Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveti otac

Papa Franjo kritizira Donalda Trumpa

Papa Franjo
Reuters/Pixsell
16.10.2017.
u 12:11

Pariški sporazum o klimatskim promjenama je važan, a “na nesreću ima onih koji se od njega udaljuju”, kaže papa Franjo

Pariški sporazum o klimatskim promjenama je važan, a “na nesreću ima onih koji se od njega udaljuju”, kazao je danas papa Franjo u govoru u sjedištu FAO-a (Organizacije UN-a za prehranu i poljodjelstvo) u Rimu u povodu Svjetskog dana prehrane. Papa nije, dakako, spomenuo američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali se očito primjedba o udaljavanju od Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama odnosila na njega.

Svjetski dan prehrane ove se godine održava pod naslov Promijeniti budućnost migracija. To je moguće jedino ako više ne bude gladnih, ako se pobjedi glad.

“Glad ne treba predstavljati kao neizlječivu bolest”, kazao je Franjo. Ne treba jamčiti samo “potrebnu proizvodnju plodova zemlje, što bi se trebalo podrazumijevati samo po sebi, već treba jamčiti svakom ljudskom biću da se prehranjuje prema vlastitim potrebama”, naglasio je Franjo i pozvao da se ide iznad tzv. hitnosti ili opasnosti (emergencija, na španjolskom jeziku kojim se u sjedištu FAO-a obraćao Franjo) i sučeli s problemima koji dovode do neishranjenosti i gladi kao što su ratovi i klimatske promjene, što su “korijeni problema”. Papa Franjo drži kako su korijeni problema gladi ne samo ratovi, već i klimatske promjena koji mnogi zanemaruju. Griješe moćnici, kakav je Trump, koji izlaze iz sporazuma koji se odnose na budućnost čovječanstva.

Potrebno je ulagati u sigurnost prehrane i ruralnog razvitka, drži Franjo, koji je u sjedište FAO-a donio poklon, mramornu skulpturu malog sirijskog izbjeglice, Alana Kurdija, koji se utopio ispred plaže Bodrum u Turskoj u rujnu 2015. godine. Skulptura je djelo talijanskog kipara Luigija Prevedela, a mali Alan Kurdi je simbol tragedije migranata.

“U svijetu ima 740 milijuna migranata. Taj broj nikada nije bio tako velik. Migranti predstavljaju izazov na koji trebamo odgovoriti na ispravan i uredan način”, kazao je glavni direktor FAO-a Josè Graziano da Silva, a Franjo naglašava kako u je borbi protiv gladi “u igri vjerodostojnost cijelog međunarodnog sustava”.

Papa Franjo
1/7

Komentara 11

NV
NV
20:09 16.10.2017.

A taman smo okrenuli d.p. SAD i popljuvali sve prije toga.

D1
da...100
12:53 16.10.2017.

Da...

MA
mario80
16:46 16.10.2017.

Nikad nisam vidijo glupljek papu..!! Sto ne kritizira Babu Merkel sta je ona sve napravila... za 20 godina bit ce damija u vtikanu ...!!! Katolik sam ali je taj papa boze sacuvaj samo glupost melje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije