Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pavić: Pozabavit ćemo se pitanjem dugotrajne nezaposlenosti

Ministar je rekao da želi ta pitanja uvrstiti u prioritete hrvatskog predsjedanja Vijeće EU-a u prvoj polovici 2020.
06. prosinca 2018. u 19:26 8 komentara 443 prikaza
Marko Pavić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatska je ostvarila znatan napredak po pitanju tržišta rada, smanjuje se nezaposlenost, povećava zaposlenost, a priprema i program za dugotrajne nezaposlene, izjavio je u četvrtak ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Građevinski radnik KAKO UPRAVLJATI Plaće su još uvijek element prevage ostati ili otići iz kompanije

Ministar Pavić sudjelovao je u Bruxellesu u radu Vijeća za rad, socijalnu politiku, zdravstvo i zaštitu potrošača (EPSCO).

"Istaknuo sam u svojim intervencijama znatan napredak Hrvatske po pitanju tržišta rada, gdje smo u zadnje četiri godine investirali četiri i pol milijarde kuna, što u aktivne mjere politike zapošljavanje, što u specijalizirane programe poput programa 'Zaželi'. Imamo najbržu stopu pada nezaposlenih u EU-u, sada je na 7,7 posto što je sumjerljivo s europskom prosjeku, ali ono što posebno veseli da smo imali 71 tisuće više zaposlenih ove godine nego godinu ranije, dakle raste i zaposlenost i to po stopi od dva, tri posto, što je također jedna od najviših u EU-u", rekao je Pavić.

Marko Pavić LJUBICA GATARIĆ Važne zakone poput Mirovinskih treba donijeti barem šest mjeseci ranije

Pavić najavljuje programe koji će se pozabaviti pitanjem dugotrajne nezaposlenosti i cjeloživotnog obrazovanja.Hrvatskoj je potreban drukčiji, individualizirani, pristup prema dugotrajno nezaposlenima, koji su uglavnom nalaze među onima s nižim obrazovanjem, osobama s invaliditetom, ženama u ruralnim područjima, kaže ministar.

Što se tiče cjeloživotnog obrazovanja, gdje je Hrvatska vrlo slaba - samo tri posto građana je uključeno u to - ministar kaže da želi preslikati, uz određene modifikacije, francuski model. U Francuskoj tvrtke s preko 20 zaposlenih izdvajaju 1,68 posto svoje dobiti za cjeloživotno obrazovanje zaposlenika. Pavić kaže da Hrvatska želi sličan model, ali da, za razliku od Francuske, to neće financirati poslodavci, nego bi sredstva dolazila iz Europskog socijalnog fonda.

Galerija - Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

Marko Pavić
1 / 22
Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

Ministar je rekao da želi ta pitanja uvrstiti u prioritete hrvatskog predsjedanja Vijeće EU-a u prvoj polovici 2020. 

Ministri rada zemalja članica podržali su na svom sastanku osnivanje Europske agencije za rad. Na pitanje hoće li se Hrvatska kandidirati za udomljavanje te agencije na svom tlu, Pavić je rekao da je još prerano za to.

Karlovac: Umirovljenici uživaju u lijepom proljetnom vremenu VELIKI VODIČ ZA MIROVINE Evo kad vam se najviše isplati prijevremeno umirovljenje i kolika je penalizacija

"Mi smo podržali osnivanje agencije, ali još ne znamo do kraja format i način rada. Vidjet ćemo kada se usuglase detalji hoćemo li se kandidirati, ali bih istaknuo da je Hrvatska jedna od onih članica koje nemaju nijednu europsku agenciju na svom tlu", rekao je.

Ta nova agencija trebala bi pomagati zemljama članicama u provedbi europskog zakonodavstva u području prekogranične mobilnosti radne snage i koordinaciji socijalne sigurnosti, uključujući slobodno kretanje radnika i upućivanje izaslanih radnika.

>> Pogledajte kako su oporbeni zastupnici zauzeli govornicu u Saboru

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • jadrmatic:

    Koliko ja vidim, jedino što se radi po pitanju rješavanja nezaposlenosti jest uhljebljivanje ušljive udbaške smrdljive hadezeovske maloumne bagre i njihove anemične rodbine u agencije i javna poduzeća. Uz, naravno, iseljavanje Hrvata.

  • grebza:

    Svi takvi kao ovaj ništa drugo i ne rade nego se zabavljaju i rade budale od svih građana. Konkretnost, stručnost i odgovornost im ravna nuli, niti toliko.

  • bljak007:

    Pozabavite se pitanjem prekomjernih uhljeba po raznoraznim državnim institucijama.