Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČLANOVI ZNANSTVENOG SAVJETA

Apel znanstvenika: Treba mijenjati mjere ili ćemo postati jedna od zemalja najteže pogođenih pandemijom

Foto: Pixsell/Privatna arhiva
1/2
04.11.2021.
u 13:13

"Dezinformacije koje šire nestručne osobe i koje sustavno podcjenjuju ozbiljnost ove pandemije i dalje su glavni izvor informiranja za velik broj građana. Zbog toga će Hrvatska tijekom idućih tjedana bilježiti vrlo velik broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih"

Na dan kada Hrvatska bilježi najveći broj novozaraženih od početka pandemije, petero znanstvenika iz Znanstvenog savjeta Vlade RH – prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, dr. sc. Petra Klepac, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić i akademik Igor Rudan – uputilo je priopćenje u kojem pozivaju na prilagodbu opsega epidemioloških mjera.

>> VIDEO Najviše od početka epidemije: U Hrvatskoj zabilježeno 6310 novih slučajeva zaraze!

"Hrvatska je suočena s 4. valom pandemije COVID-19, a dočekuje ga s relativno niskim stupnjem procijepljenosti stanovništva u odnosu na druge države Europske Unije. U ovom valu dominira delta-soj virusa koji je znatno zarazniji od sojeva u prethodna tri vala, a i nešto opasniji za sve dobne skupine. Svaki porast broja slučajeva iz tjedna u tjedan znak je da protuepidemijske mjere koje su na snazi ne djeluju dovoljno i da je nužno prilagođavati njihov opseg kako bi se spriječio daljnji veliki rast.

Brojne su države u svijetu svojim primjerima pokazale da je moguće zaštititi živote stanovnika i čuvati zdravstveni sustav. To se postiže upravljanjem krizom, povjerenjem u struku i jedinstvom cijelog društva u razumijevanju situacije, cijepljenjem što većeg udjela svog stanovništva te pravodobnim uvođenjem niza raspoloživih protuepidemijskih mjera. 

U Hrvatskoj se ta stečena iskustva ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri, a dezinformacije koje šire nestručne osobe i koje sustavno podcjenjuju ozbiljnost ove pandemije i dalje su glavni izvor informiranja za velik broj građana. Zbog toga će Hrvatska tijekom idućih tjedana bilježiti vrlo velik broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih i postat će jedna od država svijeta koje su najteže pogođene pandemijom. 

Pozivamo građane da se informiraju od stručnih ljudi i pridržavaju se mjera koje mogu spriječiti širenje ove zarazne bolesti, a necijepljene da se cijepe i time pomognu smanjenju opterećenja za zdravstveni sustav koji se sada nalazi u izuzetno teškoj situaciji", stoji u priopćenju.

 

Komentara 85

GE
geler203
14:33 04.11.2021.

I na kraju zaključite sami: Visoka zabilježena smrtnost u zemljama kategorisanim kao „Šampioni cijepljenja protiv Covid-19“. Cijepljeni imaju povećan rizik od smrtnosti u odnosu na necijepljene. Pametnom dosta.

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
15:15 04.11.2021.

Možemo li, poštovana redakcijo, čuti i mišljenje stručnjaka (dakle - struke) koji drukčije misle? Možemo li vidjeti da se sučele stavovi, ne slušati uvijek jednu te istu stranu?

OI
oiramb
15:59 04.11.2021.

Nakon 130 godina korištenja Aspirina, nedavno je objavljeno da uzimanje istog donosi više potencijalne štete nego koristi. Kod ovih novih cjepiva nakon par mjeseci eksperimentiranja utvrđeno je da su sasvim OK

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije