Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrijanci se ne žele odreći gotovine, otkrili zašto ne žele kartice

Bez gotovine postajemo potpuno ranjivi. Totalitarna država imala bi nad nama neograničenu moć - stoji u jelovniku jednog restorana.
27. kolovoza 2019. u 08:19 9 komentara 5401 prikaza
euri
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Plaćanje gotovinom u austrijskim je restoranima gotovo jednako nezaobilazno kao i bečki 'šnicl' ili 'štrudl' od jabuke. Austrijanci razmišljaju o tome da ga proglase svojim ustavnim pravom. 

Brigitte Bierlein NASTUPNI GOVOR AUSTRIJSKE KANCELARKE „Cilj je življenja vrijedna, tolerantna Austrija, pouzdan partner Europe i svijeta“

U vrijeme virtualnih valuta i mobilnog plaćanja, unošenje takve odredbe u ustav možda se čini anakronim. No upravo to je ovaj mjesec predložila konzervativna stranka OeVP (Austrijska narodna stranka) bivšeg kancelara Sebastiana Kurza, koji vodi kampanju za reizbor na izborima potkraj rujna. "Korištenje gotovine temeljni je uvjet samostalnog života", smatra bivši 32-godišnji kancelar.

Daleko od toga da je dočekan sa skepticizmom, prijedlog je omogućio krajnje desnoj Slobodarskoj stranci (FPOe), koja je s Kurzom vladala do svibnja, da podsjeti da je upravo ona prva predložila ustavni amandman za zaštitu plaćanja gotovinom. Socijaldemokrati su podigli ljestvicu zatraživši postavljanje više bankomata na selu i ukidanje naknada za isplatu gotovine koje traže neki operateri.

euri
1 / 4
Sebastian Kurz

No zagovornici gotovine nisu ograničeni samo na ruralna područja. U Beču, glavnom gradu i popularnoj turističkoj destinaciji, mnoge trgovine, kafići i restorani odbijaju plaćanje karticama.

"U Austriji se mentalitet sporo mijenja", rekla je Victoria, tridesetogodišnjakinja koja radi u restoranu u središtu grada "Weinschenke" koji poslužuje hamburgere klijentima koje se odmah na ulazu upozorava da primaju samo gotovinu.

Kada je riječ o napojnicama, gotovina je također bolja od kartica, dodaje. 

Heinz-Christian Strache NAKON SKANDALOZNOG VIDEA Strache neće u EU parlament, ali njegova supruga hoće u austrijski

Mlada žena kazala je da i ona radije plaća gotovinom "koja ne ostavlja traga".

Sfera privatnosti

Profesor financijskog prava Werner Doralt kazao je da je Austrijancima jako stalo do zaštite njihove privatnosti.

"Ako kupujem i oni zabilježe (preko kartičnog plaćanja) količinu alkohola koju kupujem, to je miješanje u moju privatnost", rekao je profesor emeritus s Bečkog sveučilišta.

Po istraživanju Europske središnje banke (ECB), 67 posto ukupne vrijednosti kupovine u Austriji 2016. bilo je plaćeno gotovinom, a u Nizozemskoj 27 posto. Slično je i u Njemačkoj, još jednoj zemlji gdje je gotovina kraljica - 55 posto.

Stručnjak za ekonomsku psihologiju, profesor Erich Kirchler smatra da Austrijanci i Nijemci zbog svojeg iskustva s autoritarnim režimima imaju izraženiju svijest o prijetnji države kada postane svemoćna. "U takvim okolnostima, učinkovitost javnih institucija postaje opasnost", kazao je.

austrijski parlament PARLAMENTARNA VEĆINA Austrija pred zabranom glifosata

S tom teorijom slaže se Philipp Klos, vlasnik kafića-restorana u središnjem dijelu Beča. On gotovinu smatra osnovnim uvjetom svoje "slobode", rekao je.

U jelovnicima njegova lokala piše: "Bez gotovine postajemo potpuno ranjivi. Totalitarna država imala bi nad nama neograničenu moć."

Šilinzi pod madracima

Po nedavnom ispitivanju banke ING provedenom u 13 europskih zemalja, Australiji i SAD-u, Austrijanci su najsuzdržaniji prema ideji napuštanja plaćanja gotovinom. Samo ih 10 posto to smatra prihvatljivim, u odnosu na prosječno 22 posto u drugim europskim zemljama.

Drugi dokaz te privrženosti koja vuče korijene iz davne prošlosti je to što gotovo 18 godina nakon uvođenja eura mnogobrojni Austrijanci i dalje kojekuda pronalaze šilinge, staru nacionalnu valutu. Austrija spada među mali broj zemalja eurozone koja i dalje staru nacionalnu valutu mijenja u euro.

Heinz-Christian Strache Tužbe u Njemačkoj Austrijski desničar Strache podnio tužbe zbog video snimke s Ibize

I ovoga je ljeta autobus Nacionalne banke Austrije obilazio zemlju nudeći tu uslugu. Ove godine tako je prikupljeno gotovo 19 milijuna šilinga što odgovara 1,38 milijuna eura.

Međutim, unošenje prava na plaćanje gotovinom u ustav, kako priželjkuju konzervativci, imalo bi samo simboličku vrijednost, tumače stručnjaci. Austrija je članica eurozone i Europska središnja banka (ECB) ima posljednju riječ kada je riječ o monetarnoj politici.

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • mikrogrizzly:

  Ovo je vrlo zanimljivo - u konfrontaciji sa skandinavskim i sjevernoam. navadama gdje se na putnika koji plati avionsku kartu gotovinom odmah sumnjivo gleda. Samo bih dodao da je krajnje dvojbena i praksa u RH da nije moguće da poslodavac ... prikaži još! isplati plaću u gotovini na ruke nego ta plaća mora biti prvo isplaćena na bankovni račun, tek s njega je moguće podići gotovinu. Što znači da uračunate bank. naknade i u proceduru, koja doduše nije propisana zakonom, ali Porezna uprava nema milosti za takvo eventualno plaćanje. Problem gotovine na drugoj strani su visoki troškovi, osiguranje transporta i čuvanja, a i gnjavaža za trgovce i ugostitelje stalno brojati. Plastične kartice su pak favorit Porezne uprave i najradije bi i da prijateljice noći ne primaju gotovinu nego da i oni tu "oderu" svoj postotak.

 • Avatar GRDASIC
  GRDASIC:

  Stara nacionalna valuta i dalje je vrijednosnica, ispravan način gledanja na globalizaciju i plaćanje, nitko ne želi postati robom stranih financijskih institucija kao što je Hrvatska.

 • Avatar FrancJunior
  FrancJunior:

  A treba znati i da gotovina " ne ostavlja tragove", tj. moze se raditi na crno i bez pravog racuna, no Finanzamt ipak ulovi svakog prevaranta...kad tad.