Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sretno udomljen

Pasha je čudo od mačka, tri noge dosta su mu za sve vratolomije

Foto: Privatni album
1/25
20.03.2022.
u 13:20

Priču o mladom mačku Dani Ton pratila je od prvog dana, hvatanje, operacije, oporavak u privremenom domu. Nije mogla ostati ravnodušna na njegove patnje, odmah je znala da će Pasha biti njihov

Trebalo mu je dva-tri mjeseca da svlada sve prepreke i uspone u kući. Sad bez problema skače s jedne grebalice na drugu, spretan je kao puh na najtanjoj grančici na koju se penje. Pasha je jedno čudo, tim riječima počinje Dani Ton priču o mačku koji je nedavno stigao u njihovu kuću, u carstvo u kojem vlada ljubav, prijateljstvo, sloga i strpljenje.

Pronađen je u zagrebačkom naselju Brezovica u kojem se mladi pitomi mačak našao na ulici, u svijetu u kojem vladaju ljudi koji misle da im je sve dopušteno. Pa se tako Pasha uhvatio u zamku koju su postavili krivolovci, čekali su neku divlju životinju. A on umiljat i nježan, ali odlučan da preživi. I spasio se žrtvujući vlastitu nogu. Toliko dugo ju je pokušavao izvući dok je nije ogulio do kosti. Tako ranjenog pronašao ga je i uhvatio Ante Šimović, zagrebački volonter poznat upravo po spašavanju mačaka s gradskih ulica.

 

 

– Sam je strgao nogicu i izvukao se iz zamke – kaže nam A. Šimović koji je Pashu odveo veterinaru. Otkrili su tada da je u mačka netko i pucao, iz njegova tijela izvađen je metak zračne puške. Priču o mladom mačku Dani Ton pratila je od prvog dana, hvatanje, operacije, oporavak u privremenom domu. Nije mogla ostati ravnodušna na njegove patnje, posebno zato što ne voli lovce. Odmah je znala da će Pasha biti njihov. U obiteljsku kuću na jednom zagrebačkom brdu ušao je hrabro, dočekale su ga 24 životinje, četvero djece, Dani Ton i njezin suprug Dario.

– Prošle godine udomila sam slijepu macu Tinčicu, udomili smo i slijepog korgija Tofua. Osim dva korgija koji su ispunjenje moje životne želje, svi drugi su udomljeni. Imamo 18 maca i 7 pasa – kaže nam. Bez zastajkivanja izgovorit će sva njihova imena, onako kako su dolazili u kuću. Uz smijeh priča kako su 15. maci dali ime Petnaest, samo da lakše izbroje koliko ih je.

Foto: Privatni album

– Imamo dvorište i veliki voćnjak pa je tu zapravo jedno skriveno privatno hranilište. Svaka životinja koju smo negdje našli, ili nam je netko ubacio u dvorište, ostala je kod nas. Uvijek kažem da smo mi najgori privremeni udomitelji jer svi ostaju kod nas – kaže nam Dani Ton. Dodaje kako su joj iz kombija ubacili štene u dvorište, kod njih je završio i pas Paco iz Šibenika koji se tri puta udomljavao. Kad je treći put vraćen, stigao je k njima i ostao. Nedugo ih je napustila malena Happy, kujica koja je u pronađena u Crikvenici. Netko ju je bacio kao smeće, u zavezanoj vrećici.

Ističe Dani Ton kako je sama odabrala ovaj život, ne razmišlja o tome kako sve stigne, a bude svakakvih trenutaka. Ima dosta obveza s četvero djece, no presretna je što odrastaju okružena ljubavlju životinja. A 11- godišnja Laura, 6-godišnja Korina i 2-godišnja Erika zainteresirane su za sve što se događa. Laura je najstarija i aktivno pomaže u brizi oko svih životinja, ona je mamina desna ruka. Posebnu vezu s mačkama ima Korina, osjetio je to i Pasha kad je stigao. Kažu svi da je Korina najbolja socijalizatorica maca. Erika je tu za nježnosti, a najmlađi član obitelji, tromjesečni Jordan Lav, za sada uživa u pažnji i ljubavi životinja.

Foto: Privatni album

Ne bi svoj život nikad mijenjala, kaže Dani Ton, baš je onakav kakvog je htjela. I sama je odrasla u velikoj obitelji, a još kao mala vikala je da će spašavati životinje. To je i radila, ali roditelji nisu dopuštali da ima kućnog ljubimca.

– Ja ovo jednostavno živim, moram sve zbog njih. Ovo je moje klupko ljubavi u koje sam spojila obitelj, djecu i supruga, životinje i umjetnost. U slobodno vrijeme crtam portrete životinja i donacijama pomažem napuštenim životinjama – govori nam.

Prije 19 godina spasila je macu s ceste. Bilo je to 23. srpnja 2004. godine, maca je bila debeljuškasta. Ubrzo su stigli mačići, jedno od njih, malena Pika, još uvijek živi s njima. Ništa ne može zamijeniti zagrljaje i dodire šapica koje su našle utočište baš u njezinu domu. Stisne se tako i Pasha, sa svoje tri nogice, zahvalan za sve što su mu pružili.

Portrete možete vidjeti na stranici Mačke i mačori zagrebačkih ulica, ArtWork.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Asterix
Asterix
16:52 20.03.2022.

Svaka čast.

DU
Deleted user
13:34 20.03.2022.

Teško mi je ovo pratiti : Dani Ton ...Pasha...korgi Tofu...Paco..Happy...socijalizatorica..Pika...Ništa nisam shvatio. Ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije