Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postavio se na desni spektar

Penavi dani u HDZ-u odbrojeni, odlazi li u Škorin tabor?

U Vukovaru obilježen Dan zajedništva, ponosa i sreæe
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/7
09.05.2020.
u 13:23

Kada se govori o toj temi, vukovarski HDZ-ovci većinom staju uz Penavu.

Kada je 2014. pobijedio na izvanrednim izborima u Vukovaru i postao gradonačelnik, Ivan Penava bio je jedan u nizu stranačkih vojnika HDZ-a. Prvi intervju kao gradonačelnik Vukovara Penava je dao upravo za Večernji list govoreći o pobjedi, planovima, sebi… Po dogovoru, tekst je prije objavljivanja išao na autorizaciju u stranačku centralu. Samo nekoliko godina kasnije, Penava je postao prepoznatljiv po svojim stavovima, pri čemu vrlo često kritizira sustav, državne dužnosnike, politiku HDZ-a pa i samo njegovo vodstvo i predsjednika stranke i Vlade RH Andreja Plenkovića. Hrvatska javnost i danas se sjeća niza njegovih konferencija za novinare, izjava i prosvjeda na kojima je govorio o neradu državnih institucija kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina i potrazi za nestalima.

Samo dvojezične ploče

Sve je kulminiralo na unutarstranačkim izborima kada se Penava, koji je sukladno svojim stavovima postao dio HDZ-ove desnice, kandidirao za mjesto zamjenika predsjednika HDZ-a pri tome se svrstavajući uz ljude okupljene oko Mire Kovača. Tijekom kampanje Penava se nije štedio prozivajući tadašnje i sadašnje čelnike stranke, niti su oni štedjeli njega. Rezultat svega je premoćna pobjeda Andreja Plenkovića i njegove ekipe. I dok je Kovačev uvjerljiv poraz očekivan, mnoge je iznenadio uvjerljiv poraz Penave u borbi s ministrom Tomom Medvedom. Ubrzo poslije izbora, dio poražene ekipe, Miro Kovač i Milijan Brkić, smijenjen je s nekih dužnosti, ali je i dalje neizvjesna stranačka sudbina Ivana Penave.

– Izbori su završeni, nadam se da će izabrano vodstvo imati dovoljno političke mudrosti i širine okupiti nas i povesti u smjeru koji će biti dobar za Hrvatsku i HDZ. Ostajem u HDZ-u i ostajem i dalje gradonačelnik Vukovara. Plan mi je na idućim lokalnim izborima osvojiti još jedan mandat, a nakon toga vidjet ću kojim ćemo smjerom krenuti dalje – rekao je Penava govoreći o svojim planovima. Smatra i kako sve ono što je rečeno tijekom kampanje ne bi trebalo biti problem jer „ako u Hrvatskom saboru HDZ može zajedno s HNS-om i SDSS-om, onda treba pronaći minimalno snage i da se pronađe način da možemo i dalje svi zajedno unutar HDZ-a”.

– Bili smo u istoj stranci i sada smo i naravno da ćemo moći i dalje zajedno. Svakako ću i dalje javno govoriti o stvarima za koje smatram da nisu dobre i koje su prevažne za Vukovar, HDZ i Hrvatsku. Mislim da mi je to i dužnost – rekao je Penava. Kada je riječ o njegovoj sudbini unutar HDZ-a, mnogi ističu i da je on osvojio gotovo 22.000 glasova na izborima ili više od 29 posto od ukupnog broja izašlih na izbore. Pri tome je uvjerljivo pobijedio u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Govoreći o Penavi, predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna kaže da je vukovarski HDZ jedinstven i da je to pokazao na izborima kada je čvrsto stao iza Penave.

– Penava je u Vukovaru osvojio 86 posto glasova, a pobijedio je i u županiji što puno govori. Uz to je postao i jedan od najutjecajnijih članova HDZ-a uopće. Ne mislim da bi unutarstranački rezultati i kampanja trebali donijeti bilo kakve druge podjele. Vukovar pod vodstvom Ivana Penave napreduje i to se vidi – rekao je Barna. Kada se govori o toj temi, vukovarski HDZ-ovci većinom staju uz Penavu.

– Penavine riječi da je Vukovar poslije Domovinskog rata dobio samo dvojezične ploče i Memorijalno groblje su velika istina sviđalo se to nekome ili ne. Što je s drvnom sirovinom, Borovom, Lukom Vukovar, Zakonom o Vukovaru…? To su krucijalne stvari. Vinkovci su dobili dva ministra, a Vukovara nema nigdje. Vinkovci imaju dva saborska zastupnika i predsjednika županijskog Odbora HDZ-a koji ima potvrđenu kaznenu optužnicu… Puno je tu nelogičnosti na štetu Vukovara – rekao nam je jedan od viđenijih vukovarskih HDZ-ovaca podsjećajući i na Penavine odlične izborne rezultate. Međutim, on misli da su Penavini dani unutar HDZ-a odbrojeni te da mu Plenković neće oprostiti sve što je govorio. Podsjeća na smjenjivanje Kovača i Brkića koje je uslijedilo odmah poslije stranačkih izbora. Članovi HDZ-a smatraju da se do parlamentarnih izbora neće puno toga događati jer ni Plenković neće htjeti dodatno riskirati, ali i da će poslije toga sve biti otvoreno. Nije isključeno ni da Penava sam izađe iz stranke vidi li da ga se zapostavlja i zaobilazi. Podsjećaju i na povezanost Penave s Miroslavom Škorom i ljudima oko njega tako da ne bi bilo čudno ni da Penava promijeni stranačke boje. A da se unatoč krizi koja nas je sve pogodila događa puno toga unutar HDZ-a govori i jedan visokopozicionirani član HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

– Već se govori i o imenima potencijalnih kandidata HDZ-a za gradonačelnika Vukovara na lokalnim izborima iduće godine. Ipak, treba reći i da će puno toga ovisiti o rezultatima parlamentarnih izbora gdje bi mogući poraz HDZ-a otvorio sva vrata Penavi i poraženoj ekipi – rekao nam je taj član HDZ-a.

A gdje su ministri?

Penavin najodaniji partner otkako je preuzeo mjesto gradonačelnika Vukovara je Hrvatska konzervativna stranka (HKS) i njezin predsjednik Marijan Pavliček koji je zamjenik gradonačelnika Vukovara. Pavliček podsjeća na koalicijski sporazum HKS-a i HDZ-a kao i na suradnju s gradonačelnikom za koju kaže da je više nego dobra.

– Naš je stav da nikad ne komentiramo događanja unutar drugih stranaka pa tako vrijedi i za HDZ. Kako god, vrijeme će pokazati što će se i kako dalje događati u vukovarskom HDZ-u, što može imati posljedice i za Grad – rekao je Pavliček. U isto vrijeme predsjednik vukovarskog SDSS-a i gradski vijećnik Srđan Kolar smatra da će rezultati unutarstranačkih izbora u HDZ-u zasigurno imati posljedica i za dalji položaj i sudbinu Ivana Penave kao i da ga ne bi iznenadilo ni da bude izbačen niti da Penava sam napusti stranku. Tvrdi i da se u zadnjih godinu-dvije primijeti znatno manji broj posjeta Vukovaru ministara iz Vlade RH kao i samoga premijera Plenkovića što, kako kaže, puno govori o statusu Penave u stranci.

– Realna je opasnost da će interesi Vukovara u tome sukobu ostati po strani, a to bi bilo pogubno za Vukovar i njegove građane. Nažalost, ničije osobne ambicije nisu smjele nikako biti ispred interesa Grada. Mislim da su u cijeloj toj priči neki ljudi Penavu prevarili, a ovo što sada imamo posljedica je toga. Pri tome se Penava svojom desničarskom retorikom postavio na desni spektar HDZ-a što nikome ne može donijeti dobro i što mi kao stranka nikako ne podržavamo. Ako dođe do nekih promjena, očekujemo da će Plenković pronaći umjereniju osobu za dobrobit svih Vukovaraca – zaključio je Kolar.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
13:40 09.05.2020.

Penava i Stier bi trebali javno i uz konferenciju za tisak prijeci u Domovinski pokret. Povukli bi nekoliko % HDZovskih biraca...

KU
Kultura
13:59 09.05.2020.

Hdz=sdp to je sljepcu jasno. Otjerali su istinski hrvatski kadar s htv-a i svi mediji su ljevi. Misljenje narodu namecu stankovic bolkovic sprajc jutarnji list....

Avatar ÜberGreten
ÜberGreten
13:47 09.05.2020.

Umjesto Penave u Hdz ulazi Mirando Mrsić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije