Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD

Njemačka: Političar AfD-a brutalno pretučen na ulici

Foto: MATTHIAS RIETSCHEL/REUTERS/PIXSELL
08.01.2019.
u 12:09

Iz AfD-a govore kako je riječ o politički motiviranom pokušaju ubojstva

Napadači s drvenim palicama pretukli su u ponedjeljak u Bremenu na sjeveru Njemačke do nesvijesti zastupnika krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD). AfD je za napad, koji se dogodio u ponedjeljak poslijepodne u središtu grada, okrivio antifašističke aktiviste, ocijenivši da je riječ o pokušaju ubojstva Franka Magnitza (66).

Jedan od nacionalnih vođa AfD-a, Joerg Meuthen, optužio je napadače da su Magnitza "pretukli gotovo na smrt" i kazao da je time "potresen". AfD optužuje ljevičarske stranke da su neizravno odgovorne za napad svojim kritikama krajnje desnice i odbijanjem da dovoljno jasno osude radikalne i nasilne pokrete krajnje ljevice.

Stranka je na Twitteru objavila fotografiju Magnitza na bolničkom krevetu s velikom ranom na čelu i natučenim lijevim okom. U bolnici mora ostati cijeli tjedan.

Napala su ga trojica napadača. Policija smatra da je napad bio politički motiviran. Političari s cijelog političkog spektra osudili su napad i zatražili od policije da odgovorne privede pravdi.

"Ta brutalna agresija ... mora biti odlučno osuđena. Nadajmo se da će policija ubrzo uhvatiti krivce", komentirao je na Twitteru glasnogovornik njemačke kancelarke i vlade Steffen Seibert. Predsjednica socijaldemokrata Andrea Nahles komentirala je: "AfD je politički protivnik i protivi se našem tolerantnom i mirnom društvu. Ali tko god se bori protiv te stranke i njezinih predstavnika nasiljem izdaje te vrijednosti."

"Nema opravdanja za nasilje čak i protiv AfD-a", poručio je na Twitteru Cem Ozdemir, zastupnik Zelenih. "Ako se borite protiv mržnje mržnjom, dopuštate mržnji da prevlada."

Policija u Saskoj objavila je prošli tjedan nakon eksplozije u uredu AfD-a da je poraslo nasilje protiv te stranke i da je većina incidenata vandalizam. U vezi s eksplozijom u uredu AfD-a u Doebelnu privedena su trojica sumnjivaca. Ured je zapaljen i oštećena su vozila i obližnje zgrade. Žrtava nije bilo. Od sredine prosinca širom zemlje izvedeno je najmanje osam napada na urede AfD-a, objavila je televizijska kuća ARD. AfD je u rujnu 2017. postao najjača oporbena stranka u Bundestagu, nasuprot Merkelinoj vladi konzervativaca i socijaldemokrata.

Ključne riječi

Komentara 13

BA
baegnian1
12:53 08.01.2019.

Možda antife ili ljubitelji terorista sa istoka.

RM
ruzica_mario
12:54 08.01.2019.

hoce li sad reagirat are you sirious i slicni psihopati?

VI
virtual1
12:47 08.01.2019.

napadači su vjerojatno tamnije puti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije