Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovo je 20 najpoželjnijih fakulteta prema maturantima

Maturanti su dobro proučavali i potrebe tržišta rada – jer upravo studij logopedije nalazi se na listi studija za koje se preporučuje povećanje broja upisanih i stipendiranih učenika
29. svibnja 2019. u 19:00 39 komentara 32113 prikaza
Norijada u Zagrebu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, psihologija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i stručni studij fizioterapije na zagrebačkom Zdravstvenom veleučilištu top tri su studija među ovogodišnjim maturantima kojima državna matura i službeno počinje idućeg tjedna, a koji u srpnju, po konačnim rezultatima mature, upisuju visokoškolske ustanove.

Eva Goluža američko sveučilište Eva Goluža, paraolimpijka: Kako sam se upisala na Harvard

Konkurencija i na psihologiji

Naime, spomenute fakultete na svojoj listi za upis istaknulo je najviše maturanata – ukupno gledano spomenuta tri fakulteta prijavio je 4371 maturant, od toga je 1398 maturanata navedene fakultete istaknulo kao svoje prve izbore za upis.

 

Riječ je o studijima kojima upisne kvote nisu velike pa ovako velik interes učenika podiže i konkurenciju i zahtijeva što bolji rezultat na državnoj maturi.

Tako će se za najatraktivniji studijski smjer – logopediju, za koju je upisna kvota iduće akademske godine 50 mjesta, boriti 1352 maturanta koja su prijavila navedeni smjer. Od prijavljenih njih 557 logopediju je stavilo kao svoj prvi izbor. Drugim riječima – za jedno mjesto na logopediji borit će se čak 27 učenika.

Maturanti Norijada Epilog slavlja: Privedeno 14 maturanata, njih 15 pomagala Hitna pomoć

Ništa manja konkurencija ne očekuje ni one maturante koji žele studirati psihologiju kao jednopredmetni studij. Njih 1096 prijavilo je taj smjer iako ima mjesta tek za 76 studenata. Tako će se za jedno mjesto na psihologiji, uzevši u obzir samo one maturante koji su taj smjer istaknuli kao svoj prvi izbor, kojih je 386, boriti petero maturanata. Tolika će konkurencija biti i za jedno mjesto na stručnom studiju fizioterapije na koji će se u konačnici upisati tek 95 studenata.

Unatoč konkurenciji ovogodišnja generacija maturanata dobro je proučavala i potrebe tržišta rada – jer upravo studij logopedije nalazi se na listi studija za koje se preporučuje povećanje broja upisanih i stipendiranih učenika kako bi se zadovoljile potrebe tržišta rada. Logopedi su tako deficitarni i u Zagrebu, Osijeku, Karlovcu, Virovitici, Vinkovcima, Županji, Kutini, Novskoj, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Šibensko-kninskoj, Brodsko-posavskoj županiji. Psiholozi su pak traženi u Karlovačkoj, Brodsko-posavskoj županiji, Trogiru, Splitu i Makarskoj.

Norijada u Zagrebu
1 / 72
Zagreb: Maturanti se smjestili na Bundeku gdje će proslava potrajati čitav dan

Među top deset studija ovogodišnji maturanti zainteresirani su i za farmaciju – za jedno mjesto na tome studiju ove godine borit će se troje studenata kojima je taj studij prvi izbor, a taj će smjer moći upisati ukupno 140 studenata. Dobar je to odabir ako se u kontekst uzmu i potrebe tržišta rada jer farmaceuta nedostaje u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Trogiru, Splitu kao i u Brodsko-posavskoj, Karlovačkoj, Virovitičkoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinskoj županiji.

incident u dubrovniku Vozač psovao na maturante:' Udaraš po autu od 60 hiljada eura!'

U top 10 i dentalna medicina

U top deset studija koje interesiraju ovogodišnju generaciju maturanata ulaze i studij dentalne medicine, ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, studij arhitekture i urbanizma, zagrebački studij medicine i računalstva i to smjerovi: programsko inženjerstvo, inženjerstvo računalnih sustava i mreža (stručni). Na tom posljednjem studiju mjesta je za stotinu studenata, taj je studijski smjer biralo 860 maturanata od kojih 256 je računalstvo istaknulo kao svoj prvi izbor.

Ovogodišnja generacija zainteresirana je i za studije anglistike, kineziologije, elektrotehnike, matematike, građevinarstva i strojarstva. U top dvadeset studijskih programa po izboru maturanata koji su morali poredati listu prioriteta nalaze se i ekonomija i poslovna ekonomija na zagrebačkom studiju te ekonomska politika i regionalni razvitak, financijski menadžment, marketing, menadžment, poduzetništvo i poslovna informatika u Osijeku.

Pravo je posljednje na listi top dvadeset studija – prijavilo ga je 1680 budućih studenata, a za njih 373 to je prvi izbor. Mjesta na tome fakultetu ima za 652 studenta.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
 • Immanuell:

  Vjerojatno se mnogi neće složiti, ali nešto debelo nije u redu sa zemljom u kojoj su fizioterapija, psihologija i logopedija top hit studiji.

 • Avatar antimaterija
  antimaterija:

  Od famoznog i toliko hvaljenog STEM-a vrijede samo IT - diplome ili razno razni profili programerskih i računalnih profesija, cijeli ne-IT inženjerski svijet (materijalni inženjeri) ne vrijedi ni pišljivog boba, barem ne u Hrvatskoj. Tko god govori da to nije ... prikaži još! tako ili je jamio ili je u pravoj stranci ili ima tatu vlasnika firme ili ima IQ otprilike 190 pa čini 0,5% kadra svoje profesije. Diplome ne-IT inženjera uz jako dobro poznavanje njemačkog jezika i puno sreće vrijede tek u Njemačkoj i Austriji odnosno u Kanadi, SAD-u i Australiji opet uz dobro poznavanje jezika i još više sreće. Zato ako ste toliko naivni da stvarno mislite studirati daleko najteže i u Hrvatskoj nimalo cijenjene fakultete kao što su elektrotehnika, građevina, strojarstvo, svakako upišite i napredni tečaj njemačkog ili engleskog jezika i karijeru planirajte isključivo vani. Ukoliko pak mislite raditi u Hrvatskoj u kakvoj proizvodnji ako ove još igdje ima onda vam je daleko najbolje biti majstor a ne inženjer, to je puno bolje plaćeno od inženjerskih zanimanja barem ukoliko govorimo o ne-IT svijetu.

 • Avatar marlboro_man
  marlboro_man:

  ma kakvi fakulteti, nećete tamo ništa bitno naučiti, samo to da trebate raditi, i ne, nećete se obogatiti zbog fakulteta, bez brige...dakle, valja razmišljati "izvan kutije", kao naši političari i ostali uhljebi primjerice...kao winneri $$$