Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan Grada Vukovara

Penava: Ono što je dobro činjeno pohvalim, ali ne mogu šutjeti na stvari koje nisu dobre

Foto: Branimir Bradarić
1/3
03.05.2020.
u 13:19

Povodom Dana Grada Vukovara gradonačelnik Vukovara Ivan Penava obratio se novinarima kada je progovorio o planovima, problemima i onome što ga tišti kao čelnika grada

Grad Vukovar danas slavi svoj 789. rođendan koji se obilježava na dan svojih nebeskih zaštitnika svetoga Filipa i Jakova. Malo je poznato kako je Vukovar bio drugi grad na području današnje Hrvatske koji je dobio povelju slobodnog kraljevskog grada. S obzirom na epidemiju korona virusa i mjere koje su snazi Dan Grada Vukovara obilježava se na jedan neuobičajeni ali primjeren način gdje su sva planirana događanja i manifestacije otkazane. Organiziran je zato radijski prijenos svečane svete mise, a slušatelji će moći uživati i u koncertu TS Allegro koji će se pobrinuti za slavljeničku atmosferu.

Vukovarce je danas probudila skladba Johanna Straussa „Na lijepom plavom Dunavu“ koja se po svim gradskim četvrtima emitirala s mobilnog razglasa. Dan grada Vukovara večeras će se završiti s taktovima iste skladbe ali ovaj put s mobilnog razglasa koji će ploviti Dunavom na izletničkom brodu Waterbus Magenta.

Govoreći o planovima Grada za ovu godinu Penava je u izjavi novinarima rekao kako će ove godine biti otvoren i Vodotoranj. Očekuje se i početak radova na obnovi Radničkog doma u Borovu naselju gdje će biti smješteno vukovarsko Veleučilište Lavoslav Ružička kao i radovi na uređenju Gradskog stadiona. U zavisnosti od krize koja je pred nama uzrokovana korona virusom vidjet će se kreće li i izgradnja nove Ekonomske škole kao i realizacija projekta Čarobna šuma.

- Nadamo se kako će biti dovoljno ekonomske snage i sredstava da se započne sa realizacijom projekta izgradnje obilaznice. Vukovar je jedini grad na državnoj cesti D“, od Varaždina na sjeveru pa sve do Iloka na istoku, koji nema obilaznicu. To je za nas strateški projekt. Isto tako očekujemo dalju realizaciju projekta aktivnosti oko otvaranja pogona tvrtke Enikom Aerospace koja se bavi proizvodnjom avio dijelova, rekao je Penava.

02.04.2020., Vukovar - Gradonacelnik grada Vukovara Ivan Penava i direktorica Turisticke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulic danas su na konferenciji za novinare iznijeli podatke o turistickoj sezoni za 2019. godinu te mjerama koje je Grad Vukovar poduzeo prema poslovnim subjektima u gradau a s obzirom na novonastalu situaciju. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Kada je riječ o gorućim problemima grada Penava kaže kako je to činjenica da još uvijek nije zatvorena povijesna priča Vukovara vezana za Domovinski rat, nestale, kažnjavanje odgovornih…

- Niti 14. hrvatska Vlada to nije uspjela tako da pravda još uvijek nije ušla u mnogobrojna domaćinstva u gradu. I dalje tražimo da imenom i prezimenom odgovaraju oni koji su grad sravnili sa zemljom. Neko će reći da pričamo o prošlosti ali mi zapravo pričamo o budućnosti jer bez raščišćavanja prošlosti nema niti budućnosti. To je emotivno težak posao ali u tome do sada nismo bili dovoljno dobri, rekao je Penava.

Na novinarski upit da je poznat i kao kritičar rada Vlade kazao je kako je ova Vlada RH pri kraju mandata kada se podvlači crta poslije svega učinjenoga.

- Brojke koje ćemo na godinu ugledati prilikom popisa stanovništva neće biti lijepe. Možemo si tepati da smo super i krasni ali one će biti poražavajuće. Volio bih da mi se pokaže jedan grad ili selo koji bilježi porast stanovništva. Ne radi se tu o Ivanu Penavi ili bilo kojem drugom političaru nego ljudima koje predstavljamo. Za dobre stvari koje su učinjene uvijek ću reći da su dobre ali ću biti i prvi koji će reći što nije dobro i što nas tišti. Prvi bih volio reći da smo riješili prošlost i donijeli mir u domove unutar grada ali nismo i propustili smo to. Ne mogu niti okretati glavu od skorog popisa stanovništva kada znam što nam je donio prošlo popis, kakve probleme i desetljeće šizofrene i fanatične atmosfera koja je skuhana. Zato i iznosim probleme, a oni kojima to ne odgovara neka se jute, rekao je Penava.

Ključne riječi

Komentara 12

IL
ilustrator
14:18 03.05.2020.

bravo penava

ER
EroK
23:51 03.05.2020.

Penava za Predsjednika!

DA
dam63
14:46 03.05.2020.

Hvalite me usta moja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije