdilo prvostupanjske kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu etničkog čišćenja muslimana, u kojem je sudjelovalo i tadašnje hrvatsko vodstvo na čelu s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

EUROPA PORUČUJE Očekujemo od političara da poštuju žrtve i rade na pomirenju Zvonimir Despot Ni sveti Nikola ne nosi poklone poput Plenkovića Denis Derk Zašto Slobodan Praljak nije postao komunistički princ

 

  • CROLINDA:

    kakav je to sud - napadnute proglasio agresorom a a napadačima odobrio genocidnu tvorevinu republiku srpsku i zašto muslimani imaju pravo na entitet a hrvati nemaju i zašto nije bilo suda za mnogobrojne masovne i maštovite muslimanske zločine - nesposobnost ... prikaži još!nost Hrvatskih političara i i nstitucija i Prljavi masonsko-britanski sud i prljava presuda koja prkosi istini – suci su dobili politički nalog kako će presuditi - pa koji to narod šalje svoje izbjeglice u onu državu od koje je napadnuta – pomozi sirotu na svoju sramotu – mi njih kruhom oni nas kamenom - sud je namjerno posijao nepravdu i osokolio buduće zle apetite na račun BiH-Hrvata – BiH sudovi suci sve muslimani a ako i sude nekoga njihova onda ga ne sude po i stom zakonu kao što naše sude

  • CROLINDA:

    15.) 14 rujna 93.g muslimanska vojska je počinila ratni zločin u selu Uzdol, općina Prozor-Rama, izmasakriravši 41 Hrvata (29 civila i 12HVO branitelja).Pučanstvo je zatečeno na spavanju tako da su tijela ubijenih civila pronalažena u spaljenim kućama ili neposredno oko ... prikaži još! njih, a nekolicina i na seoskim putevima, dok su pokušavali pobjeći.Ubijane su čitave obitelji. 16.) 8. lipnja 93.G 10.000 muslimanskih vojnika krenulo je na Hrvate područja Kaknja, odakle su protjerali preko 15 tisuća Hrvata, popalili hrvatska sela i oskrnavili hrvatska svetišta kao npr. Kraljevu Sutjesku.Crkve su koristili kao staju za stoku, ili su od njih pravili WC. Ni dan danas nije utvrđeno koliko je Hrvata ubijeno u tim napadima, naročito ako se zna kako je muslimanska vojska 10-o kilometarsku kolonu hrvatskih izbjeglica, gađala teškim mitraljezima i granatama. 17.) 18 listopada 93. u selu Kopijari opcina Vareš, muslimanska vojska ritualnim ubijanjem masakrira 6 hrvatskih civila od kojih je jedan bio mali dječak.U blizini tog sela na koti Lijesnica, muslimanska vojska je počinila ratni zločin svirepim mučenjem i ritualnim ubijanjem, nepoznatog broja zarobljenih pripadnika HVO-a i radi prikrivanja stravičnog ritualnog ubijanja, ne dozvoljavaju izvlačenje i pokop ubijenih.Čak su i jednom UNPROFOR-ovom vodu, zabranili ulazak na mjesto zločina, o čemu je obaviješten i UN.

  • CROLINDA:

    1.) Tijekom općeg divljanja, plačkanja i paljenja hrvatske imovine na području Zenice, pripadnici muslimanske vojske tijekom druge polovice travnja 1993 godine ubili su 36 zeničkih Hrvata. 2.) Rani jutarnji sati 17.travnja 93 g. u selima Putesu i Kuberu općina Busovača, ... prikaži još!, muslimanska vojska masakrirala je 60 hrvatskih civila. 3.) 18.travnja muslimanska vojska u selu Šušanj , općina Zenica, masakrirali su 30 Hrvata, a ostali Hrvati iz tog sela su protjerani. 4.) Sredinom travnja 1993. g općina Žepče, muslimanska vojska je strijeljala 30 Hrvata, a 6 ih je objesila i sve to opravdala hrvatskom „veleizdajom“ BiH?! 5.) Krajem travnja 93g. Muslimanska armija ubila je u Travniku 143 Hrvata. 6.) Šestog lipnja 93. muslimanska milicija u Novom Travniku je počinila ratni zločin ubivši 30 Hrvata. 7.) 10. lipnja 93 g.u dijelu Viteza gdje je ulica bila zaštićena visokim zidovima tako da nije bilo opasnosti od snajpera, redovito su se zajedno igrala hrvatska i muslimanska djeca koja su živjela u tom dijelu grada. Na spomenuti datum, cijeli dan niti jedno muslimansko dijete nije izašlo na ulicu, ali zato je na ulici bilo 14 hrvatske djece. Navođenim projektilom, na licu mjesta je ubijeno 8-oro hrvatske djece a ostali su ostali teški invalidi. Očito je muslimanska strana bila unaprijed obaviještena o ovom svirepom napadu i zato nisu svoju djecu pustili na ulicu.