Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

Plaće su još uvijek element prevage ostati ili otići iz kompanije

Uče kako privući i zadržati radnike
06. prosinca 2018. u 08:30 2 komentara 342 prikaza
Građevinski radnik
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Došla su vremena da se tvrtke moraju dodatno obučavati kako bi privukle i zadržale radnike. Svakodnevno više od 180 hrvatskih građana odlazi trbuhom za kruhom u druge zemlje Europske unije ostavljajući katkad i dobro plaćena radna mjesta, zbog čega su časopis Lider i Udruga U4HR pozvali niz predavača na konferenciju u Zagreb da govore o načinu upravljanja ljudima. Konferenciju je otvorio ministar rada Marko Pavić, koji kaže da je država osigurala dovoljno novca, a na tvrtkama je da radnicima ponude poslove koji nude dodatnu vrijednost.

Marko Pavić LJUBICA GATARIĆ Važne zakone poput Mirovinskih treba donijeti barem šest mjeseci ranije

– Što je tim raznovrsniji, to je profitabilniji. Nemojte se koncentrirati samo na Hrvate, nego proširite svoje vidike. Nikad ne znate što će vašoj kompaniji donijeti nečija vanjska perspektiva – rekla je Barbara Salopek, konzultantica u jednoj norveškoj tvrtki, gdje je otišla na magisterij i ostala.

Zašto netko uopće razmišlja o odlasku? – zapitao je Ivica Vrančić i dodao kako postoji nebrojeno mnogo istraživanja na tu temu, a sva se na kraju svode na dva odgovora – jedan je osjećaj da sustav vrijednosti kompanije ne odgovara sustavu vrijednosti zaposlenika, a drugi je da je razlog odlaska neposredni odnos s rukovoditeljem.

Sjednica Sabora Sabor o mirovinskoj reformi Maras Paviću: Vi ste, ministre, njima dali najgori poklon za ovaj Božić

– Menadžeri nestaju, barem u ovom obliku u kojem ih danas poznajemo, a na scenu dolaze lideri, koji ne nastupaju s pozicije moći, već izgradnje vrijednosti. Već sad tehnologija obavlja veliki dio menadžerskog posla, no tehnologija ne može upravljati ljudima – istakao je Vrančić.

Konzultantica Nathalie Lerotić Pavlić iz svog je iskustva kazala da prvi odlaze oni najtalentiraniji ako osjete da od kompanije ne dobivaju ono što žele i trebaju. – Danas svi rade za benefite i bolje kompenzacijske pakete, što je sasvim normalno. Plaće su još uvijek element koji donosi prevagu – rekla je ona.

VIDEO: Konferencija za medije Sindikata javnih službi

8172565
Poruka drugima
Denis Latin godinama se bori s kroničnom bolesti: Ne mogu shvatiti kukavičluk bahatih građana
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • bljak007:

    Pa kad te u vlastitoj državi podcjenjuju, cijene te u tuđoj.

  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Kao inzenjer ne zelim da mi nekav manager ili lider odredjuje sto cu i kako cu raditi. U firmama u kojoj manageri, lideri vode glavnu rijec ne zelim raditi i toga se drzim. Manageri bez nas i naseg znanja su nula.