Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pitamo vas

PITANJE DANA Koliko ove godine dajete za blagoslov kuće?

Dusko Jaramaz/Pixsell
04.01.2024.
u 10:30

Novčani dar nije obavezan, ali je tradicija da se nešto ostavi svećeniku i njegovim ministrantima

Blagoslov kuća običaj je koji se u pravilu kod katoličke crkve provodi od Štefanja do Sveta tri kralja, 6. siječnja. Smatra se da je od velike važnosti da se svake godine blagoslove domovi vjernika da bi u njima vladao mir, red, te zaštita od utjecaja zla. Kada svećenik dođe u kuću, bilo bi dobro da je tada cijela obitelj na okupu, te da zajedničkom molitvom posvjedoče i obnove svoju vjeru.

No, često zbog blagoslova krenu rasprave oko novaca. Ne postoji određena cijena blagoslova, svatko zapravo daje koliko može i ima, ali tradicija je da obitelji koji prime svećenika i njegove ministrante ostave nešto novca.

VEZANI ČLANCI:

Iako ovaj novčani dar nije uvjet za primanje blagoslova doma i obitelji, i ta praksa se ustalila s obzirom na to da je na taj način najlakše izvršiti svoju vjerničku obvezu doprinosa za svoju župnu crkvenu zajednicu, neki se ipak svake godine muče koliko je eura u redu ostaviti svećeniku. Stoga pitamo vas, koliko ove godine dajete novaca za blagoslov kuće? 

Što napraviti s božićnim drvcem kad prođu blagdani i skinu se ukrasi?

Komentara 25

JO
jocoudriga
14:21 04.01.2024.

Koja je svrha ove mojo procedure? Koja je nova kvaliteta koja se dobije poslije ovoga zahvata? Koju metodu koristiti za utvrđivanje razlike prije i poslije ?

NA
natrag
12:04 04.01.2024.

To je rad na crno i trebao bi biti kaznjiv.

DU
Deleted user
14:47 04.01.2024.

Za prvu nekretninu za svakih 50 kvadrata po 200 kuna. Sada zbog inflacije bi to trebalo dići na 40 eura. Znači do 50 kvadrata 40 eura, preko toga 60, za vikendice, kuće na moru ili za odmor po 40 eura ili 100 eura za neograničenu kvadraturu i broj nekretnina, flat rate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije