Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOSTUR IZ ORMARA Smijenjeni donačelnik Financijske policije o nezakonitu poslovanju u Posmrtnoj pripomoći

Pere Smiljanić: Odbio sam prikriti Kregarov kriminal

20.04.2009.
u 19:53

Ulazak u politiku u vrijeme izbora zahtijeva da se prisjetim svega što sam u životu radio i budem siguran da mi nitko ne može izvući nikakav “kostur iz ormara”.

“Moj jedini krimen”
Kako se čini, moj je najveći “krimen”(...) priča oko Posmrtne pripomoći koja je isplivala na površinu dok sam obnašao dužnost Vladina povjerenika za Grad Zagreb... Početak je to bloga Josipa Kregara, kandidata koji bi, dosad nepobjedivu gradonačelniku Milanu Bandiću, mogao oteti prvu fotelju metropole na svibanjskim izborima. Kregar objašnjava da u podizanju kredita preko Posmrtne pripomoći od 360.000 kuna s kamatom od 7,5 posto nije bilo ništa sporno.

Ali, dodaje da se smatrao odgovornim i priznao da ga nije trebao prihvatiti. Međutim, iza priče o kreditu krije se splet sumnjivih poslova kojima se bavila ta neprofitna udruga građana, tvrdi smijenjeni donačelnik Financijske policije Pere Smiljanić. Kregar je pak od kraja 80.-ih do sredine 90.-ih bio predsjednik, a poslije član Nadzornog odbora Posmrtne pripomoći, ali i štedionice Zlatica, Gaj grupe..., tj. tvrtki koje je ta udruga osnovala.

Smiljanić tvrdi da je smijenjen i nezakonito otpušten iz službe samo zato što je upozorio na kriminal u toj udruzi i nije ga htio prikriti. Taj otac troje djece pet je godina bio bez posla, još vodi spor protiv Ministarstva financija zbog nezakonita otkaza, a predmet je na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Ipak, 2005. godine ponovno je preko natječaja dobio posao u Financijskoj policiji. – To je očit dokaz da u mom radu nije bilo nikakvih nezakonitosti – kaže Smiljanić.

Zaustavljene istrage
– Sve je počelo krajem ožujka 2000. godine kada je Centralna služba Financijske policije naložila istragu pogrebnih poduzeća. I vrlo su brzo ustanovili da je neprofitna udruga građana, koja posluje po Zakonu o udrugama i nije obveznik PDV-a ni poreza na promet, osnovala čak pet tvrtki – priča Smiljanić, dodajući kako je to bilo protuzakonito.

– Inspektori su uočili niz nezakonitosti s konotacijama kaznenih djela, poput nesavjesna gospodarskog poslovanja, zloporaba ovlasti... – kaže Smiljanić. Međutim, podrobnije su istrage, tvrdi on, stopirane, a Kregar je, optužuje Smiljanić, bio sukreator tog poslovanja jer je nadzirao i omogućivao nezakonit rad tih tvrtki, što se kroz medije tada nije isticalo. Smiljanić tvrdi da su ga u to vrijeme pratili, prisluškivali, prijetili mu...


Kregar: Sve sam već demantirao

Josip Kregar je pak na optužbe Pere Smiljanića odgovorio da je to sve davnih dana demantirano. – Već deset godina nisam u Posmrtnoj pripomoći i nemam što komentirati – poručio je Kregar. U svom je blogu napisao da je u Posmrtnoj pripomoći “sve istraženo i nije pronađen nikakav temelj za odgovornost. Nijedan zakon nije prekršen... nije bilo gubitaka ni štete...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije