Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Cipru

Papa: Moralne osobe mogu raditi za zajedničko dobro

papa
AFP/PIxsell
05.06.2010.
u 11:00

Benedikt XVI. je u subotu razgovarao Demetrisom Christofiasom u predsjedničkoj palači u Nicosiji, te se sastao i s diplomatskim zborom.

RIM – Jedino osobe s jasnom moralnom vizijom i hrabrošću mogu služiti opećem dobru, rekao je papa Benedikt XVI. u subotu drugog dana svoga boravka na Cipru kada se sastao s predsjednikom ciparske republike Demetrisom Christofiasom. Benedikt XVI. je u subotu razgovarao Demetrisom Christofiasom u predsjedničkoj palači u Nicosiji, te se sastao i s diplomatskim zborom. U opširnom govoru političkim i diplomatskim predstavnicima, Papa je spominjao stare grćke filozofe, od Platona do Aristotela, ali i islamske i kršćanske filozofe.

"U pružanju javnih usluga svatko mora biti zauzet u služenju za dobro drugih u društvu, na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini", rekao je Papa. Javno dobro biva služeno kroz utjecaj "osoba obdarenih jasnom moralnom vizijom i hrabrošću. Moralna čestitost i nepristrano štovanje drugih i njihova blagostanja, osnovne su stvari za dobro bilo kojeg društva, jer one utvrđuju klimu povjerenja u kojoj svaki ljudski odnos, vjerski ili ekonomski, društveni i kulturni, građanski ili politički, dobiva snagu i suštinu", naglasio je Benedikt XVI.

Takvo stanje, takvo držanje, pomaže u donošenju ispravnih odluka i u "promicanju iskrenog pomirenja u međunarodnim krizama. Kada se strane uspiju uzdići iznad vlastitog načina gledanja na događaje, onda dobivaju objektivnu i cjelokupnu viziju", naglasio je Papa. Bez jasnog pozivanja na etička načela prirodnih zakona, svijet bi mogao postati "opasno mijesto", a i današnjem dobu "smo svjedoci pokušaja promicanja tobožnjih vrijednosti pod izgovorom mira, razvitka i ljudskih prava", objašnjavao je Papa diplomatima i političarima na Cipru bez ulaženja u detaljna objašnjavanja koje su to tobožnje vrijednosti, ali su znane njegove kritike zakona o pobačaju i mogućem stvaranju bračnih veza između homoseksualaca.

"Pojedinci, zajednice i države bez posjedovanja vodilja u objektivnim moralnim istinama postali bi egoisti i bez skrupula, pa bi svijet postao mjesto opasno za život", istaknuo je Papa drugog dana svoga boravka na Cipru, gdje će u nedjelju predvoditi misu u povodu objavljivanja dokumenta "Instrumentum Laboris" za biskupsku sinodu Srednjeg istoka, koja će se održati u Vatikanu od 10. do 24. listopada 2010. na temu "Katolička crkva na Srednjem istoku: zajednica i svjedočanstva".

Taj prvi posjet jednoga Pape Cipru ima višestruko značenje. Ne samo što Benedikt XVI. u toj prvoj zemlji s većinskim pravoslavnim stanovništvom koju posječuje u svom petogodišnjem pontifikatu poziva na ujedinjenje kršćana, već i na dijalog s muslimanima. Taj poziv na dijalog s muslimanima dolazi da nakon što je turski građanin Murat Altun (26) priznao da je ubio mons. Luigija Padovesea (63), apostolskog vikara za Anatoliju, jer ga je na takav potez pozvao njegov Bog.

Ključne riječi

Komentara 1

CE
cericzel
15:30 05.06.2010.

\"Papa je spominjao stare grćke filozofe,..\" (\"Tvrdo\" č ide u riječi grčke..) „koju posječuje u svom petogodišnjem pontifikatu“ ili posjeĆuje..? („meko“ ć) Lapsus calami x2 Sorry, bode oČi. Novinar nije komentator da mu se ne skrene pozornos na pravopisne pogreške,ke, smatram. .. \"Moralna čestitost, i nepristrano štovanje drugih\"-slažem se, no dragi nam svečenici (pojedinci) moraju isto tu lekciju naučiti..kako bi je mogli drugima prenositi. U suprotnom bi to moglo, znajući za određene nemoralne postupke istih, djelovati pomalo...licemjerno.?!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije