Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pauk: Naše predsjedanje Vijećem Europske unije dolazi u prijelomnom trenutku

Ministar uprave Ivan Malenica, kao predstavnik Vlade RH, prezentirao prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a naglašavajući, između ostalog, važnost usvajanja višegodišnjeg financijskog okvira, provedbe zelenog plana, adresiranje demografskih izazova i promicanje rodne jednakosti.
14. veljače 2020. u 09:09 1 komentara 133 prikaza
Goran Pauk
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na konstituirajućoj, 138. sjednici Europskog odbora regija, održanoj u Bruxellesu od 11. do 12. veljače izabrano je novo vodstvo institucije te sastav radnih tijela. Hrvatsko izaslanstvo činilo 9 članova s regionalne i lokalne razine: Nikola Dobroslavić, Danijel Marušić, Goran Pauk, Valter Drandić, Jelena Pavičić Vukičević, Željko Turk, Vojko Obersnel,  Bruno Hranić i Ivan Gulam.

Ilustracija DECENTRALIZACIJA Koje sve poslove od 1. siječnja preuzimaju županije?

Za voditelja hrvatskog izaslanstva ponovno je izabran dubrovačko-neretvanski župan Dobroslavić, dok su za članove Predsjedništva Odbora regija izabrani riječki gradonačelnik Obersnel, te vidovečki načelnik Hranić.

Kako se navodi u priopćenju Hrvatske zajednice županija, unatoč malom broju rasprava i točaka dnevnog reda, ta sjednica povijesna je s obzirom na aktualno hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a. 

Ministar uprave Ivan Malenica, kao predstavnik Vlade RH, prezentirao prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a naglašavajući, između ostalog, važnost usvajanja višegodišnjeg financijskog okvira, provedbe zelenog plana, adresiranje demografskih izazova i promicanje rodne jednakosti.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su i članovi hrvatskog izaslanstva. Župan Dobroslavić pozdravio je dosadašnji angažman hrvatskog predsjedanja i napora u postizanju dogovora oko višegodišnjeg financijskog okvira, ističući da snažna Europa nedvojbeno znači i snažne europske gradove i regije.

Kolinda Grabar-Kitarović Okrugli stol Grabar-Kitarović objavila 34 preporuke za fiskalnu decentralizaciju

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk naglasio je nužnost uključivanja lokalnih, regionalnih, nacionalnih i europskih vlasti u izgradnju snažne EU.

- Naše predsjedanje Vijećem Europske unije dolazi u prijelomnom trenutku za Europu i za cijeli svijet. Vođeni sloganom "Snažna Europa u svijetu punom izazova", vjerujemo da sve razine vlasti moraju participirati u strateškim ciljevima razvoja, povezivanja, zaštite i povećanja utjecaja koja smo kao predsjedatelji odabrali. U tom kontekstu moram pohvaliti napore Vlade da reformom kojom su regije preuzele više od 200 novih administrativnih procesa radi na racionalizaciji, optimizaciji i digitalizaciji uprave - rekao je Pauk, navodi se u priopćenju Hrvatska zajednica županija. 

Župan Marušić pozvao je sve razine vlasti na preuzimanje odgovornosti za jačanje učinkovite EU i njeno približavanje građanima.

Sastanak Odbora regije

U drugom dijelu obraćanja, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica predstavila je planove u vezi konferencije o budućnost Europe, dvogodišnjem procesu deliberativne demokracije tijekom kojeg žele dobiti razmišljanja i sugestije građana o budućem razvoju Europske unije. Proces počinje na ljeto 2020. te će imati dvije glavne struje, institucionalnu i političku. Uz niz rasprava, građanskih foruma i debata, konferencija će proizvesti i digitalnu platformu za informiranje građana o postignutim rezultatima i ostvarenim ciljevima. 

Goran Pauk Hrvatska zajednica županija U županijama državni će se poslovi obavljati efikasnije

Rasprava koja je uslijedila omogućila je članovima Odbora regija da podijele svoja očekivanja i upute konstruktivne prijedloge za unaprjeđenje konferencije. Gradonačelnik Turk pozvao je potpredsjednicu da iskoristi momentum koji je nastao uoči europskih izbora te se osloni na predstavnike lokalnih vlasti kao prve i neposredne spone politike i građana. Župan Dobroslavić istaknuo je važnost pitanja demokracije i demografije za budući razvoj EU. Načelnik Hranić ponovio je zaključak da samo u dijalogu s građanima možemo doći do održivih i legitimnih rješenja za današnje izazove.

U nastavku rada plenarnog zasjedanja usvojena su mišljenja o okolišnoj politici na podlokalnoj razini (razina četvrti i mjesnih zajednica); ulozi gradova i regija na promicanju kulture i kulturne različitosti; osnaživanju vladavine prava u EU; doprinosu regija i gradova razvoju Afrike; rješavanju problema odljeva mozgova. Također, usvojen je i paket izvještaja o državama kandidatkinjama na području jugoistočne Europe.

'Moramo ojačati europsku demokraciju'

Za novog predsjednika Odbora regija na mandat od dvije i pol godine izabran je Apostolos Tzitzikostas, guverner grčke regije Središnja Makedonija iz redova europskih pučana. Za prvog potpredsjednika izabran je Vasco Alves Cordeiro, predsjednik portugalske autonomne regije Azori i član europskih socijalista.

O njemu bruji regija Tko je bosanski heroj Izet Bučo koji je osvojio Oscara za film "1917"?

- Prvo, Europska unija mora biti u službi svojih ljudi i njihovih mjesta stanovanja u njihovim selima, gradovima i regijama. Moramo podržati teritorijalnu koheziju, inovacije, poduzetništvo, ali i pronaći vjerodostojna rješenja za upravljanje migracijama vođena solidarnošću. Drugo, regije i gradovi moraju se usredotočiti na razumijevanje i reagiranje na duboke transformacije trenutne zelene, digitalne i demografske revolucije. Napokon, moramo ojačati europsku demokraciju, stavljajući regije i gradove u svoje srce, kako bismo Europu približili ljudima - ističe Tzitzikostas, s kojim se hrvatsko izaslanstvo sastalo u četvrtak 13. veljače. 

Razgovarali su o predsjedanju Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, organizaciji događanja u Hrvatskoj, sastanku Predsjedništva Odbora regija u travnju u Rijeci te aktivnostima hrvatske delegacije na izradi mišljenja u Odboru regija.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • antonelić:

    pauk smatra da " naše predsjedanje Vijećem Europske unije dolazi u prijelomnom trenutku " ... samo bih nadodao da u ovim bremenitim vremenima punim izazova ( pojava crnih labudova i hibridnih djelovanja ) moramo skupiti glave kao onomad devesprve a ... prikaži još! ne da se naši suborci medved , ugroza , vaso itd svrstavaju u različite timove ... moramo se još jednom udružiti u zajednicu ( hrv.demokr. ) i jednako misliti i djelovati , jer u protivnom ćemo izgubiti vlast a onda kukuriku , spašavaj se ko može ...