Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Franjo završio svoj put u Južni Sudan

Papa građanima najmlađe države na svijetu: Svjetlo ste opustošene zemlje

Foto: THOMAS MUKOYA/REUTERS
1/3
06.02.2023.
u 01:00

Papa Franjo (86) završio je u nedjelju posjet Južnom Sudanu, državi koja se suočava s desetljećima sukoba i siromaštvom, pozivajući ljude da postanu imuni na otrov mržnje kako bi postigli mir i napredak koji su im izmicali u godinama krvavih etničkih sukoba. Papa je svoju je propovijed posvetio temama koje su dominirale njegovim putovanjem u najmlađu državu svijeta – pomirenju i uzajamnom opraštanju za pogreške iz prošlosti.

– Danas bih vam želio zahvaliti jer vi ste sol tla u ovoj zemlji. Ipak, kada uzmete u obzir njezine brojne rane, nasilje koje pojačano otrovom mržnje i nepravdu koja uzrokuje bijedu i siromaštvo, možda ćete se osjećati maleno i nemoćno – kazao je papa Franjo govoreći s velike oltarske platforme u Jubi, glavnom gradu Južnog Sudana. Istaknuo je kako "ova zemlja, tako lijepa, a opet opustošena nasiljem, treba svjetlo koje svatko od vas ima ili, još bolje, svjetlo koje svatko od vas jest" te pozvao ljude da grade "dobre ljudske odnose kao način suzbijanja korupcije zla, bolesti podjela, prljavštine prijevarnog poslovanja i pošasti nepravde".

'Budite imuni na mržnju'

Papa Franjo (86) završio je u nedjelju posjet Južnom Sudanu, državi koja se suočava s desetljećima sukoba i siromaštvom, pozivajući ljude da postanu imuni na otrov mržnje kako bi postigli mir i napredak koji su im izmicali u godinama krvavih etničkih sukoba. Papa je svoju je propovijed posvetio temama koje su dominirale njegovim putovanjem u najmlađu državu svijeta – pomirenju i uzajamnom opraštanju za pogreške iz prošlosti. Južni Sudan odcijepio se od Sudana i postao nezavisna država 2011. nakon više desetljeća sukoba između sjevera i juga, no zatim je 2013. izbio građanski rat u novoj državi.

Nasilje i glad i dalje more zemlju unatoč mirovnom sporazumu između dva glavna suparnika iz 2018. Dvije godine nakon neovisnosti, Južni Sudan utonuo je u građanski rat u kojem je poginulo 400.000 ljudi. Unatoč mirovnom sporazumu, sukobi su se nastavili, a veliki broj civila ubijen je i raseljen. Južni Sudan ima neke od najvećih rezervi sirove nafte u podsaharskoj Africi. Papa Franjo je godinama namjeravao posjetiti tu većinski kršćansku zemlju, no svaki put je putovanje odgođeno zbog unutarnje nestabilnosti. Franjo je u travnju 2019. tijekom sastanka u Vatikanu kleknuo kako bi poljubio noge vođa bivših sukobljenih strana u Južnom Sudanu, moleći ih da ne započinju opet građanski rat, što je bila jedna od najistaknutiji gesti u vrijeme njegova pontifikata.

Vjerujući da jedino molitva može spasiti i donijeti mir tom napaćenom narodu, skupina od oko 60 katolkinja provela je devet dana putujući pješice kroz ratom razoreni Južni Sudan kako bi vidjela papu Franju u glavnom gradu Jubi. Motivirane vjerom i osjećajem patriotizma, krenule su na put iz Rumbeka koji se nalazi oko 300 kilometara sjeverozapadno od Jube.

Posjetio i DR Kongo

Prije dolaska u Južni Sudan, papa Franjo je posjetio Demokratsku Republiku Kongo te uputio još jedan apel za okončanje neprijateljstava, financijskih i političkih malverzacija koji su korijen mnogih problema u zemlji. Između ostalog, osudio je ratne zločine i pozvao sve strane, unutarnje i vanjske, koje izazivaju rat u Kongu kako bi se domogli velikih mineralnih sirovina u zemlji, da se prestanu bogatiti "novcem zaprljanim krvlju". Istočni Kongo desetljećima se suočava sa sukobom koji je dijelom potaknut borbom između vlade, pobunjenika i stranih osvajača za kontrolu nad nalazištima dijamanata, zlata i drugih plemenitih metala.

VIDEO: Karlovački policajci spasili život: Iz kuće u plamenu izvukli nepokretnu ženu, uzeli i psa

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije