Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTVARIO PRIJETNJE

Trump obustavio financiranje Svjetske zdravstvene organizacije

Foto: Reuters/Pixsell
1/3
15.04.2020.
u 06:50

Američki predsjednik Donald Trump obustavlja financiranje Svjetske zdravstvene organizacije na vrhuncu pandemije

Američki predsjednik Donald Trump ostvario je svoje prijetnje naloživši svojoj administraciji obustavu financiranja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), sve dok se ne završi revizija, kako je rekao, pogrešnog upravljanja pandemijom od strane WHO-a. Trump optužuje WHO da je pomagao Kini u prikrivanju informacija i da nije ispunio svoju zadaću, zbog čega mora odgovarati.

Trump se posljednjih dana više puta žestoko obrušio vodstvo WHO-a, optuživši tu organizaciju da nije primjereno reagirala na opasnost novog koronavirusa i da je pod prevelikim utjecajem Kine, zaprijetivši da će obustaviti uplate namijenjene WHO-u.

Tako je prije nekoliko dana na Twitteru objavio da je WHO "zabrljao" s reakcijom na koronavirus, tvrdeći kako je WHO, premda većinu novca dobiva od SAD-a, previše sklon Kini. "To ćemo podrobnije proučiti", najavio je, kritizirajući svojedobnu preporuku WHO da prometne veze s Kinom ostanu otvorene.

- Zašto ste nas pogrešno savjetovali? - optužio je Trump na Twitteru.

Očito je Trump u WHO-u pronašao krivca za sve pogreške koje se pripisuju njemu i njegovoj administraciji. Struka već danima upozorava kako je Trumpovo umanjivanje opasnosti od novog virusa utjecalo na činjenicu da su SAD i američki zdravstveni sustav pandemiju dočekali nespremni. Trump je, doduše, među prvima ukinuo zračni promet između SAD-a i Kine, ali na tome je i ostalo. Stručnjaci i Trumpovi kritičari tvrde da su on i njegova administracija propustili napraviti druge stvari koje bi osigurale bolji odgovor SAD-a na pandemiju koronavirusa.

Trump je u vrijeme kada se u SAD-u pojavio prvi slučaj zaraze novim koronavirusom, još 21. siječnja, bio u švicarskom Davosu, pohvalivši Kinu i tvrdeći kako vjeruje kineskom predsjedniku Xi Jinpingu i kako on situaciju u SAD-u ima pod "apsolutnom kontrolom", a hvalio je i WHO.

Trump je tijekom veljače puno puta uvjeravao kako je opasnost mala i kako će virus nestati, nastavljajući predizbornu kampanju i održavajući predizborne skupove na kojima su se okupljale tisuće njegovih pristaša. Činjenica je da je WHO napravio neke pogrešne korake u upravljanju ovom krizom, no također je činjenica da su Trump i njegova administracija ignorirali upozorenja i alarme WHO-a čak i nakon što su oni poslani. Još početkom ožujka Trump je koronavirus izjednačavao s gripom, a proglasio je izvanredno stanje tek nakon što je WHO proglasio pandemiju, i to tjednima nakon što je WHO alarmirao svijet o novom koronavirusu koji se prenosi s čovjeka na čovjeka.

SAD svake godine za financiranje WHO-a izdvaja više stotina milijuna dolara, pokrivajući oko 15 posto njezinih troškova. U ovom trenutku nije jasno kako će Trump obustaviti financiranje WHO-a, s obzirom na to da je financiranje WHO-a u rukama Kongresa, a Trump ima ovlast privremeno suspendirati financiranje WHO-a na 45 dana.

Novac je WHO-u na vrhuncu pandemije potrebniji nego ikad, a provedba Trumpove odluke zasigurno će otežati borbu protiv pandemije, ne samo u svijetu, nego i u SAD-u.

Ovo je nastavak Trumpova neprijateljskog odnosa prema međunarodnim organizacijama, a u njegovu mandatu SAD se povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom, Pariškog klimatskog sporazuma, pacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini, UNESCO-a i UN-ovog Vijeća za ljudska prava.

Trumpovu odluku kritizirao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, poručivši kako ovo nije trenutak za smanjenje financiranja WHO-a ili bilo koje druge humanitarne organizacije, koja se bori protiv koronavirusa. "Sada je vrijeme za jedinstvo i međunarodnu solidarnost", istaknuo je Guterres, a Trumpovu odluku kritizirala je predsjednica Američkog medicinskog udruženja Patrice Harris, ocijenivši kako je to opasan korak u pogrešnom smjeru, koji neće olakšati borbu protiv koronavirusa.

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
07:26 15.04.2020.

čudno da novinari /mediji nemaju niti najmanje slobode da napišu zašto je Trump u pravu i zašto je WHO loša oragnizacija .Japan ,Autralija ,Taiwan optužuju tu organizaciju i spremaju tužbe a naši mediji opet jeftino napadaju Trumpa .................zar još ne shvaćate da niste jedini izvor INFORMACIJA !

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:18 15.04.2020.

Svjetska zdravstvena organizacija je usporedbom ove pandemije s gripom iz ustiju svojih čelnika načinila ogromnu grešku. Zavarala je mnoge u svijetu i umjesto snažnog upozorenja dala određene neistinite podatke. Na čelu je osoba koja je formalno završila glasoviti londonski fakultett za tropske bolesti i vjerojatno u Eritreji i Etiopiji stekla barem neka neposredna iskustva. Ali očito je da je dio liječnika odlaskom na funkcije postao dijelom administracije i krenuo u politiziranje u zdravstvu. Stvano su mogli puno više učiniti.

FR
Freedooom
08:03 15.04.2020.

Vecernji i Mainstream mediji. Papa Tramp polako cisti i dosta toga je napravio do sada. A kad ga izaberu za jos 4 godine. Ima sve da pocisti. Bravo Tramp!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije