Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan mijenja stav

Papa prvi put odobrio korištenje prezervativa, reakcije pozitivne

papa
Reuters/Pixsell
20.11.2010.
u 20:29

- Ovo je važan i pozitivan korak naprijed iz Vatikana, izjavio je izvršni direktor UNAIDS-a Michel Sidibe.

U nekim slučajevima upotreba prezervativa je opravdana, kazao je papa Benedikt XVI. u knjizi-razgovoru „Svjetlo svijeta“ u kojoj je odgovorio na 90 pitanja njemačkom novinaru Peteru Seewaldu, a iz koje neke dijelove objavljuje vatikansko glasilo Osservatore Romano koje će se u nedjelju pojaviti na kioscima. Benedikt XVI. na iznenađenje mnogih otvara mogućnost upotrebe prezervativa.

“Usredotočiti se samo na upotrebu prezervativa značilo bi banalizirati seksualnost”, kazao je Papa, te dodao kako takva banalizacija predstavlja opasni razlog zbog kojeg tolike osobe u seksualnosti ne vide više “izraz njihove ljubavi, već samo neku vrstu droge, koju si sami prepisuju”.

Ratzinger drži kako je i “borba protiv banalizacije seksualnosti dio velikog napora kako bi se seksualnost ocijenjivala pozitivno i kako bi mogla izraziti svoj pozitivni učinak na ljudsko biće i njegovoj cjelosti”.

Na koncu cijeloga razmišljanja o seksualnim odnosima, Benedikt XVI. objašnjava kako “mogu biti pojedini opravdani slučajevi, kada, na primjer, neka prostitutka može upotrebiti prezervativ, i to može biti prvi korak prema normalizaciji, prvi čin odgovornosti za razvoj nove spoznaje činjenice da nije sve dozvoljeno i kako se ne može činiti sve što se hoće, ali ipak to nije pravi i prikladni način za pobjedu nad bolešću HIV-a. Potrebna je humanizacija seksualnosti”.

Dakle, Benedikt XVI., koji je na putu u Afriku prošle godine isključio bilo kakvu upotrebu prezervativa, sada otvara takvu mogućnost radi sprečavanje zaraze od AIDS-a.

Upozorava, dakako, kako se samo u takvim slučajevima može upotrijebiti prezervativ, a ne u normalnim spolnim odnosima.

Ključne riječi

Komentara 394

CA
caruga001
21:59 20.11.2010.

20.11.2010. u 21:44h Časna seka je napisao/la: Sve se mijenja, pa tako i Papa. Sljedeći Papa treba biti žena. ============================== Super!! Imati ćemo Pa-pićku......:-))

OB
-obrisani-
00:38 21.11.2010.

+ - 21.11.2010. u 00:36h plavojezero je napisao/la: Igla - Ubij se __________________ od ubijanja nekih sebe zapostavlja zelis reci

SI
sinaj
16:51 21.11.2010.

agramica je napisao/la: da nije možda primio cepilo protiv svinske gripe pa se tako ponaša ___________________________________________________ Sve nam je jasno osim toga zašto su toj gripi dali ime baš po tebi, ratna pobjeguljo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije