Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
martinje

'Papa' Zdenko pokrstio mošt i uzvanike

križevački statut
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/4
16.11.2014.
u 15:52

Kod raspoložene bjelovarske ekipe odojak na ražnju završio na stablu pa su ga u šali nazvali leteće prase...

Iako vinogradarstvo drže hobijem, bjelovarska obitelj Dolenčić, drži do tradicije, pa je stoga u svom vinotočju odlučila mošt krstiti u vino prema Križevačkim štatutima.

No, kako je sam obred krštenja mošta uvijek zabavan i šaljiv, za ovu je posebnu prigodu pozvan i poseban uzvanik, s obzirom da je obred predvodio "papa" Zdenko I. Punih trbuha, gosti, a ustvari prijatelji kojima su susretljivi domaćini, braća Goran i Bruno, željeli zahvaliti za pomoć pri berbi grožđa, s punom su pažnjom slušali obraćanje "pape" Zdenka.

- Je li istina Mošte da si opsjednut svakakvim duhovima, pa su te strogo kaznili, bacivši te u škafe i brente, te dubok lagav da se očistiš. Ti si zločeste čudi, nagoniš ljude na svađu, po cestama ih valjaš, u grabe bacaš, glave im lupaš – Moštu je "papa" nabrajao grijehe, a nakon što ih je odriješio pristupilo se završnom obredu krštenja u vino, u kojemu je među ostalim trebalo prisegnuti na utaživanje žeđi i gladi, odnosno dobru kapljicu, te odojka s ražnja. U spontanom i veselom ozračju u konačnici se dogodila zanimljivost da je kod raspoložene bjelovarske ekipe odojak na ražnju završio na stablu pa su ga u šali nazvali leteće prase.

>>Vinska kuma bit će Sandra Švaljek

Komentara 1

DU
Deleted user
17:30 16.11.2014.

sada je u zagorju jedan promil v zraku alkohola ,tak da se kaznjava samo tko ima malo vise od promila ,oni kaj imaju ispod promila policija skrece v sturc ,da ne smetaju onim kaj su normalni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije