Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud

Petina zastupnika nije ovlaštena zahtjevati izvanrednu sjednicu Sabora

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
05.09.2019.
u 12:44

Most se obratio i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da sazove izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora, pa je predsjednica pozvala Ustavni sud da odgovori zastupnicama

Ustavni sud je utvrdio kako jedna petina zastupnika nisu ovlašteni zahtjevati izvanredno zasjedanje Sabora pa to ne mogu činiti ni u vrijeme ustavne stanke jer iz odredaba Ustava i članka 220. Poslovnika Hrvatskog sabora jasno proizlazi da izvanredno zasjedanje Sabora mogu tražiti predsjednik Republike, predsjednik Vlade, većina svih zastupnika u Saboru, a predsjednik Sabora uz prethodno pribavljeno mišljenje parlamentarnih klubova zastupnika.

Prijedlozi zakona i drugi akti koji su podneseni u vrijeme kad Sabor ne zasjeda uvrštavaju se u dnevni red prve iduće sjednice Sabora. Ustavni sud je ocijenio kako stoga ne postoje razlozi za njegovo postupanje temeljem ustavne ovlasti praćenja "ostvarivanja ustavnosti i zakonitosti" radi izvješćivanja Hrvatskog sabora o uočenim pojavama neustavnosti i zakonitosti. Tako je Ustavni sud odgovorio na zahtjev oporbenih zastupnika od 24. srpnja, a koji su potpisali Arsen Bauk, Krešo Beljak, Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Orsat Miljenić i Robert Podolnjak.

Oni su tvrdili kako zaključak saborskog Odbora za Ustav kako se nisu stekli uvjeti za izvanrednu sjednicu Sabora nije u skladu s ustavnom odredbom koja propisuje da se rasprava i glasovanje o povjerenju (ministru Milanu Kujundžiću po zahtjevu od 22. srpnja) mora provesti najkasnije u roku 30 dana od dostave prijedloga Saboru.

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Most se obratio i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da sazove izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora, pa je predsjednica pozvala Ustavni sud da odgovori zastupnicama te dodala: "Ako bi Ustavni sud ocijenio da su se stekli ustavni uvjeti da Predsjednik Hrvatskog sabora sazove izvanrednu sjednicu, a Predsjednik Hrvatskog sabora to ne bi učinio, Predsjednica Republike Hrvatske donijet će odluku o zahtjevu o izvanrednom zasjedanju Hrvatskoga sabora u skladu sa svojim ustavnim ovlastima".

VIDEO Mostova konferencija o antikorupcijskim mjerama

Komentara 4

Avatar VinkoL
VinkoL
15:14 05.09.2019.

Arsen Bauk, Krešo Beljak, Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Orsat Miljenić i Robert Podolnjak.... bogami, prava intelektualna i moralna elita.

DD
ddh
18:21 05.09.2019.

"Juristi" koji bi vodili drzavu, poput Podolnjaka,Pedje Grbina ili Orsata Miljenica bi prvo trebali nauciti citati, a onda i ispravno vrednovati ono sto je u poslovniku Sabora i Ustavu zapisano. Jer Ustavni sud imaa drugog i vaznijeg posla, nego se baviti nebulozama nepismene oporbe. Troskove ovog ukljucivanja Ustavnog suda treba prebacti na potpisnike te predstavke na Ustavni sud. Ja ne vidim nikakvog razloga, zbog cega bi porezni obveznici placali troskove koje prouzrocuju nepismeni Podolnjak ili umno defizitarni Beljak sa Grbinom. Skuhali su kasu, pa je onda neka i plate.

BO
borcanac
21:20 05.09.2019.

Koji skup Provokatora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije