Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Put zajedništva'

Papa Franjo za jedinstvo svih kršćana

Foto: Reuters/Pixsell
1/3
22.06.2018.
u 07:00

Papa: Podjela, zapravo, oponira Kristovoj želji, ona je skandal. Sveti Otac došao je u jednodnevni ekumenski pohod Ženevi u povodu 70. obljetnice postojanja Svjetskog saveza crkava.

Kršćani trebaju hodati prema jasnom cilju: prema zajedništvu, kazao je papa Franjo u Ženevi gdje je jučer došao u jednodnevni ekumenski pohod u povodu 70. obljetnice postojanja Svjetskog saveza crkava (WCC).


 

Ako se ide u suprotnom smjeru, putem podjela, onda se dolazi do ratova i uništenja, naglasio je Franjo. “Gospodin nas pita da stalno budemo na putu zajedništva koji vodi k miru. Podjela, zapravo, otvoreno oponira Kristovoj želji, ali je i skandal u svijetu. Gospodin od nas traži jedinstvo. Rastrgani svijet prevelikim podjelama pogađa prije svega najslabije”, kazao je Franjo u sjedištu WCC-a te naglasio da je potrebno “izabrati logiku služenja i napredovati u praštanju”. Nakon privatnog susreta s predsjednikom Švicarske Alainom Bersetom, papa je posjetio WCC, a zatim se susreo s osmeročlanim korejskim izaslanstvom WCC-a, od kojih je njih četvero iz Sjeverne, a četvero iz Južne Koreje.

Papa je na putu do Ženeve pozdravio novinare u zrakoplovu i kazao kako je to “putovanje prema zajedništvu i sa željama zajedništva”. Da bi se napredovalo u ekumenskom hodu, potrebno je raditi s gubitkom ne misleći da se brani samo interes vlastite zajednice koje su često vezane uz etničku pripadnost ili za učvršćene usmjerenosti kao što su konzervativci ili progresisti, kazao je Franjo i naglasio kako treba izabrati da se bude Gospodinov prije negoli desnice ili ljevice. “Ekumenizam je velika tvrtka u gubicima, ali je riječ o evanđelističkom gubitku”, kazao je Franjo.

Čovjek je biće u hodu. Cijeli život je pozvan hoditi, stalno izlaziti iz mjesta na kojem se nalazi, od kada iziđe iz majčine utrobe, te kada prelazi iz jednog u drugo razdoblje života, od kada napusti roditeljski dom i do kada ode s ovoga zemaljskog postojanja, objašnjava Franjo i naglašava kako je hod metafora koja otkriva smisao ljudskog života.

Treba se brinuti i o onima s kojima se putuje, jer zajedno se hoda bolje. Hoditi zajedno iziskuje razgovor o sebi. Zbog toga mnogi odustaju i preferiraju kućni mir. Odgovarajući na pitanje novinara o angažiranju većeg broja žena u Vatikanu, primjerice zašto jedna žena ne bi bila na čelu vatikanske banke IOR, papa Franjo je u šali odgovorio: “Pregovaramo s Christine Lagarde…”, šeficom Međunarodnog monetarnog fonda.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
ObrenM
07:41 22.06.2018.

Isusov nauk iz rijeci petrovog nasljednika vodi u svjetski mir i dobrobit cijeloga svijeta.

SO
sohnahoakasaa
14:19 22.06.2018.

Sigurno će Papa Franjo postići jedinstvo Kršćana. Pa on je to u stanju. Pa svi ga obožavaju. Naročito liberali i demokrati a oni stvarno lijepo upravljaju svijetom. I svjetonazor njihov je nama Katolicima jako prepoznatljiv i dobrobit čovječanstva pa aje onda sigurno i Papi. Zato mislim da bu supel jer je najveći uvjet Pravoslavnih poglavara ispunio. Nije izgovrio da je Hrvat, vjerni i odani sluga Božji, Kardinal Katoličkog Hrvatskog Naroda, Blaženi Kardinal Alojzije Stepinac SVET. Papa Franjo je političar, misle mnogi i da je pragmatičar a ja mislim ....to kaj mislim.

47
47000KA
08:05 23.06.2018.

Jedini je mogući oblik zajedništva (bolje: jedinstva) sjedinjenje s jednom, svetom, katoličkom i apostolskom Crkvom, koju je osnovao (i kojoj je glava) Isus Krist, a vidljiva joj je glava namjesnik Kristov na zemlji - papa rimski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije