Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Crkva mora priznati mušku dominaciju i seksističko nasilje'

Franjo je u utorak objavio Apostolsku ekshortaciju ili pobudnicu, dokument na 50 stranica koji je njegova refleksija na biskupsku sinodu o mladima održanu u listopadu.
02. travnja 2019. u 16:55 3 komentara 447 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Papa Franjo poručio je u utorak da Katolička Crkva mora priznati povijest muške dominacije u svojim redovima i seksualno zlostavljanje žena i djece te popraviti svoj ugled, osobito među mladima.

incident u Maroku VIDEO Muškarac se zaletio na kolonu, zaustavili ga papini zaštitari

Franjo je u utorak objavio Apostolsku ekshortaciju ili pobudnicu, dokument na 50 stranica koji je njegova refleksija na biskupsku sinodu o mladima održanu u listopadu. 

"Živa Crkva može pogledati u svoju povijest i priznati veliki dio muške autoritarnosti, dominacije, razne oblike porobljavanja, zlostavljanja i seksističkog nasilja", napisao je papa u dokumentu "Christus vivit" (Isus živi). 

Video - Papa Franjo u Abu Dhabiju

"Svjesna toga, Crkva se može pridružiti pozivima na poštivanje ljudskih prava i ponuditi veći reciprocitet između muškaraca i žena, iako se neće složiti sa svime što neke feminističke skupine predlažu". 

Ovo potonje, piše Reuters, očita je referenca na zahtjeve da žene postanu svećenice. 

Papa Franjo Poljubiti ili ne? Papa podijelio Katolike: Pogledajte zašto je stalno izmicao ruku

Prošli mjesec je svo žensko osoblje vatikanskog mjesečnika posvećenog pitanjima žena podnijelo ostavke, rekavši da im novi muški urednik želi ograničiti autonomiju i staviti ih pod "svoju mušku kontrolu".  

Časopis je prethodno objavio niz priča o tome kako su svećenici seksualno zlostavljali redovnice i tretirali ih kao sluškinje. 

Papa Franjo | Autor : VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL

Franjo u dokumentu priznaje da Crkva mora ponovo 'osvojiti' mlade ljude koju je smatraju nevažnom u svojim životima. S obzirom na skandale koji su je pogodili, Franjo priznaje da to nezadovoljstvo nije bez razloga.

Papa Franjo Podigao prašinu Papa objasnio zašto nije dao da mu se ljubi ruka

Mladima je poručio da je golema većina svećenika ostala vjerna svojem pozivu. A njima je rekao da mlade mogu privući bolje objašnjavajući crkvenu doktrinu i prestati se opsesivno baviti malim brojem tema.  

"Crkva koja je uvijek u defenzivi, koja je izgubila poniznost i prestala slušati druge, koja ne dopušta pitanja, takva Crkva gubi svoju mladost i pretvara se u muzej", poručio je. 

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • rimac444:

    Franjo izigrava anarhistu, populistu, , glumator i nije ni sjena velikom Ivanu Pavlu II koji je bio sluga Božji i čovjekov. pravi čovjek Crkve

  • kalimera:

    Moja žena je dominantnija u kuhinji,kupaoni i spavaćoj sobi a ja samo u dnevnom boravku,gdje je tv i u hodniku gdje se treba obuti.

  • Deleted user:

    O Franjo , Franjo , crno ti se piše, pa znaš što krščani rade se lučonošama..