Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DECENTRALIZACIJA

Koje sve poslove od 1. siječnja preuzimaju županije?

Ilustracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
16.09.2019.
u 16:46

Preuzimanjem poslova ureda državne uprave nastoji se pojednostaviti dobivanje potrebne dokumentacije poput kategorizacije apartmana, izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje usluga turističkog vodiča, otvaranja obrta...

Kad je riječ o preuzimanju poslova ureda državne uprave, županije će preuzeti otprilike 200 što upravnih, što neupravnih poslova - potvrdili su u Ministarstvu uprave kojem smo poslali upit koje će to ovlasti od 1. siječnja 2020. s Ureda državne uprave prijeći na županije.

- Preuzimanjem poslova ureda državne uprave nastoji se pojednostaviti dobivanje potrebne dokumentacije poput kategorizacije apartmana, izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje usluga turističkog vodiča, otvaranja obrta, utvrđivanje naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta, utvrđivanje prava na naknadu za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, rješavanje o statusnim pravima stambenog zbrinjavanja, pravni položaj, rješavanje pravnog položaja, statusa i drugih pitanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te poslove matičarstva poput promjene osobnog imena, vođenje registra birača, traženje dodjele OIB-a, prijava novorođene djece u evidenciji prebivališta na adresu roditelja... - nabrajaju u Ministarstvu uprave.

Uz obrtnice, županije će izdavati i odobrenja za obavljanje domaće radinosti i sporednog zanimanja, utvrđivat će udovoljavaju li pravne osobe koje obavljaju obrt uvjetima za obavljanje pojedinih vrsta djelatnosti iz pravilnika, provjeravat će propisane minimalne uvjete u ugostiteljskim objektima, radit će na razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, izdavati licencije za obavljanje djelatnosti unutarnjeg javnog cestovnog prijevoza i autotaksi prijevoza, izdavati rješenja o ispunjavanju uvjeta za obavljanje pogrebničke djelatnosti...

Nadalje, bavit će se rješavanjem pravnog položaja, statusa i drugih pitanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, članova obitelji smrtno stradalog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, stradalih pirotehničara i članova njihovih obitelji.

Donosit će plan upisa djece u školu, voditi registar birača i udruga. Obavljat će i pripremne poslove sklapanja braka u vjerskom i građanskom obliku te životnog partnerstva, kao i brojne druge poslove koje sad obavljaju Uredi državne uprave.  

Komentara 8

MA
Maro
20:20 16.09.2019.

Decentralizacija je eufemizam ili druga riječ za korupciju. Županije ce zaposliti vise ljudi i devastirati sve sto se moze jer ce jačati klijentelizam i pogodovanje odabranima skupinama u zamjenu za usluge i novac vam legalnih kanala...tako od kada su spuštena na lokalnu razinu, dodjela koncesija i određivanje te prenamjena zelenih zona u gradjevinske obala je devastirana i svi se čude kako to? kako to?😊😊😊 Zato sto je jednostavnije kupiti lokalne šerife nego kopati po ministarstvima i tražiti janjad....veci je rizik da te otkriju a i veća je cijena😂

NE
NervozniPoštar
23:55 16.09.2019.

Nema nikakve svrhe ovo što se radi. Već će se pokazati tko će se okoristiti ovim najnovijim domišljajem i zašto se to u stvari radi. Jučer sam čuo izjavu ministra da ne zna kolike su uštede nakon ukidanja nekoliko agencija, ureda, zavoda... Nabrojio je nekoliko razloga zašto se to radi od kojih ni jedan ne stoji. Koliko će se uštediti i kakvi će biti efekti ne zna, a neće ni znati. Najvjerojatnije će se potrošiti na otpremnine više nego bi se potrošilo za plaće službenika do regularne mirovine. To će se prikazati kao reforma, smanjenje državne uprave i svašta nešto..

ČR
črnamatizemla
21:52 16.09.2019.

nastoji se pojednostaviti dobivanje potrebne dokumentacije - za pojednostavljenje dobivanja dokumentacije trebali bi mijenjati pojedine materijalne propise a ne ustroj, jedna je jedina istina da prebacuju troškove s Ministarstva uprave tj. s državnog proračuna na županije i to je sve, a građane je promjena u stilu nije šija nego vrat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije