Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGINULI LABUDOVI

Ova ptičja gripa nije nađena kod ljudi, ali Mađari su uništili 9000 purana

ptičja gripa
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
11.11.2016.
u 12:00

Krizni stožeri na terenu potpuno su spremni za reakciju proširi li se gripa na domaću perad, kažu u resornom ministarstvu

Nisu u panici kao prije 10-ak godina. Zbog sporadičnih slučajeva u Europi i svijetu, kao i ulaska RH u EU, standarde na farmama digli su na najviši nivo, no opreza nikad dosta, komentar je vodećih hrvatskih peradara na najnoviju objavu Ministarstva poljoprivrede kako ni Hrvatsku nije mimoišla ptičja gripa, zbog kakve je samo u Mađarskoj ovih dana na granici s Rumunjskom uništeno 9000 purana. Visokopatogena ptičja influenca (podtipa H5N8) utvrđena je, naime, na desetak uginulih labudova na području Cerne u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a iako smo još u strahu od H5N1 te H7N7 virusa, kakvi su svojedobno odnijeli i desetke ljudskih žrtava u svijetu, za H5N8, tvrde u Ministarstvu, zasad nije utvrđeno da uzrokuje zarazu kod ljudi.

Spremni na svaki scenarij

– Apsolutno je sve pod kontrolom, imamo i krizne planove bude li potrebno – poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, dok se kod pataka i gusaka razviju blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja pa su one zapravo rezervoar virusa i glavna opasnost za domaću perad. Stoga, kako bi se izbjegle moguće epidemije, kakve bi mogle rezultirati i masovnim uništenjem domaće peradi, zabranom klanja i izvoza te kretanja ljudi sa zaraženih područja i gospodarstava, Ministarstvo poziva sve posjednike životinja, primijete li povećano ugibanje svoje peradi, da sumnje u bolest prijave veterinaru.

– Sukladno važećim zakonima, to je obveza svakog posjednika životinja – priopćili su.

Veterinarska služba pojačano uzorkuje perad s farmi iz okolnog područja. Krizni stožeri na terenu potpuno su spremni za reakciju, a u slučaju potrebe pokrenut će i nacionalni krizni plan. Za razliku od niskopatogenih virusa koji uzrokuju blage simptome bolesti pa lako mogu proći i neotkriveni, visokopatogeni poput H5N8 brzo se šire i dovode i do stopostotne stope smrtnosti peradi u roku od 48 sati.

Ozbiljni stalno u karanteni

Ministarstvo je alarmiralo EK, a preko zajedničkog sustava nadzora zna se da je taj soj ptičje gripe već evidentiran i kod divljih ptica u Mađarskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji. Francuzi su, međutim, u zadnjih godinu dana prijavili i 81 slučaj ptičje gripe sojeva H5N1 (europskog, a ne azijskog podrijetla), H5N2 i H5N9, većinom na pačjim farmama, Talijani H7N7 na dvije farme pilića u pokrajini Emilia Romagna...

Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže kako su biosigurnosne mjere na hrvatskim farmama i dosad bile iznad prosjeka EU. Jakov Ćorić, vlasnik jedne od najvećih peradarskih farma, dodaje kako je više od 90% ozbiljnih hrvatskih farma potpuno zaštićeno od mogućeg ulijetanja divljih ptica, radnici se obavezno presvlače i tuširaju, koriste se potrebne dezbarijere i nema “šetača” osim zaposlenih.

U Ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju da se infekcija među pticama i peradi širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, sve što dođe u kontakt s takvim izmetom te je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.

Pretposljednji slučaj ptičje gripe, i to H5N1, u Hrvatskoj je utvrđen u travnju 2006. na uginulom crvenokljunom labudu s područja Novog Zagreba.

>> Širi se ptičja gripa: Dosad umrlo 16 ljudi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije