Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studenti medicine i stomatologije:

Oživljavanje mora biti dio kurikula u školi

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/9
10.07.2018.
u 08:51

U četiri godine mladi su medicinari obučili više od 3500 sugrađana u pružanju prve pomoći – među njima brojne učenike i studente

Filip, Jana, Ivona, Petra, Neven, Nia i Lucija samo su neki od 15 studenata zagrebačkog Medicinskog i Stomatološkog fakulteta, istodobno članovi udruge studenata StEPP, koji su primili Rektorovu nagradu u kategoriji nagrade za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici zbog sudjelovanja u projektu “Oživi me”.

Ovi mladi profesionalci, iako još uvijek u obrazovnom ciklusu, već četiri godine educiraju građane o postupku kardiopulmonalnog oživljavanja jer, kako kažu, srčani udar može se dogoditi bilo kome i bilo gdje, a u pomoći i preživljavaju ključne su prve četiri minute. U četiri godine mladi studenti u suradnji s Hrvatskom kućom srca i Hrvatskim kardiološkim društvom educirali su više od 3500 građana u pružanju prve pomoći, uključujući brojne zaposlenike javnog sektora, ali i učenike mnogih škola te studente.

Nisu stali na tome: u suradnji s predstavnicima Zaklade Hrvatska kuća srca sada se zalažu za to da oživljavanje bude uvedeno kao obvezni kurikul u obrazovnim ustanovama kako bi što više sugrađana znalo pružiti prvu pomoć.

– U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što je 9000 osoba godišnje. Stoga smatramo da je najvažniji budući cilj našeg projekta uvođenje oživljavanja u obvezni kurikul, kako bi se obrazovanje provodilo sustavno te kako bismo osposobili što više građana – kazao je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca. Prema prijedlozima studenata, oživljavanje i pružanje prve pomoći uvelo bi se na satove biologije u trećim razredima srednjih škola, a napominju kako je nužna edukacija i svih zaposlenika u osnovnim i srednjim školama kao i vrtićima.

– Rektorova nagrada potvrda nam je kako se trud i rad isplate. Sretni smo što je projekt “Oživi me” prepoznat kao važan instrument građanske solidarnosti koji pridonosi akademskoj, ali i široj zajednici. Ovakvo priznanje poticaj je za daljnji rad i održavanje radionica na temu važnosti prepoznavanja zastoja rada srca i pružanja osnovnih tehnika održavanja na životu kako bi spasili što više života – kazao je Filip Glavač, 21-godišnji student 3. godine Medicinskog fakulteta.

Projektu se priključio prije tri godine, što mu je bio logičan nastavak volontiranja u Hrvatskom Crvenom križu.

– Pružanje prve pomoći je nešto što se kontinuirano ponavlja i uči – kaže Filip, skorašnji novi predsjednik studentske udruge StEPP.
Da je znati pomoći važno, a sudjelovanje u ovakvu projektu odličan put za studente medicine, koji ih uči praktičnoj pomoći dajući im istodobno i samopouzdanje i sigurnost da znaju što rade, poručila je 23-godišnja Nia Naletilić, studentica 5. godine medicine koja je do sada imala jedan slučaj srčanog zatajenja u kojem joj je upravo znanje stečeno u projektu “Oživi me” omogućilo da samouvjereno i sigurno reagira i pomogne pacijentu.

Komentara 1

Avatar Grunf
Grunf
10:06 10.07.2018.

ma ne treba biti. Vjeronauk je bitniji,a da ne pričam o informatici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije