Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ŽALI SE

Penzioner (78) iz Njemačke radi kako bi supruzi mogao plaćati dom: 'To je moj i njezin luksuz'

Zagreb: Kritike pravilnika o stavljanju lijekova na listu HZZO-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.02.2023.
u 13:42

Gerd sa svojih 78 godina tri dana u tjednu radi za svoju bivšu tvrtku, i to zbog svoje 86-godišnje supruge Ruth koja boluje od Parkinsonove bolesti i demecije te sada živi u staračkom domu

Iako bi trebali uživati u blagodatima svog rada u mirovini, brojni građani i dalje moraju raditi kako bi osigurali sebi i svojim obiteljima dostojan život. Jedan od njih je i Gerd Enskat iz njemačkog grada Neusäßa koji sa čak 78 godina radi, a sve to kako bi svojoj supruzi mogao priuštiti dom. 

Inače, čak 17 posto starijih od 65 do 70 godina i dalje radilo je u Njemačkoj u 2021. godini, dok je u prethodnim godinama prosjek bio oko sedam posto, prenosi Fenix Magazin. Neki rade i dalje jer žele, no brojni samo žele izbjeći glad i siromaštvo, kao što je i Gerd.

Naime, Gerd sa svojih 78 godina tri dana u tjednu radi za svoju bivšu tvrtku, i to zbog svoje 86-godišnje supruge Ruth koja boluje od Parkinsonove bolesti i demecije te sada živi u staračkom domu. 

- Dom košta 4.400 eura mjesečno. Fond za skrb ( Die Pflegekasse) plaća 2.640 eura, moja žena odnosno njezina mirovina 760 eura. Ja ću platiti ostatak, 1.000 eura - pojasnio je Gerd za njemačke medije.

On sam prima mirovinu od 1.700 eura, dok od posla u tvrtki dobiva 1.800 eura bez kojih ne bi mogao. Za Gerda postoji i državna pomoć, no on to ne želi iskoristiti.

- Tada bih morao koristiti svoju ušteđevinu dok ne ostane samo dozvoljena štednja od 10.000 eura - kazao je te dodao kako jednostavno ne želi ovisiti o državi.

-  Sve drugo što želim kupiti mora se platiti mojom ušteđevinom. Zato imamo osiguranje za dugotrajnu njegu. Sretan sam jer moja supruga živi u lijepom objektu i ima potrebnu njegu. To je moj i njezin luksuz - zaključio je 78-godišnjak.

>> VIDEO Svećenik koji je odbio krstiti dijete lezbijskog para podijelio fotografiju s nasilnikom s Platka

Komentara 11

Avatar horuk
horuk
16:10 04.02.2023.

Kakav bi naši radili cirkus da je to ovdje tako. I naravno bi rekli da to nigdje drugo nema.

AM
Avec_mua
15:01 04.02.2023.

To je ta politika da radis dok ne crknes.

PO
poluvodič
17:04 04.02.2023.

U Njemačkoj sam i ovdje skoro svi penzici koji su u dobroj kondiciji još rade. Znam hrpu 80godisnjaka koji se još voze na posao i nazad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije