Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo: U braku seks je Božji dar

Crkva mora izbjeći da mladi bježe od nje, da im postaje dosadna. Stoga Franjo poziva na osnovno, na dobru vijest iz Evanđelja: 'Crkva je mlada kada prima snagu iz Božje riječi, kada je sposobna stalno se vraćati na izvor'
03. travnja 2019. u 21:19 14 komentara 1804 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL

Molimo Gospodina da oslobodi Crkvu od onih koji je žele ostariti, fiksirati je u prošlosti, zaustaviti je, učiniti je nepokretnom - napisao je papa Franjo u pobudnici “Krist živi” (Christus vivit) posvećenoj mladima kao sintezu biskupske sinode o mladima održane u listopadu 2018. Pobudnica, koju je papa Franjo potpisao 25. ožujka u Loretu, predstavljena je jučer u Vatikanu. Dokument ima devet poglavlja podijeljenih u 299 paragrafa.

Papa Franjo Papa Franjo: 'Crkva mora priznati mušku dominaciju i seksističko nasilje'

Posao je dio smisla života

Isusu se nije svidjela činjenica da odrasli gledaju na mlade s prijezirom, napisao je Franjo u poglavlju o Božjoj riječi o mladima te naglasio kako je “Isus Kris uvijek mlad”. Osim što moli Gospodina da Crkvu oslobodi od onih koji je žele zadržati nepokretnom i starom, Franjo moli i da je oslobodi od onih koji vjeruju kako je Crkva mlada jer popušta svemu što joj svijet nudi.

Ta apostolska pobudnica važna je jer predstavlja Franjino razmišljanje o današnjici i budućnosti Crkve i vjere. Uoči biskupske sinode o mladima tijekom putovanja pape Franje u baltičke zemlje neki su ga mladi pitali kako to da Crkva ne vidi da je više nitko ne sluša niti joj vjeruje. Franjo u pobudnici upotrebljava isti jasni jezik. Za seks kaže kako je “Božji dar” čija vrijednost nije samo “generirati život”, već je i znak ljubavi, jer “prava ljubav je strast”.

Papa u Maroku Dijalog za održivi suživot Papa malim katoličkim zajednicama: Niste sami

Bog je stvorio seksualnost, što je divan dar za njegova stvorenja. Seksualnost nije tabu, već je Božji dar i ima dvije svrhe: vođenje ljubavi i prokreaciju. To je strast. Ljubav je strast. Ljubav između muškarca i žene, kada je strastvena, daje život zauvijek. Daje ga tijelom i dušom, napisao je Franjo, te iznio kako je “seksualni moral često razlogom nerazumijevanja i udaljavanja od Crkve pošto je shvaćen kao prostor suda i osude”.

Crkva mora izbjeći da mladi bježe od nje, da im postaje dosadna. Stoga Franjo poziva na osnovno, na dobru vijest iz Evanđelja: “Crkva je mlada kada prima snagu iz Božje riječi, kada je sposobna stalno se vraćati na izvor”.

papa u maroku Migrante treba promatrati kao osobe, a ne kao brojke

Zapošljavanje mladih kao i njihov odnos prema poslu poseban je problem u Italiji, ali i šire, pa je papa pozvao mlade da “ne očekuju živjeti bez posla i ovisiti o drugima”. To nije dobro jer posao je potreba, dio je smisla našeg života na zemlji, put sazrijevanja, ljudskog razvitka i osobnih odnosa.

Poziv na temeljne promjene

Franjo u dokumentu govori i o migrantima kao paradigmi našeg vremena i objašnjava kako “nas migranti podsjećaju na izvorne uvjete vjere”. Fenomen migracija “izaziva uzbunu i strah, koji su često poticani i iskorištavani u političke svrhe. Na taj se način širi ksenofobni mentalitet, zatvaranje u same sebe, na što treba odlučno reagirati”, piše Franjo.

Papa Franjo Silvije 
Tomašević Pape ovog vremena ne stoje na postoljima

Dakako da se u dokumentu govori i o svećeničkom seksualnom zlostavljanju maloljetnika i strogim mjerama koje je usvojila biskupska sinoda kako se takvi zločini ne bi ponovili i da bi se odgovorni kaznili. Nema povratka natrag, naglašava Franjo, te zahvaljuje svima “koji su s hrabrošću prijavili zlo kojem su bili podvrgnuti jer su tako pomogli Crkvi da postane svjesna onoga što se dogodilo i da odlučno reagira”.

Može se kazati da je i taj dokument još jedan Franjin odlučni pokušaj da se izmijene neki stereotipi o Crkvi, njime poziva na temeljne promjene u ponašanju prema svim društvenim temama i prije svega prema mladima.

>> Pogledajte video: Papa Franjo u Abu Dhabiju

 
Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
 • Avatar Parousia
  Parousia:

  Efezanima(5:3-5)"Neka se blud i nikakva necistoca i pohlepa i ne spominju medju vama,kako dolikuje svetima,a tako ni sramotno vladanje ni bezuman govor ni prostacke sale,sto je nedolicno.Radije upucujte zahvale Bogu!Jer ovo znate i dobro razumijete da nitko tko je bludnik ... prikaži još! ili necist ili pohlepan-sto znaci da je idolopoklonik-nema nasljedstva u kraljevstvu Kristovu i Bozjem."

 • prajdali100:

  Bolje ga je ne komentirati...

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Nista nije losiji izvan braka.