Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobudnica svetoga oca

Papa Franjo: U braku seks je Božji dar

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
03.04.2019.
u 21:19

Crkva mora izbjeći da mladi bježe od nje, da im postaje dosadna. Stoga Franjo poziva na osnovno, na dobru vijest iz Evanđelja: 'Crkva je mlada kada prima snagu iz Božje riječi, kada je sposobna stalno se vraćati na izvor'

Molimo Gospodina da oslobodi Crkvu od onih koji je žele ostariti, fiksirati je u prošlosti, zaustaviti je, učiniti je nepokretnom - napisao je papa Franjo u pobudnici “Krist živi” (Christus vivit) posvećenoj mladima kao sintezu biskupske sinode o mladima održane u listopadu 2018. Pobudnica, koju je papa Franjo potpisao 25. ožujka u Loretu, predstavljena je jučer u Vatikanu. Dokument ima devet poglavlja podijeljenih u 299 paragrafa.

Posao je dio smisla života

Isusu se nije svidjela činjenica da odrasli gledaju na mlade s prijezirom, napisao je Franjo u poglavlju o Božjoj riječi o mladima te naglasio kako je “Isus Kris uvijek mlad”. Osim što moli Gospodina da Crkvu oslobodi od onih koji je žele zadržati nepokretnom i starom, Franjo moli i da je oslobodi od onih koji vjeruju kako je Crkva mlada jer popušta svemu što joj svijet nudi.

Ta apostolska pobudnica važna je jer predstavlja Franjino razmišljanje o današnjici i budućnosti Crkve i vjere. Uoči biskupske sinode o mladima tijekom putovanja pape Franje u baltičke zemlje neki su ga mladi pitali kako to da Crkva ne vidi da je više nitko ne sluša niti joj vjeruje. Franjo u pobudnici upotrebljava isti jasni jezik. Za seks kaže kako je “Božji dar” čija vrijednost nije samo “generirati život”, već je i znak ljubavi, jer “prava ljubav je strast”.

Bog je stvorio seksualnost, što je divan dar za njegova stvorenja. Seksualnost nije tabu, već je Božji dar i ima dvije svrhe: vođenje ljubavi i prokreaciju. To je strast. Ljubav je strast. Ljubav između muškarca i žene, kada je strastvena, daje život zauvijek. Daje ga tijelom i dušom, napisao je Franjo, te iznio kako je “seksualni moral često razlogom nerazumijevanja i udaljavanja od Crkve pošto je shvaćen kao prostor suda i osude”.

Crkva mora izbjeći da mladi bježe od nje, da im postaje dosadna. Stoga Franjo poziva na osnovno, na dobru vijest iz Evanđelja: “Crkva je mlada kada prima snagu iz Božje riječi, kada je sposobna stalno se vraćati na izvor”.

Zapošljavanje mladih kao i njihov odnos prema poslu poseban je problem u Italiji, ali i šire, pa je papa pozvao mlade da “ne očekuju živjeti bez posla i ovisiti o drugima”. To nije dobro jer posao je potreba, dio je smisla našeg života na zemlji, put sazrijevanja, ljudskog razvitka i osobnih odnosa.

Poziv na temeljne promjene

Franjo u dokumentu govori i o migrantima kao paradigmi našeg vremena i objašnjava kako “nas migranti podsjećaju na izvorne uvjete vjere”. Fenomen migracija “izaziva uzbunu i strah, koji su često poticani i iskorištavani u političke svrhe. Na taj se način širi ksenofobni mentalitet, zatvaranje u same sebe, na što treba odlučno reagirati”, piše Franjo.

Dakako da se u dokumentu govori i o svećeničkom seksualnom zlostavljanju maloljetnika i strogim mjerama koje je usvojila biskupska sinoda kako se takvi zločini ne bi ponovili i da bi se odgovorni kaznili. Nema povratka natrag, naglašava Franjo, te zahvaljuje svima “koji su s hrabrošću prijavili zlo kojem su bili podvrgnuti jer su tako pomogli Crkvi da postane svjesna onoga što se dogodilo i da odlučno reagira”.

Može se kazati da je i taj dokument još jedan Franjin odlučni pokušaj da se izmijene neki stereotipi o Crkvi, njime poziva na temeljne promjene u ponašanju prema svim društvenim temama i prije svega prema mladima.

>> Pogledajte video: Papa Franjo u Abu Dhabiju

 
Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Parousia
Parousia
23:19 03.04.2019.

Efezanima(5:3-5)"Neka se blud i nikakva necistoca i pohlepa i ne spominju medju vama,kako dolikuje svetima,a tako ni sramotno vladanje ni bezuman govor ni prostacke sale,sto je nedolicno.Radije upucujte zahvale Bogu!Jer ovo znate i dobro razumijete da nitko tko je bludnik ili necist ili pohlepan-sto znaci da je idolopoklonik-nema nasljedstva u kraljevstvu Kristovu i Bozjem."

PR
prajdali100
23:19 03.04.2019.

Bolje ga je ne komentirati...

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
21:34 03.04.2019.

Nista nije losiji izvan braka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije