Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
došli na rub

Otvaraju 1000 radnih mjesta tjedno, a bili na rubu bankrota

irksa
Foto: BigPictures/PIXSELL
17.12.2013.
u 07:10

Irski preporod Dublin objavio da je izišao iz programa pomoći koji je nametnula Trojka

Stabilnost Irske više nikada neće biti uzdrmana špekulacijama i pohlepom, istaknuo je irski premijer Enda Kenny u obraćanju zemlji sa 4,5 milijuna stanovnika nakon izlaska iz programa pomoći, tzv. bailouta.

Irska je prva zemlja eurozone koja je potpuno odradila program koji je nametnula Trojka – Europska unija, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka.

Nakon puknuća nekretninskog mjehura banke su se našle u problemima, vlada preuzela njihov dug pa, spašavajući ih, sama upala u probleme. Prije tri godine zemlja je došla na rub bankrota, nije mogla posuđivati novac na međunarodnom tržištu te je od Trojke morala posuditi 85 milijardi eura. Pritom se obvezala na povećanje poreza, smanjenje državne potrošnje i prodaju državnih kompanija.

Dosta je bilo poniženja

To je bio dan poniženja za Irce. Svaka tri mjeseca dolazila je kontrola iz Bruxellesa, a političari u Dublinu strepili su od njihova izvješća. No od ovog tjedna Irska je opet stekla financijsku nezavisnost te se na tržištu može zaduživati poput ostalih zemalja.

Nakon duboke recesije zemlja je počela bilježiti blagi rast pa se iduće godine očekuje povećanje BDP-a od 1,8 posto. To je pak vratilo povjerenje ulagača koji su opet spremni kupovati irske obveznice. Stopa nezaposlenosti istovremeno je pala sa 15 na 13 posto.

– Prije tri godine nestajalo je 1600 radnih mjesta svaki tjedan (230 dnevno). Sada se svaki tjedan otvori 1000 poslova – izjavio je irski premijer. No David Ralph, suradnik vodećeg dnevnog lista The Irish Times, upozorava da to nisu stalni poslovi, već potplaćeni rad.

– Deseci tisuća rade kao pripravnici u profitabilnim kompanijama čime su izbrisani iz evidencije nezaposlenih – kaže.

Za razliku od vlade, brojni građani u svakodnevnom životu ne vide oporavak.

– Ja se u Irsku ne namjeravam vratiti – ističe Diarmuid Hayes, zaposlenik konzultantske kompanije u Madridu. Od izbijanja krize mnogi su Irci napustili zemlju, većinom odlazeći u SAD, Australiju i Kanadu, što je također smanjilo broj nezaposlenih.

– Priča da izlazimo iz krize običan je mit – kaže David Ralph.

– Možda ekonomska bilanca tako pokazuje, no samo na papiru. Na društvenom planu i prema svakodnevnom životu mi smo apsolutno u krizi – ističe.

Platili previsoku cijenu

Premijer pak poručuje: „Maknut ćemo barijere otvaranju radnih mjesta i reformirati socijalni sustav kako bi pomogao nezaposlenima“. Dosad je, naime, stezao remen građanima srezavši plaće u državnom sektoru 20 posto, a to isto je napravljeno i u privatnom. Istovremeno su povećani porezi, a bez djelomične potpore ostali su nezaposleni i invalidi. Vlada je smanjila državnu potrošnju za 30 milijardi eura kako bi kreditori dobili novac.

– Platili smo previsoku cijenu. Socijalna država više ne postoji – kaže Hayes.

Od 2010. broj beskućnika porastao je za 20 posto, a 60 posto obitelji još teško plaća mjesečne kredite. Razlike između bogatih i siromašnih su se povećale, tvrdi think-tank Social Justice Ireland. Istovremeno Portugal, Grčka i Cipar nastavljaju provoditi bolne rezove slijedeći program Trojke. Za razliku od Irske, ondje se još ne vidi tračak oporavka.     

Ključne riječi

Komentara 7

LO
lojtra
08:24 17.12.2013.

S svježih 85 milijardi € ostvarili su rast BDP-a od 1,8% i smanjili nezaposlenost za 2%? Hm!

MI
mihan
09:08 17.12.2013.

Nema globalnog niti mikro gospodarsko oporavka niti racionalnosti i objektivnost dok se ne revidiraju naučno tehnička dostignuća i radno vrijeme.Prije 50 godina radno vrijeme u nekim strukama bilo a i danas od 8 do 12 sati.Od istog tog vremene sve ide brže i u korist čovjeka i rada osim radnog vremene.Vlakovi tada jurili 40 na sat a sada 400.Zrakoplovi 300 a sada mogu probiti zvučni zid,auti jurili 60 na sat a sada 400..prinosi na oranicama ,zahvaljujući ljudskom mozgu desetostruko veće..Proizvodni procesi u svim segmentima zahvaljujući robotizaciji deset puta bolji.Jedino ljudski rad nimalo ne napredujem osim zahvaljujući ovakovom pristupu desetorostrukom brzinom se bogate bogati.Kada se ovo uskladi na normalu i za kraće radno vrijeme nestat će glavobolje ne zaposlenosti..Ima puno toga za uspoređivati a i brisanja mnogih izmišljenih i nepotrebnih ne proizvodnih radnih mjesta.Da li je tehnološki uznapredovalo radi marsovaca,bogataša ili za opće dobro,pitam se..!!??Mnogi se neće složiti sa mojim razmišljanjem a neki možda i hoće...!!??

AN
andrija
09:41 17.12.2013.

A za IT poslove u Irskoj tu je http://www.IrishRecruiter.com! NO to ste vec vjerojatno znali... :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije