Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ništa od transfera

Pentagon: Odbijamo poljske MiG-ove 29 za Ukrajinu, to bi bila eskalacija i rizik je prevelik

FILE PHOTO: MIG-29 fighter aircrafts fly at a military air base in Vasylkiv
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/3
09.03.2022.
u 22:50

Obavještajna zajednica procijenila je da transfer Migova-29 u Ukrajinu može biti pogrešno shvaćen kao eskalacija i može rezultirati značajnim ruskim reakcijama koje bi povećale mogućnost vojne eskalacije s NATO-om - objasnio je glasnogovornik Pentagona.

Američki Pentagon objavio je da odbija mogućnost slanja poljskih borbenih zrakoplova MiG-29 u Ukrajinu jer bi to bio visokorizičan potez koji bi Rusi mogli protumačiti kao eskalaciju sukoba od strane NATO saveznika.

VIDEO: Nuklearka u Černobilu ostala bez struje, Rusija granatirala dječju bolnicu i rodilište, EU uvodi nove sankcije

Glasnogovornik Pentagona John Kirby na brifingu za novinare večeras po srednjoeuropskom vremenu rekao je kako je američki državni tajnik Lloyd Austin prenio poljskom ministru obrane Mariuszu Błaszczaku da Amerikanci odbijaju ponudu stavljanja na raspolaganje poljskih Migova. Poljska je vlada sinoć, podsjetimo, objavila da je spremna brzo i besplatno staviti na raspolaganje zrakoplove Mig-29 Amerikancima, odnosno prebaciti ih u američku bazu Ramstein u Njemačkoj. Očekivanje je bilo da bi potom Amerikanci organizirali transfer tih borbenih mlažnjaka Ukrajini. No, to se neće dogoditi.

- Državni tajnik Austin naglasio je da ne podržavamo transfer dodatnih borbenih zrakoplova Ukrajinskom ratnom zrakoplovstvu u ovom trenutku. Iz nekoliko razloga. Prvo, vjerujemo da je najbolji način pomoći ukrajinskoj obrani kroz opskrbu protuoklopnog naoružanja i protuzračne obrane, što i činimo. Drugo, Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo trenutno ima nekoliko eskadrila zrakoplova koji su potpuno spremni za borbene misije i naša je procjena da dodavanje zrakoplova u taj ukrajinski inventar ne bi značajnije promijenilo učinkovitost Ukrajinskog zrakoplovstva u odnosu na ruske sposobnosti. Stoga vjerujemo da bi dobit od transfera tih MiG-ova 29 bila niska. I konačno, obavještajna zajednica procijenila je da transfer MiG-ova -29 u Ukrajinu može biti pogrešno shvaćen kao eskalacija i može rezultirati značajnim ruskim reakcijama koje bi povećale mogućnost vojne eskalacije s NATO-om - objasnio je glasnogovornik Pentagona. 

Američki šef diplomacije Antony Blinken u nedjelju je u TV intervjuu rekao da Poljaci i ostali istočnoeuropski NATO saveznici koji koriste MiG-29 u svojim oružanim snagama imaju "zeleno svjetlo" od Amerike da prepuste te borbene zrakoplove Ukrajincima, koji od NATO saveznika traže pomoć u uspostavi zone zabrane letenja ili barem slanju borbenih zrakoplova kojima bi mogli upravljati ukrajinski piloti. Ideja je bila da Amerikanci nadomjeste Poljskoj prepuštene Migove-29 rabljenim mlažnjacima F-16. Sada je, međutim, jasno da Pentagon ne daje "zeleno svjetlo". Je li riječ o sukobu stavova u Pentagonu i State Departmentu?

VIDEO: Pogledajte prizor razrušene stambene zgrade u Harkivu: Ovo je najbrže rastuća izbjeglička kriza u Europi od Drugog svjetskog rata.

Glasnogovornik Pentagona tvrdi da nije, no čitava ova priča izazvala je dosta zbunjenih pogleda i među NATO saveznicima i unutar američke administracije. 

 

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Cantor
Cantor
23:02 09.03.2022.

Znači kada su mislili da će poljaci to direktno riješiti sa Ukrajincima podržavali su taj potez. Kada su Poljaci shvatili da ih se gura direktno u sukob a oni su na prvoj crti, rekli su Amerikancima evo što ste tražili. I onda su amerikanci odmah rekli ne, ne, nismo mi to tako mislili. A Poljaci su to i očekivali i zato su javno iznjeli ponudu da se amerikanci ne mogu praviti ludi. Cirkus....

DU
Deleted user
23:14 09.03.2022.

Ovaj rat svakako nema pobjednika.Samo dugotrajno ubijanje civila.I nama se ne pise dobro ako ovo potraje.Najbolje je ovo zaustaviti.

DE
deddy
23:23 09.03.2022.

'' Je li riječ o sukobu stavova u Pentagonu i State Departmentu?'' - Antony Blinken je covjek Zidov, naravno da on podrzaje toga propaliteta u Ukrajini na vlasti sto huska citav svijet u Treci svjetski rat. A u Pentagonu suu ozbiljni ljudi koji znaju da bi pala i Amerika ako padne Rusija, i za Rusijom i Kina, i raspao se citav svijet, i 4,5 miliardi izbjeglica sa razvaljenoga Istoka nasrnule u Europu. Nismo prezivjeli pad Libije, zatrpale su nas izbjeglice, tocno onako kako je i rekao Gadafi, ako padne Libija imati cete milijune izbjeglica u Europi, a kamoli da padnu ovi i da se prospe citav svijet u komade. Vidite koliko su to neozbiljni, neodgovorni i opasni ljudi? Ne dao Bog nikome!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije