Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turski investitor prijeti povlačenjem

Petrokemija neće dobiti novu okolišnu dozvolu

Kutina: U Petrokemiji otvoren je novi pogon za pakiranje
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
14.03.2023.
u 08:08

Bez investiranja u postrojenje dozvola se ne smije produljiti, ističu u Ministarstvu gospodarstva te dodaju da bi trebalo ugraditi plamenike s niskim sadržajem dušikovih oksida i smanjiti emisiju sumporova dioksida, prašine i amonijaka

Plamenike s niskim sadržajem dušikovih oksida trebalo bi ugraditi, a emisiju sumporova dioksida, prašine i amonijaka smanjiti. Bazični su to preduvjeti da se uopće počne razmišljati o tome hoće li se Petrokemiji izdati nova okolišna dozvola, koja joj istječe sljedeće godine.

Nužnost modernizacije

Protuzakonito bi bilo, objašnjavaju naši sugovornici u Ministarstvu gospodarstva, produljiti dozvolu koja jedinoj domaćoj tvornici mineralnih gnojiva daje mogućnost rada, unatoč tome što onečišćuje zrak. Država to neće napraviti, unatoč pritiscima investitora, turskog holdinga Yildirim, koji je još prije gotovo četiri mjeseca potpisao prijenos većinskog dijela tvrtke s Ine i PPD-a. Naravno, Turci još nisu službeno ušli u vlasništvo, prijete da ni neće ako se okolišna dozvola ne produlji. S druge strane Petrokemija u punom kapacitetu ne radi već gotovo godinu dana te se nezadovoljstvo, logično, širi i među 1300 tamošnjih zaposlenika.

– Ugovor o dokapitalizaciji i restrukturiranju potpisala je 2018. tvrtka Terra mineralna gnojiva, čiji su, popola, vlasnici Ina i PPD. Ugovorom je njima pripalo 54,52 posto udjela Petrokemije, a obveza im je bila investicija od 600 milijuna kuna u roku od deset godina. Država se, također potpisivanjem istog dokumenta, obvezala da ih se oslobodi tereta prošlosti, ako se oni u nekom trenutku pojave – kažu nam u Ministarstvu gospodarstva. Kakvi tereti? – Primjerice, Porezna je prije dolaska Terre teretila kompaniju za 10-12 milijuna kuna pa smo dogovorili da to ne moraju platiti – objašnjavaju u Ministarstvu i dodaju kako je posljednjih deset godina svim upravama Petrokemije vrlo dobro poznato da je modernizacija postrojenja nužna. Još pri ulasku u EU 2013., jedino Petrokemija i Inina rafinerija u Rijeci nisu zadovoljavale okolišne kriterije te su dobile izuzeće s rokovima do kojih određene uvjete moraju zadovoljiti. Investicija, međutim, nije bilo.

– Od nas sada investitori traže aneks ugovora po kojem bi država produljila okolišnu dozvolu ili si otvaramo mogućnost tužbe. Na to također ne možemo pristati. Nije da ne želimo da Petrokemija radi, ali bez određenih investiranja u postrojenje dozvola se ne smije produljiti – kažu nam u Ministarstvu pa otkrivaju da Turci nude otkup i preostalih dionica tvrtke kako bi postali stopostotni vlasnici, ali po cijeni koja je niža i od burzovne, kad su "u igru" ušli Ina i PPD. Hoće li prodati, ostaje na državnim tvrtkama CERP-u, NEK-u, Plinacru i Janafu, koji još drže oko 45 posto Petrokemije. A budući da okolišne dozvole neće biti, koji su scenariji za Petrokemiju?

Nema plana ulaganja

– Turci se vjerojatno mogu povući iz svog ugovora s Inom i PPD-om, što bi značilo da će posao ostati na potonjima, odnosno oni će se morati odlučiti na start proizvodnje ili na daljnje traženje novog investitora – kažu u Ministarstvu. Od ovog trenutačnog, objašnjavaju nam, i sami su zatražili plan ulaganja. – Yildirim smo zamolili još u studenom da nam dostave što točno žele s Petrokemijom. Još čekamo. Doduše, ne moraju oni nama ništa ni slati, ali jedino što znamo o planu investicija je iz njihove prezentacije u kojoj su podastrli na kojim dijelovima svijeta su prisutni te da će u Petrokemiju navodno uložiti milijune eura – kažu nam u Ministarstvu. 

>> VIDEO Nijemci zgroženi rastom cijena: 'Čak je i u Hrvatskoj život bolji'

Komentara 1

Avatar Barba
Barba
10:00 14.03.2023.

Ionako Turci imaju namjeru iz Kutine prodavati svoju robu koju će dovoziti brodovima. Nema tu proizvodnje jer HR nema ni sirovine ni energije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije