Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDRUGA PROTAGORA

Peticija za reviziju Ugovora između Hrvatske i Svete Stolice prikupila 9932 potpisa

papa,vatikan,kosti
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
15.01.2014.
u 09:42

Samo na održavanje ustavnog referenduma 1. prosinca 2013. godine prikupljeno je nešto manje od 4000 potpisa da bi od nakon toga bez posebnog oglašavanja broj potpisnika naglo porastao

 Peticija za reviziju Ugovora između Hrvatske i Svete Stolice koju je pokrenula udruga Protagora prikupila je ukupno 9932 potpisa. Udruga Protagora je dana 11. listopada 2013. godine pokrenula online peticiju za reviziju ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Ona je, napominje udruga u priopćenju, bila otvorena do 17. prosinca 2013. godine.

Kršenje sekularnog određena RH

- Naša peticija je daleko najbrojnija peticija, usprkos činjenici da ista nije posebno oglašavana osim putem naše web stranice i Facebook profila. Ukupno je prikupljeno 672 komentara, komentari neprimjerenog sadržaja su brisani (više o samoj peticiji možete naći na našoj mrežnoj stranici www.protagora.hr). Većina komentara se odnosi na protivljenje građana da kroz javna davanja financiraju rad Katoličke Crkve i njezinih organizacija, na ukazivanje na evidentnu protuustavnost spomenutih ugovora što je problem na koji Protagora i druge sekularističke udruge upozoravaju već godinama, kao i nezadovoljstvo činjenicom da se u javnim školama izvodi nastava konfesionalnog vjeronauka. Prema mišljenju brojnih građana koji su potpisali peticiju, ugovori između Republike Hrvatske i Svete Stolice grubo krše sekularno određenje Republike Hrvatske koje je zajamčeno našim Ustavom - ističu iz Protagore.

Ukazali su i na činjenicu da je do održavanja ustavnog referenduma 1. prosinca 2013. godine prikupljeno nešto manje od 4000 potpisa da bi od nakon toga bez posebnog oglašavanja broj potpisnika naglo porastao i više se nego udvostručio.

- To jasno ukazuje na činjenicu da je veliki broj građana nezadovoljan daljnjim narušavanjem sekularnog karaktera Republike Hrvatske i daljnjom klerikalizacijom hrvatskog društva - smatraju u Protagori.

Bez javne rasprave

- Republika Hrvatska je sa Svetom Stolicom protivno temeljnim demokratskim standardima - bez javne rasprave - potpisala četiri međunarodna ugovora, navodno u ime prava hrvatskih građana katoličke vjeroispovijesti. Tu se već na načelnoj razini javlja problem: Vatikanskim ugovorima se bez jasnog pravnog temelja neotuđiva ljudska prava hrvatskih građana prenose na jednu stranu autokraciju koja ljudska prava ne priznaje niti na načelnoj razini (Sveta Stolica nije potpisnica većine međunarodnih povelja o ljudskim pravima) i koja ni na koji način ne može biti demokratski predstavnik hrvatskih građana katoličke vjeroispovijesti. Ugovorima je suspendirano samo načelo jednakopravnosti hrvatskih građana, štoviše sami se katolički vjernici ne tretiraju kao ravnopravni građani, već kao podanici Svete Stolice. Njima je omogućena diskriminacija kako inovjernih, nevjernika i nekonfesionalnih vjernika, tako i svih skupina tradicionalno diskriminiranih od strane Katoličke crkve - žena i seksualnih manjina i ljudi koji prakticiraju životne stilove protivne nauku Katoličke crkve. Potpisivanjem Ugovorā na mala vrata na teritorij RH je uvedeno kanonsko pravo čime je ozbiljno narušena suverenost države -navode te drže kako je '' provedba ugovora i izostajanje reakcije države na ponašanje Crkve, koje ide i dalje od onog ugovorima dogovorenog, dovelo je do značajnih oblika diskriminacije u društvu, posebice diskriminacije učenika koji ne upisuju vjeronauk u osnovnim školama gdje u nižim razredima nema alternativnog izbornog predmeta''.

Zbog svega navedenog Protagora od svih tijela državne vlasti traži da poduzmu sve što je u okviru njihovih državničkih ovlasti kako bi se osigurala ustavom zajamčena sekularnost Republike Hrvatske, te započeo proces ukidanja diskriminacije u hrvatskom društvu i osiguralo funkcioniranje elementarnih načela demokracije.

>>Postupak zbog diskriminacije učenika koji ne idu na vjeronauk

Komentara 22

TO
tojčić
10:08 15.01.2014.

nema komentara vjerojatno ih brišete budući su svi u korist jedine institucije kojoj vjerujemo .

Avatar fijolica
fijolica
11:23 15.01.2014.

Treba pokrenuti peticiju da se iz naših poreza prestanu plaćati udruge Protagora, Iskorak, B.a.b.e. itd. ... ne znam ni koliko ih ima i dobivaju iz proračuna ogromne novce a ništa dobroga ne čine društvu u cjelini. Isto tako treba građanski i zdravstveni odgoj, koji su djeci silom nametnuti, biti na razini izbornog predmeta kao što je i vjeronauk pa neka si svatko bira što hoće. Crkva tim novcima pomaže ljude u potrebi, a kome pomažu ove udruge? A o diskriminaciji nas vjernika u odnosu na Svetu Stolicu nemaju pravo (i to - koje drskosti i umišljenosti - u naše ime) govoriti oni koji s Crkvom veze nemaju.

TA
tatatata
10:36 15.01.2014.

neš ti peticije online 10 000 potpisa ,što znači da 0.000001 Hr građana ima nešto protiv Katoličke crkve .Ista udruga je prošle godine prikupljala potpise na Cvjetnom u Zagrebu na čelu sa svojim predsjednikom Stojanovićem i nisu skupili 50 potpisa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije