Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova studija

"Pacijenti kojima je dan hidroksiklorokin umirali su više od drugih"

Spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Giugliano in Campania
Foto: CIRO DE LUCA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
22.04.2020.
u 09:58

Oni pacijenti koji su uzeli hidroksiklorokin imali su stopu smrtnosti od 27,8 posto. Oni pak kojima taj lijek nije dan, imali su stopu smrtnosti od 11,4 posto. Nije smanjena ni šansa da pacijenti završe na respiratoru

Lijek hidroksiklorokin, u koji je dio svijeta na čelu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom polagao nade da će pomoći kod liječenja koronavirusa, pokazao se u posljednjoj studiji potpuno neuspješan, piše CNN. Prema studiji koja je objavljena u utorak na stranici medrxiv.org, i koja nije recenzirana te još uvijek nije našla mjesto u medicinskim časopisima, oni koji su uzeli ovaj lijek imali su veću smrtnost od drugih pacijenata, a njihove šanse da završe na respiratoru nisu bile smanjene. U izradi studije sudjelovale su bolnice i sveučilišta u Južnoj Karolini te Sveučilište u Virginiji.

U studiji je proučavano 368 pacijenata, a 97 onih koji su uzeli hidroksiklorokin imalo je stopu smrtnosti od 27,8 posto. Onih 158 pacijenata kojima taj lijek nije dan, imali su stopu smrtnosti od 11,4 posto.

Autori studije koji rade na američkim sveučilištima zato upozoravaju: "Povezanost s većom smrtnošću registrirana je samo kod pacijenata koji su dobivali hidroksiklorokin. Ovi rezultati ukazuju na važnost čekanja rezultata studija koje se provode u kontroliranim uvjetima prije širokog korištenja ovih lijekova".

Autori također tvrde da njihova studija nije dokazala da je kod onih koji uzimaju hidroksiklorokin ili pak hidroksiklorokin i azitromicin smanjen rizik da završe na respiratoru.

Nedavna je studija u Francuskoj na 181 pacijentu koji su razvili bolest COVID-19 također dokazala da hidroksiklorokin nije bio koristan u smanjivanju stope smrtnosti ili u smanjenju rizika odlaska na odjel intenzivne njege. No osam pacijenata kojima je dan hidroksiklorokin razvilo je probleme sa srcem.

Hidroksiklorokin godinama se koristi za liječenje malarije, lupusa i reumatoidnog artritisa. Trump ga je predstavljao kao prijelomnicu u borbi protiv koronavirusa. No, ova studija, koja još mora proći provjeru drugih znanstvenika, pokazuje da valja biti oprezan u korištenju tih lijekova.

Ključne riječi

Komentara 3

MA
MAX127
11:29 22.04.2020.

Prema studiji koja nije recenzirana i još uvijek nije nasla mjesto među medicinskim casopisima, koja još sama mora proci provjeru znanstvenika.... Piše cnn

ST
stefj
10:09 22.04.2020.

Da, nisu umrli od pluća, već od srca...

XX
XX
22:42 22.04.2020.

Na medrxiv stranici pise crvenim slovima. I nemojte mi brisati komentare ve ponudite protuargument! Caution: Preprints are preliminary reports of work that have not been certified by peer review. They should not be relied on to guide clinical practice orr health-related behavior and should not be reported in news media as established information.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije