Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKI VEĆ počeli

PITANJE DANA Kada ćete raskititi svoje božićno drvce?

Slavonski Brod: Odbačena božićna drvca čekaju odvoz
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
05.01.2024.
u 08:44

Da bismo razjasnili ovu enigmu i doznali što se prakticira među Hrvatima, zanima nas kada ćete raskititi svoje drvce

S obzirom na to da su Božić i Nova godina službeno prošli, a predstoji nam tek blagdan Sveta tri kralja, brojni su se već bacili u raščišćavanje doma od svih božićnih ukrasa. U to ulazi i božićno drvce, a do kada bi se ''po propisima'' svaki dom trebao riješiti svog bora, rasprava je koja već godinama traje u Hrvata. 

U brojnim kućanstvima mnogo se ranije okitilo božićno drvce, ne čekajući tradicionalno kićenje na Badnjak, kako bi se što dulje moglo uživati u božićnoj bajci, no svaka obitelj ima svoju tradiciju raskićivanja. Neki će pričekati čak do Svijećnice, odnosno 2. veljače, dok u zadarskom podneblju građani poštuju pravilo dana sv. Stošije, 15. siječnja. 

Ipak, puno Hrvata odlučit će se upravo za blagdan Sveta tri kralja, objašnjavajući to činjenicom da se dan nakon toga slavi pravoslavni Božić. Da bismo razjasnili ovu enigmu i doznali što se prakticira među Hrvatima, pitali smo vas kada vi skidate ukrase sa svoga božićnog drvca?

 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Meggie toliko voli starije ljude da maše repom i kad ih na ulici ugleda

 

Ključne riječi

Komentara 9

SP
Spezzi
09:10 05.01.2024.

S obzirom kako rade gradske službe u Zagrebu nema potrebe raskititi ništa. Svato će svoju jelku nači za idući Božić ispred zgrade.

Avatar Guy_Fawkes
Guy_Fawkes
09:19 05.01.2024.

I uporni ste s tim nametanjem kako se raskićuje dan prije pravoslavnog Božića upravo zbog istog. Prestanite nas trovati. Oduvijek raskićujemo na blagdan sv. Tri kralja i to nema veze s pravoslavnim Božićem.

PE
Pentagon
09:55 05.01.2024.

U našoj je tradiciji raskititi 6.1. Većinom raskitim taj dan a nekad i kasnije. Neki lijevi komentatori nameću da ne treba raskititi 6.1. Kad zaredaju takvi tekstovi onda baš raskitim 6.1.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije