Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teško ili jednostavno

Pitamo vas! Je li ovaj test primjeren za 4. razred osnovne škole?

Razred - ilustracija
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/4
12.09.2022.
u 09:57

Zbog početka nove školske godine prisjetili smo se jednog viralnog testa koji je prije nekoliko godina izazvao podijeljena mišljenja. Što vi mislite? Odgovorite nam u našoj anketi. Imate li sličnih primjera, javite nam se na e-mail dojavi@vecernji.net.

Prije tjedan dana počela je nova školska godina. Hrvatska ima oko 4000 manje prvašića u odnosu na prethodne godine, upozorio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te upozorio da je to dalekosežni problem, a daljnji pad nataliteta mogao bi rezultirati i tehnološkim viškovima u sustavu obrazovanja.

Sve manje prvašića

Prvašića je ove godine oko 36.000, a prethodnih godina imali smo ih oko 40.000.

– Imat ćemo i pad broja studenata, pa je pitanje treba li nam toliki broj profesora, studentskih domova i visokoškolskih institucija. To je dalekosežan problem, efekti ovakvih pojava bit će vidljivi za 10 ili 20 godina – izjavio je Fuchs istaknuvši kako Hrvatska već neko vrijeme bilježi pad broja školske djece.

Viralni test podijelio mišljenja

Zbog početka nove školske godine prisjetili smo se jednog viralnog testa koji je prije nekoliko godina izazvao podijeljena mišljenja. Naime, jedna majka poslala nam je fotografiju testa za 4. razred osnovne škole u kojemu se od učenika traži da u riječi umetnu dž ili đ te uz strane riječi napišu kako se pišu književnim jezikom.

Foto: Čitateljica

Učenici trebaju popuniti kućicu uz riječi kao što su đon, džungla, deterdžent, ali i đurđica i anđeo, pa se majka pita kako na književni jezik prevesti riječi đurđica i anđeo.

I dok neki komentatori smatraju da je test pretežak za tu dob, neki smatraju da nije te da današnju generaciju previše tetošimo.

>>>Što vi mislite? Odgovorite nam u našoj anketi. A imate li sličnih primjera javite nam se na e-mail dojavi@vecernji.net.


 

 

Ključne riječi

Komentara 43

MI
Milas
10:27 12.09.2022.

A u samom testu je greska. Nije knjizevni jezik nego standardni. Zasto? Zato jer imamo knjizevnost i na ikavici i na kajkavskom itd.

PE
Peky66
10:44 12.09.2022.

Zanimljivo da se neki roditelji bune zbog pravopisa..očito su i oni nepismeni, ili su bili mamina i tatina djeca gdje su im mame i tate pisale zadaću. Pa ljudi moji, ovo je pravopis Hrvatskog jezika koji se mora znati, i drugačije ne ide..a ovi roditelji koji se bune, neka ponovo odu u školu pa nauče nauče. Po njihovom najbolje bi bilo da djeca uče Č, Ć, Dž, Đ tek u srednjoj školi..!! Djeca već u 3-ćem razredu uče razliku između tvrdog i mekog slova Č, Ć, Dž, Đ. Mislim da i sada neki roditelji NEznaju dali je KuČa ili Kuća, dali je Đak ili je Džak, dali je veĆe ili je veČe.. U ovim nazivima sa mekim i trvrdim i slovima je razlika šta koji naziv znači.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
11:20 12.09.2022.

Djecu u školi treba češkat percem po dupetu i na kraju dati 5....., jel tak mama? A što bi djeca trebala raditi u školi nego učiti? Umjesto da roditelji potiču i budu podrška djeci na svladavanj gradiva, oni rade sranja po školama, pa tako imamo "overdose" odlikaša, a stvarno znanje i sposobnosti su za jedva neku trojku. Zbog takvih mediokriteta, koji na kraju završe na mjestima na kojima ne bi trebali biti, stvari funkcioniraju tako kako (ne)funkcioniraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije