Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Papa kritizira učinke globalizacije

11.12.2008.
u 14:43

RIM – Benedikt XVI. kritizira globalizaciju koja svojim uništenjima može biti prijetnja razvitku i prevladavanju gladi u svijetu, te osuđuje povećanje broja pobačaja, koje je ocijenio kao "pokolj milijuna nerođene djece".

U svojoj poruci za Dan mira (1. siječnja) koja je u četvrtak predstavljena novinarima u Svetoj Stolici, papa Benedikt XVI. kritizira "špekulativne fenomene" koji dovode do manjka hrane u siromašnim zemljama i nepostojanje političkih i ekonomskih institucija koje bi se sučeljavale s problemom gladi i siromaštva.

Papina poruka, upućena šefovima država i vlada, ima naslov "Borba protiv siromaštva, stvaranje mira", te upozorava na dvojake rezultate globalizacije gdje se stvara svijet bogatih i siromašnih, kao neka "zlatna kuća" okružena "pustinjom i propadanjem".
- U sadašnjem globalnom svijetu sve je jasnije kako se mir stvara jedino ako se svima jamči razumni rast - iznosi Papa, naglasivši da je globalizacija, koja je prvotno viđena kao prilika za prevladavanje siromaštva, do sada pokazala kako sama nije u mogućnosti stvoriti blagostanje i mir. Zbog toga je globalizaciju potrebno "usmjeriti prema cilju duboke solidarnosti koja bi stvarala dobro za sve i svakoga".

Benedikt XVI. osuđuje i pad nataliteta u svijetu, koji se provodi i "načinima koji ne poštuju dostojanstvo žene". Pobačaje i kontracepciju Vatikan ne vidi kao elemente napretka, naprotiv.
- Pokolj milijuna nerođene djece uime borbe protiv siromaštva predstavlja zapravo eliminiranje najsiromašnijih među ljudima - piše u Papinu dokumentu u kojem se naglašava i potreba borbe protiv bolesti kao što su sida, malarija i tuberkuloza. Benedikt XVI. poziva na stavljanje na raspolaganje siromašnim narodima lijekova i potrebne liječničke pomoći.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije