Naslovnica Vijesti Hrvatska

Perušić: Najezda miševa jer ptice koje ih love ubija struja?

Naši sugovornici kažu da ne pamte ovakvu najezdu poljskih miševa, a najmanje im je jasno kako ptice ugibaju.
06. listopada 2011. u 13:33 6 komentara 104 prikaza
škanjac (1)
Foto: Iva Vidović/VLM
Pogledajte galeriju 1/5

U zaseok Konjsko Brdo kod Perušića krenuli smo kod obitelji Murgić zbog priče o najezdi poljskih miševa koji uništavaju usjeve, posebice krumpir koji se posljednjih dana marljivo brao. No zanimljiviji je razlog nagle najezde malih štetočina.

Nad mnogim njivama oduvijek lete i svoj plijen vrebaju škanjci, ptice grabljivice koje love poljske miševe, inače zakonom zaštićena vrsta. Ali škanjce ubija struja s dalekovoda koji je postavljen kada je sagrađena autocesta. Tik uz stupove dalekovoda ugibaju škanjci čije su strvine ispod gotovo svakoga stupa. Kako nema škanjaca da ubijaju miševe, nema ni prirodne selekcije te su se ovoga ljeta i jeseni miševi nakotili više nego ikad prije.

Naši sugovornici Josip Murgić (21) i Petar Hećimović (69) kažu da ne pamte ovakvu najezdu poljskih miševa, a najmanje im je jasno kako ptice ugibaju.

– Ovo je problem cijeloga mjesta. Kada krene zima, miševi će put napuštenih staja i kuća i raditi štetu. Svemu su krivi ovi vodovi, ali kako ubijaju ptice, nikome nije jasno. Čim stane na žicu, ptica ugiba – kazao nam je Petar.

Josipa i njegovu obitelj, koja se bavi poljoprivredom, najviše brine najezda miševa koji su se zakopali duboko pod zemlju, a zavlače se i u staje gdje nitko do njih ne može i kote se.

– Prošli tjedan brali smo krumpir. Umjesto 250 vreća nabrali smo 120 jer su miševi pojeli pola uroda – kaže nam Josip koji kaže da ne želi ni razmišljati što miševi nose kada krene zima.

Šibenčanin Emilio Menđušić iz Sokolarskog centra ovih će dana doći u Konjsko Brdo da bi pokupio strvine škanjaca i odveo ih na analizu kako bi se utvrdilo što ih ubija. Iako sve upozorava na baš taj jedan dalekovod od mnogih na tome području, prije stručnih analiza teško je odrediti gdje je problem.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • vspisic1:

  Bolesnicima koi svaki dan komentiraju o HDZ-u ovo nije važno.Baš me zanima koliko će koštat nagodinu kila krompira a i ostala hrana.

 • Toni50:

  Kod nas i struja nije normalna ili žice koje nisu po EU standardima nego ?

 • Avatar madcap
  madcap:

  Postoje samo dvije mogućnosti da ptica strada na dalekovodu: 1. Da stane nogama za žicu pod naponom a npr. krilom dotakne uzemljenje ili nul-vodič. Dalekovodi, koliko mi je poznato, dizajnirani su tako da se to izbjegne. 2. Napon na žici ... prikaži još!i na koju stane ptica trebao bi biti izuzetno visok tako da probije elektricitet kroz zrak. Treću mogućnost ne vidim, a ove dvije da su uzrok ne vjerujem. Nadam se da će novine popratiti ovu priču.