Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita dužnika

Ovrha i za prvi stan, deložacije ipak na čekanje

policija,portal
Dino Stanin/PIXSELL
19.09.2013.
u 19:00

Hrvatska, prema neslužbenim informacijama, neće uvesti zabranu ovrhe nad prvom nekretninom kao što su to učinile Italija i Španjolska, ali će omogućiti dužniku da određeno vrijeme ostane živjeti u tom stanu.

Ministarstvo pravosuđa pokrenut će do kraja rujna javnu raspravu o promjeni Ovršnog zakona u čijem će fokusu biti zaštita građana pod ovrhom od kojih se dug naplaćuje blokadom računa u banci, ali i prodajom nekretnina.

Možemo plakati, ali...

Hrvatska, prema neslužbenim informacijama, neće uvesti zabranu ovrhe nad prvom nekretninom kao što su to učinile Italija i Španjolska, ali će omogućiti dužniku da određeno vrijeme ostane živjeti u tom stanu. Koliko, znat će se kad radna skupina završi posao. Paralelno s promjenom Ovršnog zakona u Ministarstvu financija razgovara se i o dodatnoj zaštiti najugroženijih građana koji ostaju bez nekretnina, no zasad ni oni ne žele iznositi detalje. Neslužbeno se može čuti da bi na pomoć države mogli računati samo kupci prvih nekretnina, ali ne i građani koji su “kupovali nekretnine zbog špekulativnih razloga.” Prema posljednjim podacima središnje banke, građani su prestali vraćati 4 milijarde kuna stambenih kredita, i to svaki deveti dužnik stambenog kredita u švicarskim francima i svaki 25. dužnik u eurima. Prema podacima iz Očevidnika nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku na sudovima je oglašena javna prodaja oko 1500 nekretnina.

Predsjednik Županijskog suda Velika Gorica Vitomir Boić kaže da se njihov broj značajno povećava u posljednje vrijeme, ali usprkos tome upozorava da je osnovna svrha ovršnog postupka namirenje potraživanja ovrhovoditelja. Socijalna se politika mora voditi na drugome mjestu i drugim propisima.

– Još od 1999. godine uključen sam u brojne radne skupine za promjenu ovršnog postupka i cijelo se vrijeme kroz taj zakon pokušava provlačiti socijalna politika, što nije dobro. Nikome normalnom nije drago što ljudi ostaju bez nekretnina, ali dugovi se moraju vraćati. Sudac koji dobije ovršni postupak može biti empatičan i plakati zajedno s ovršenikom, ali mora izdati rješenje za ovrhu, ako su ispunjeni svi uvjeti – ističe sudac Boić.

Veća kontrola kredita

Predstavnici banaka također su uključeni u radnu skupinu, a HUB podsjeća da je Europski parlament ovaj tjedan donio novu direktivu (CARRP) o hipotekarnim kreditima, čiji će sadržaj i Hrvatska ugraditi u svoje zakonodavstvo. Direktiva propisuje veću kontrolu pri odobravanju kredita, ali se i pojačava zaštita dužnika prilikom ovrha.

>>Zbog neplaćenog poreza ovrha za 570.000 građana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije