Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

PETA poziva Plenkovića da zakonski zabrani držanje pasa na lancu

Koordinatorica PETA-e Njemačka za istočnu Europu Petya Petrova istaknula je da su psi društvene životinje i izrazito pate kada su izolirani i kada im je uskraćeno ispunjavanje nasušne potrebe za druženjem i interakcijom
20. svibnja 2021. u 22:00 1 komentara 340 prikaza
Foto: Prijatelji životinja
Pogledajte galeriju 1/2

Jedna od najvećih međunarodnih  organizacija za prava životinja, PETA, poslala je pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u kojemu ih poziva da u Hrvatskoj zakonski zabrane držanje pasa na lancu.

Zabranu držanja pasa na lancu u Hrvatskoj predložila je hrvatska udruga za zaštitu životinja "Prijatelji životinja" zajedno sa Skloništem Prijatelji Čakovec i Udrugom Pobjede. Njihovu inicijativu podržala je pak u pismu organzacija PETA , a o toj potpori priopćenjem je izvijestla udruga "Prijatelji životinja".

Navedeno je kako su u pismu PETA i europske podružnice, uključujući one u Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Ujedinjenome Kraljevstvu, istaknule strašnu fizičku i psihičku patnju koju trpe vezani psi. Zato ta međunarodna organizacija poziva hrvatske dužnosnike da poduzmu mjere i podrže zabranu vezanja pasa lancem što je zabranjeno u mnogim europskim državama, kao što su Austrija, Njemačka, Mađarska i Malta, ali i u nekoliko saveznih država SAD-a.

"Prijatelji životinja" podsjećaju da je patnja pasa izoliranih vezanjem na lanac izašla pred oči javnosti u prosincu 2020. kada su volonteri, koji su pomagali nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, otkrili više slučajeva pasa vezanih lancem, napuštenih i ostavljenih da umru među ruševinama. Koordinatorica PETA-e Njemačka za istočnu Europu Petya Petrova istaknula je da su psi društvene životinje i izrazito pate kada su izolirani i kada im je uskraćeno ispunjavanje nasušne potrebe za druženjem i interakcijom.

– Vezani na lancu, sami i izloženi teškim vremenskim uvjetima i prirodnim nepogodama kao što su potresi, bez mogućnosti da pobjegnu ili potraže zaklon, to je nepojmljiva okrutnost kojoj se mora stati na kraj bez odgađanja. Nezamislivo je da netko tako stravično postupa s tim izrazito društvenim bićima, koja s pravom nazivamo čovjekovim najboljim prijateljem – poručila je Petrova. Istaknula je da, po informacijama lokalnih aktivista za zaštitu životinja, u Hrvatskoj često nalaze pse s ogrlicama ili lancima bolno uraslima u vrat, što kod životinja uzrokuje neprekidnu patnju i teške bolove. 

Uz napomenu da Europska konvencija o zaštiti kućnih ljubimaca, koju je potpisalo 25 europskih država, potiče vlade da pokažu da su posvećene osiguravanju uvjeta u kojima nijedna životinja neće trpjeti bol, patnju ili muku, organizacija PETA ocijenila je da je neodgodiva zabrana vezanja lancem važan i nužan korak u postizanju toga cilja.

Prof. dr. sc. Boris Bakota "O psima na lancu treba odlučivati ministar, a ne gradovi i općine" Lanac nije za psa Kopač se nikada nije slobodno prošetao dvorištem, već 15 godina živi vezan lancem

 

 

Ivana Paradžiković
Novi izazovi
Pogledajte koji je prvi javni angažman Ivana Paradžiković odradila nakon odlaska s Nove TV
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
  • vrbe.sadim:

    I od svih organizacija javila se baš PETA, kao da ne postoje organizacije koje stvarno više brinu o životinjama nego o samopromociji. Dozvoliti da se takva orgfanizacija brine o životinjama je kao da imaš stado ovaca i daješ ih na ... prikaži još! čuvanje vukovima i medvjedima.