Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stalo im do privatnosti
Povratak na članak

Austrijanci se ne žele odreći gotovine, otkrili zašto ne žele kartice

Bez gotovine postajemo potpuno ranjivi. Totalitarna država imala bi nad nama neograničenu moć - stoji u jelovniku jednog restorana.

Komentari 9

Avatar GRDASIC
GRDASIC
08:47 27.08.2019.

Stara nacionalna valuta i dalje je vrijednosnica, ispravan način gledanja na globalizaciju i plaćanje, nitko ne želi postati robom stranih financijskih institucija kao što je Hrvatska.

VL
DU
Deleted user
08:42 27.08.2019.

Ovo je vrlo zanimljivo - u konfrontaciji sa skandinavskim i sjevernoam. navadama gdje se na putnika koji plati avionsku kartu gotovinom odmah sumnjivo gleda. Samo bih dodao da je krajnje dvojbena i praksa u RH da nije moguće da poslodavac isplati plaću u gotovini na ruke nego ta plaća mora biti prvo isplaćena na bankovni račun, tek s njega je moguće podići gotovinu. Što znači da uračunate bank. naknade i u proceduru, koja doduše nije propisana zakonom, ali Porezna uprava nema milosti za takvo eventualno plaćanje. Problem gotovine na drugoj strani su visoki troškovi, osiguranje transporta i čuvanja, a i gnjavaža za trgovce i ugostitelje stalno brojati. Plastične kartice su pak favorit Porezne uprave i najradije bi i da prijateljice noći ne primaju gotovinu nego da i oni tu "oderu" svoj postotak.

VL
AT
alojz.targus
11:58 27.08.2019.

Ja ,kao da sam austrijanac,Skoro nikada ništa ne plaćam karticom.Ne znam zašto .Valjda ritual,vađenje lisnice ,plaćanje "papirima",provjeravanje "kusura"....Sve mi to manjka ,ako "plaćam "karticom

VL
Avatar FrancJunior
FrancJunior
09:52 27.08.2019.

A treba znati i da gotovina " ne ostavlja tragove", tj. moze se raditi na crno i bez pravog racuna, no Finanzamt ipak ulovi svakog prevaranta...kad tad.

VL
SL
spusti_loptu
10:15 27.08.2019.

Kad god se na nekim stranim portalima pojavi clanak ovakve teme ja komentiram: Cashless society - Big Brother mission accomplished! U najvise slucajeva mi ne objave komentar ili zatvore komentiranje. Bez gotovine narod ce biti totalno kontroliran, sve ce see o nama, o svakom pojedincu znati skoro pa sve u detalje.

VL
Avatar FrancJunior
FrancJunior
09:46 27.08.2019.

Da..Wurstbude ne prima karticu! :-))))) Koja novost! Rijetko koje novine pisu ovakve budalastine! Za informaciju : Svi restorani i trgovine u Austriji primaju kartice, no ako ste kupili robu za samo 2-3.- Euro, onda vam kazu da je ne primaju.. Lako cete platiti i kod njih, ako im zaprijetite da cete nazvati kod VISA ili Mastercard. A u restoranim ce vam neki reci da ne primaju kartice, ali to samo zbog toga, jer onda nema baksisa, (Trinkgeld)! Vecinomto rade stranci,koji dolace iz Srbije i Republike Srpske. Dodjite u Austriju i sami se uvjerite, a ne slusajte sto pricaju neke "gospodje"!

VL
AA
aabbcc
14:23 27.08.2019.

Oni su malo zaostali prvo se odrekli svog silinga a sada kao nece gotovine.

VL
DU
Deleted user
13:42 27.08.2019.

naravno... kartica je imaginarni pojam... nađe se neki sposobni haker i zmrda sve na tjedan dana, pagdje si onda?... a kako ćemo prosjacima ili ciganima udijeliti koju kunu?... cent...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.