Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa prvi put odobrio korištenje prezervativa, reakcije pozitivne

- Ovo je važan i pozitivan korak naprijed iz Vatikana, izjavio je izvršni direktor UNAIDS-a Michel Sidibe.
20. studenoga 2010. u 20:29 394 komentara 118 prikaza
papa
Foto: Reuters/Pixsell

U nekim slučajevima upotreba prezervativa je opravdana, kazao je papa Benedikt XVI. u knjizi-razgovoru „Svjetlo svijeta“ u kojoj je odgovorio na 90 pitanja njemačkom novinaru Peteru Seewaldu, a iz koje neke dijelove objavljuje vatikansko glasilo Osservatore Romano koje će se u nedjelju pojaviti na kioscima. Benedikt XVI. na iznenađenje mnogih otvara mogućnost upotrebe prezervativa.

“Usredotočiti se samo na upotrebu prezervativa značilo bi banalizirati seksualnost”, kazao je Papa, te dodao kako takva banalizacija predstavlja opasni razlog zbog kojeg tolike osobe u seksualnosti ne vide više “izraz njihove ljubavi, već samo neku vrstu droge, koju si sami prepisuju”.

Ratzinger drži kako je i “borba protiv banalizacije seksualnosti dio velikog napora kako bi se seksualnost ocijenjivala pozitivno i kako bi mogla izraziti svoj pozitivni učinak na ljudsko biće i njegovoj cjelosti”.

Na koncu cijeloga razmišljanja o seksualnim odnosima, Benedikt XVI. objašnjava kako “mogu biti pojedini opravdani slučajevi, kada, na primjer, neka prostitutka može upotrebiti prezervativ, i to može biti prvi korak prema normalizaciji, prvi čin odgovornosti za razvoj nove spoznaje činjenice da nije sve dozvoljeno i kako se ne može činiti sve što se hoće, ali ipak to nije pravi i prikladni način za pobjedu nad bolešću HIV-a. Potrebna je humanizacija seksualnosti”.

Dakle, Benedikt XVI., koji je na putu u Afriku prošle godine isključio bilo kakvu upotrebu prezervativa, sada otvara takvu mogućnost radi sprečavanje zaraze od AIDS-a.

Upozorava, dakako, kako se samo u takvim slučajevima može upotrijebiti prezervativ, a ne u normalnim spolnim odnosima.

UN pozdravio papinu izjavu Katolički re

UN pozdravio papinu izjavu

Katolički reformatori i udruge koje rade na borbi protiv AIDS-a pozdravili su papine izjave da upotreba prezervativa možda nije uvijek pogrešna.

Direktor programa UN-a za suzbijanje AIDS-a i HIV-a također je pozdravio papino stajalište.

- Ovo je važan i pozitivan korak naprijed iz Vatikana, izjavio je izvršni direktor UNAIDS-a Michel Sidibe.

Papinu izjavu Sidibe je ocijenio kao prepoznavanje da odgovorno seksualno ponašanje i uporaba prezervativa imaju važnu ulogu u prevenciji širenja zaraze HIV-om i AIDS-om. (IČ/VLM)

Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • caruga001:

    20.11.2010. u 21:44h Časna seka je napisao/la: Sve se mijenja, pa tako i Papa. Sljedeći Papa treba biti žena. ============================== Super!! Imati ćemo Pa-pićku......:-))

  • -obrisani-:

    + - 21.11.2010. u 00:36h plavojezero je napisao/la: Igla - Ubij se __________________ od ubijanja nekih sebe zapostavlja zelis reci

  • sinaj:

    agramica je napisao/la: da nije možda primio cepilo protiv svinske gripe pa se tako ponaša ___________________________________________________ Sve nam je jasno osim toga zašto su toj gripi dali ime baš po tebi, ratna pobjeguljo!!!