Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Panel raspravom o lažnim vijestima završen 3. Media In Time festival

Foto: Branimir Bradarić
1/3
03.09.2022.
u 23:37

Moramo naučiti kako plasirati medijski sadržaj mladima. Ukoliko to ne učinimo prepustit ćemo mlade naraštaje da ih odgajaju tabloidi. Javni servis u Hrvatskoj uopće ne razumije što se događa na medijskoj sceni kada su u pitanju mladi koje ne treba mijenjati nego treba mijenjati nas, novinare i medije – rekla je Maja Sever

Panel diskusijom održanom u Vukovaru na temu “Lažne vijesti – kako se boriti protiv” završen je 3. Media In Time festival koji se i ove godine, u organizaciji Centra za kulturu medija, održavao u Vukovaru i Vinkovcima. Tijekom rasprave okupljeni novinari iz cijele Hrvatske, studenti, posjetitelji kao i gosti iz inozemstva imali su priliku čuti o ovoj sve raširenijoj pojavi kao i koliko su lažne vijesti danas raširene, kako ih prepoznati ali i koji su načini da ih bude što manje među građanima.  

- Stvari se mijenjaju strahovitom brzinom . Mi ne stignemo educirati edukatore koji bi trebali mladima pojasniti neke stvari. Kako da učiteljica u trećem razredu osnovne škole pojasniti učenicima što je to Tik tok i kako funkcionira kada oni o tome znaju puno više od nje - kazao je predsjednik Vijeća i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac.

Dodao je kako je sloboda mišljenja preduvjet svega kao i da je jedan od razloga sve raširenije pojave lažnih vijesti činjenici da se građanima ne da provjeravati istinitost neke od vijesti što doprinosi njihovom širenju. Napomenuo je i kako ne postoji nikakvi mehanizmi kako bi se one zaustavile te da se zadovoljština može potražiti na sudovima.  

Po mišljenju predsjednice Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maje Sever “promašili smo cijeli nogomet”.

- Moramo naučiti kako plasirati medijski sadržaj mladima. Ukoliko to ne učinimo prepustit ćemo mlade naraštaje da ih odgajaju tabloidi. Javni servis u Hrvatskoj uopće ne razumije što se događa na medijskoj sceni kada su u pitanju mladi koje ne treba mijenjati nego treba mijenjati nas, novinare i medije – rekla je Sever.

Po mišljenju dopredsjednika Hrvatskog novinarskog društva, nekadašnjeg glavnog urednika Novog lista, Branka Mijića, stvari u Hrvatskoj po pitanju dezinformacija i lažnih vijesti ne stoje tako loše kao u drugim država, ali mogućnost da se “sklizne” prema tomu, i nije tako mala.

- U Hrvatskoj nema slobode mišljenja, nema slobodnog novinarstva, nema slobodnog novinarskog razmišljanja jer čim to pokušaš odmah te stavljaju na “led” jer im remetiš poredak koji su oni zamislili kako bi trebao funkcionirati - kazao je Mijić.

O stanju u medijima u Srbiji, govorio je dopisnik BBC-a iz Beograda Aleksandar Miladinović rekavši kako se dobar dio medija nalazi pod nekom vrstom kontrole, političkom, marketinškom ili vlasničkom pojedinih moćnika te kako je u takvom ozračju jako teško boriti se za kvalitetno novinarstvo koje građanima jedino može ponuditi istinitu informaciju.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Jopa
Jopa
09:24 04.09.2022.

A tko to meni plica o lažnim vijestima?😎

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije