Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA Pošast

Partijaneri na Zrću uvezli 'šlagiranje' balonima s plinom

'04.07.2013., Novalja -  After beach party u klubu Noa. Baloni s kojima se inhaliraju mladi Britanci. Photo:Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL'
'Boris Scitar/Vecernji list/PIXSE'
08.07.2013.
u 12:20

U Velikoj Britaniji je zabranjeno, u Hrvatskoj nije zakonski regulirano.

Turistička sezona sa sobom nosi i mnoge negativne društvene aspekte, poput onoga s kojim se naša novinarska ekipa susrela radeći reportažu na Zrću, u hrvatskom raju za partijanere. Riječ je o drogi, a pokazalo se da s dolaskom turista iz inozemstva stižu i neki novi načini "šlagiranja". Kako bi začinili zabavu, naime, mladi se u toj oazi na Pagu drogiraju plinom na vrlo neobičan način. Balone nataknu na patrone s dušičnim oksidom, koje se mogu kupiti u trgovinama i najčešće se koriste u ugostiteljstvu, primjerice za pravljenje šlaga, a potom ih stave u usta i udišu plin dvadesetak sekundi.

Kao u usporenom filmu

"Šlagiranje" plinom nije novost, no takav način konzumacije u Hrvatskoj jest, a prema tvrdnjama mladih, donijeli su ga Britanci. Na Zrću se pojava toliko proširila da je u trgovinama teško pronaći patrone s plinom, budući da su partijaneri sve pokupovali. Prema nekim informacijama, baloni s plinom pojavili su se još prije dvije godine, kada su se nudili na Zrću za dvadesetak kuna.

– To zapravo nije čudno jer se svake sezone ponavlja ista priča. Turisti donose svoje načine drogiranja, a oni se mogu prošiti u Hrvatskoj ako ih konzumenti prihvate – kažu stručnjaci iz Vladina Ureda za droge.

Udisanje sintetskog plina djeluje kao halucinogena, ali i stimulativna droga, kombinacija trave i, recimo, ecstasyja. Uz miješanje s alkoholom u glavi se stvara još veći kaos. Omamljujuće djelovanje pri udisanju plina preko balona traje desetak minuta. Za to se vrijeme mladi, kao u usporenom filmu, bacaju čas na lijevu, čas na desnu stranu, dižu ruke, glavu zabacuju prema dolje i vrte se radi boljeg efekta. Tih deset minuta ludila čuju glasove u glavi, a upućeni će reći da to "strašno prži mozak".

Gore od konvencionalnih

Stručnjaci iz Vladina Ureda za droge tvrde da ne postoje jasna pravila o tome kako će kombinacija alkohola i plina djelovati na nekoga.

– Generalno se to ne može znati, za svakoga vrijedi nešto drugo, ovisi, među ostalim, o konstituciji ličnosti, o psihičkoj stabilnosti, osjetljivosti – kažu.

U Velikoj je Britaniji "šlagiranje" balonima s plinom zabranjeno, a u Hrvatskoj to nije zakonski regulirano. Problem je u tome što se proizvodi s legalnom primjenom, poput ljepila koje neki šmrču, ne mogu zabraniti. Neke su zemlje to regulirale tako da su dio konzumacije proizvoda svrstale u zonu kažnjivosti.

Gotovo svakodnevno pojavi se neka nova supstancija koja ima omamljujuće djelovanje.

Posljednje tri godine, kažu u Uredu za droge, otkriveno je 170 novih supstancija, a u Hrvatskoj je lani uočeno njih dvadesetak. Mnoge od njih, kažu stručnjaci, opasnije su od konvencionalnih droga za koje se zna kako djeluju.

>>Najveća zapljena sintetičkih droga, uhićeno više od 150 osoba

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije