Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jačanje suradnje

Otvoren summit Procesa Brdo-Brijuni u Tirani, stigla i Grabar-Kitarović

Summit Procesa Brdo-Brijuni u Tirani
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
09.05.2019.
u 10:17

Na summitu sudjeluje i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, te, kao počasni gost, poljski predsjednik Andrzej Duda

Sastanak na vrhu Procesa Brdo-Brijuni, na kojemu bi se trebalo razgovarati o jačanju suradnje u jugoistočnoj Europi i približavanju zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, formalno je otvoren jutros u glavnom gradu Albanije Tirani.

Riječ je o redovitom godišnjem zasjedanju čelnika zemalja uključenih u inicijativu koju su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija. Ovogodišnji summit organizirao je albanski predsjednik Ilir Meta, a na njemu još, uz supredsjedatelje inicijative hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i slovenskog predsjednika Boruta Pahora, sudjeluju i čelnici Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, zemalja koje se nalaze u različitim fazama procesa približavanja EU-u.

Summit Procesa Brdo-Brijuni u Tirani
1/9

Na summitu sudjeluje i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, te, kao počasni gost, poljski predsjednik Andrzej Duda. Očekuje se da će po završetku summita biti prihvaćena zajednička izjava, a skup će također biti prilika za niz neformalnih razgovora i bilateralnih sastanaka - hrvatska predsjednica trebala bi se, kako je najavljeno, sastati s poljskim predsjednikom Dudom.

"Ova inicijativa služi kao važan forum na najvišoj razini za jačanje dijaloga i suradnje, te sigurnosti i stabilnosti, kao i potpora europskim i euroatlantskim procesima u svim zemljama regije", naveo je ured albanskog predsjednika najavljujući skup.

Summit se isto tako održava nekoliko tjedana uoči europskih izbora krajem svibnja, te summita čelnika EU-a početkom lipnja na kojemu bi se trebala donijeti odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU-a s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, pa se očekuje da će se u Tirani razgovarati i o tim temama.

Kad je Proces Brdo-Brijuni 2013. godine pokrenut, osnovna ideja bila je da se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabiliziraju prilike na europskom jugoistoku kako bi se stvorili preduvjeti za proširenje Europske unije na taj dio kontinenta.

Održavanje summita koincidira s proslavom Dana Europe 9. svibnja, što bi trebao biti još jedan simbolički poziv na jačanje zajedničkih europskih vrijednosti i potpora približavanju zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Komentara 4

Avatar rubinet
rubinet
10:53 09.05.2019.

jesu li u Tiranu stigli najdraži gosti? Iz Bg?

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
11:39 09.05.2019.

Imaju zlovenci kojeg normalnog političara ? Ovaj se topli Pahor uvukao Kosorici, krempavi Erjavac nije vrijedan spomena mali Miro - dečec treba ga u vrtić možda super zgodna ministrica u ostavci Katarina Kresal ? Ali njoj su namjestila aferu u kojoj je poznati slovenski doktor Baričevič nađen mrtav, jer su ga usmrtili njegovi psi bullmastifi. Nađen je gol i s umjetnim penisom. Pisalo se da su psi seksualno zlostavljani te da je u orgijama sudjelovalo više ljudi. E sad, kako je ministričin partner Miro Senica bio odvjetnik doktora Baričevića, odjednom se uz aferu počelo spominjati i njezino ime. Da, da, imaju svojih bisera ti uljuđeni Slovenci 😂

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
19:09 09.05.2019.

Kolinda je vrhunska politicarka, neki bi rado da nas zastupa Josipovic. "Prosla baba s kolacima:)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije